5. 11. 2020, 10:16 | Vir: STA

Igralka Tilda Swinton praznuje 60 let

Profimedia
Igralka Tilda Swinton praznuje 60 let (foto: Profimedia)

Igralka Tilda Swinton, ki se ima za Škotinjo in slovi po eklektični karieri, je danes dopolnila 60 let. Sodelovala je pri 90 filmskih projektih, tako neodvisnih kot hollywoodskih. Med drugim je bila čarovnica v filmih o Narniji in obupana mati v Pogovoriti se morava o Kevinu. Večkratna nagrajenka se ne dojema kot igralko temveč kot performerko.

Igralka Tilda Swinton se je s polnim imenom Katherine Matilda Swinton rodila 5. novembra 1960 v Londonu, a je izredno ponosna na svoje škotske korenine in zato zase pravi, da je Škotinja. Bila je sošolka princese Diane, diplomirala pa je na univerzi Cambridge.

Kot igralka je debutirala v filmu Carravagio Dereka Jarmana leta 1986, z režiserjem pa je sodelovala še v sedmih drugih filmih, med njimi v The Last of England (1987), Vrt (1990), Edvard II (1991) in Wittgenstein (1993).

Med najbolj odmevnimi vlogami Tilde Swinton so Orlando (1992) v istoimenski filmski adaptaciji romana Virginie Woolf v režiji Sally Potter, bela čarovnica v filmih Zgodbe iz Narnije (2005-2010) ter obupana mati mladoletnega množičnega morilca v Pogovoriti se morava o Kevinu (2011) v režiji Lynne Ramsay. Bila je tudi vampirka v filmu Večna ljubimca (2012) Jima Jarmuscha, igrala pa je še v treh njegovih filmih.

Sodelovala je v 90 filmskih projektih, med drugim z režiserji, kot so David Fincher, brata Coen, Wes Anderson, Bong Joon-ho, Terry Gilliam in Pedro Almodovar.

Za vlogo neizprosne odvetnice v filmu Michael Clayton (2007), ki ga je režiral Tony Gilroy, je prejela oskarja in nagrado bafta za najboljšo stransko vlogo. V začetku letošnjega leta je prejela nagrado BFI fellowship, eno najvišjih britanskih priznanj na področju filma, ki ga Britanski filmski institut (BFI) podeljuje za izjemne dosežke na filmu in televiziji, nedavno pa je na filmskem festivalu v Benetkah prejela tudi nagrado za življenjsko delo. Do sedaj je prejela skoraj 40 filmskih nagrad.

Pred dobrim desetletjem je Tilda Swinton sicer razkrila, da nase ne gleda kot na igralko. "Bolje se počutim, če si rečem, da nisem igralka. Ne čutim prav nobene potrebe, da bi se spreminjala v nekoga drugega," je povedala v intervjuju za žensko revijo Elle in dodala: "Zelo dobro se zavedam, da obstajajo pravi igralci, ki tudi v resničnem življenju živijo kot igralci. Jaz nisem med njimi. Jaz sem performerka."

Leta 2013 je Tilda Swinton prespala v stekleni vitrini v newyorškem Muzeju moderne umetnosti. To, da se je pojavila v muzeju, je bilo del njene instalacije z naslovom The Maybe, ki jo je prvič izvedla leta 1995. Njen prihod ni presenetil le občinstva, ampak o performansu niso bili vnaprej obveščeni niti v muzeju. Obiskovalci so jo videli oblečeno v kavbojke in modro bluzo, ko je ležala v stekleni vitrini na beli žimnici, je tedaj poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Istega leta je v videospotu za singel The Stars (Are Out Tonight) izmenjala poljub z britanskim glasbenikom Davidom Bowiejem. Bowie in Tilda Swinton v spotu zaigrata umirjen par, ki mu življenje uniči prihod slavnega para.

Igralka ima zelo preprost življenjski moto. Po poročanju dpa je v intervjuju za Elle dejala, da se je odločila, da bo njeno vodilo biti srečna: "Ni vedno lahko. Vendar je sreča vedno dostopna."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.