Darjo Hrib , Rok Kodba | 19. 7. 2022, 20:15

Avtor naslovnice Metropolitan ZMAGAL na mednarodnem festivalu: "Slon je pri tem odigral ključno vlogo"

Ilustrofest

Dejanu Kralju je strokovna žirija velikega festivala podelila glavno nagrado in ga izbrala za najboljšega ilustratorja leta. Njegov uspeh je pomemben tudi za nas, saj je ena od nagrajenih ilustracij krasila naslovnico naše revije Metropolitan. V pogovoru nam je med drugim zaupal, kakšno sporočilo nosi nagrajeno delo.

Festival ilustracije Ilustrofest, ki poteka na Kalemegdanu v srbski prestolnici, se odvija že četrto leto. Strokovna žirija se je za podelitev glavne nagrade (Grand Prix Festivala) odločala med več kot 3000 deli 550 avtorjev iz kar 27 držav. Veliki zmagovalec Dejan Kralj nam je zaupal, da nagrade ni niti najmanj pričakoval, je pa upal, da bi bilo njegovo delo uvrščeno na razstavo.

Facebook/Dejan Kralj

"Ilustracija ni šport, kjer se da zmagovalca enostavno določiti"

"Ko sem dobil pošto z obvestilom, da sem letošnji dobitnik glavne nagrade, sem bil zelo presenečen in hkrati seveda neizmerno vesel", je svoje občutke ob velikem dosežku opisal Kralj. Pojasnil je, da je lahko vsak sodelujoči ilustrator v ocenjevanje poslal 10 ilustracij, ki niso smele biti starejše od enega leta.

"Jaz sem letos poslal le 3, saj sem ocenil, da tvorijo zanimiv triptih, ki lepo predstavi moje delo, hkrati pa sem z njimi pokril tri kategorije."

Meni, da je bila konkurenca med prijavljenimi deli sodelujočih avtorjev zelo velika.

Ilustrofest

"Ob ogledovanju izjemno kvalitetnih del ilustratork in ilustratorjev s celega sveta, ki so se letos uvrstila na festival in so bila na ogled na razstavi na Kalemegdanu, sem se počutil predvsem neizmerno počaščenega," je povedal in dodal, da "Ilustracija ni šport, kjer se da zmagovalca enostavno določiti. Da je strokovna žirija glavno nagrado podelila meni ..."

"To pomeni potrditev, da sem na pravi poti, da v svojem delu napredujem in da moje ilustracije nagovarjajo ljudi."

Prijavljena dela so ves čas festivala razstavljena tudi na Savski promenadi. Vključena so številna priznana imena svetovne ilustratorske scene in celo profesorji z akademij umetnosti.

Nadarjenega avtorja smo prepoznali tudi pri Metropolitanu

Posebnost revije Metropolitan je že od samega začetka tudi to, da prostor na naslovnici ponuja slovenskim ilustratorjem in tako na edinstven način omogoča izpostavitev tej nadvse izrazni umetniški tehniki. Čeprav so izšle šele tri številke, je naslovnico druge številke revije že krasila ravnokar nagrajena ilustracija Dejana Kralja. 

[FOTO]: Naslovnica druge številke revije Metropolitan, ki jo krasi ena izmed nagrajenih ilustracij.

Ilustrofest

"Ilustrirana naslovnica v našem prostoru definitivno izstopa, saj ni veliko revij, ki bi se z njimi ponašale. Ilustracija je veliko bolj osebna kot fotografija. V linijah in oblikah na papirju se zrcali značaj ilustratorja, v interpretaciji in dojemanju pa osebnost bralca," je lani ob izidu druge številke revije Metropolitan povedal ilustrator.

Kakšno sporočilo nosi nagrajena ilustracija?

Naslovnica revije Metropolitan je pozornemu gledalcu ponudila humorno zastavljeno zgodbo našega življenja v času koronavirusa. Prikazuje našo novo realnost, ko je dom postal presek javnega in zasebnega, dela in počitka, naše gnezdo, iz katerega zvedavo opazujemo 'cirkus', ki se dogaja tam zunaj. "V zadnjem času smo bili veliko notri. Notri v svojih stanovanjih, pa tudi notri v svojih glavah, v svojih mislih. Mi lahko kdo pove, kdaj je tam zunaj nastal tak cirkus?"

"Zdi se mi, kot da svet opazujemo samo še skozi okna. Takšna velika na stenah, pa tudi takšna manjša, ki jih nosimo v žepih in skozi katera ves čas spremljamo karneval, ki se vali po svetu," je Kralj pojasnil sporočilo, ki krasi naslovnico. 

Mesta, zmaji in slon

V Kraljevih umetniških delih se pogosto pojavljajo urbani motivi. Nemalokrat je v njih mogoče prepoznati tudi različna slovenska mesta, največkrat Ljubljano. Pravi, da je to posledica blage obsesije z zemljevidi, za katero je nekaj časa trpel, in jih je v tem obdobju neumorno risal. "Od tega sem postopno prešel na ilustracije, ki so predstavljale slovenska mesta, za katere pa se je izkazalo, da so tudi komercialno precej zanimive in sem bil za njih tako še dodatno motiviran."

Še en motiv, ki se v njegovih ilustracijah neprestano ponavlja, je zmaj. Izbral si ga je celo za svoj totem. A tokrat se je na zmagovalni ilustraciji znašel slon.

Mu je izbira nove živali prinesla srečo?

"Pri snovanju naslovnice revije Metropolitan sem izhajal iz občutja, ki sem ga nekako želel upodobiti v ilustraciji. S končnim izdelkom sem bil zelo zadovoljen, saj mi je občutek uspelo pretvoriti v vizualno sporočilo. Slon je pri tem odigral ključno vlogo in je zagotovo glavna zvezda ilustracije", meni Kralj.

Ilustrofest

Naslovna fotografija: Anita Lazić, direktorica Ilustrofesta in Dejan Kralj

Za konec še pove, da se velikokrat zgodi, da začne kakšno žival kar na lepem risati znova in znova in največkrat niti ne ve, kaj vzbudi to nujo. "Včasih se žival pojavi, ko jo potrebujem in slon je prišel točno takrat, ko smo ga jaz in Metropolitan potrebovali najbolj. (smeh)"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.