13. 6. 2020, 07:33 | Vir: STA

Ime na novo odkrite vrste pajka z Madagaskarja v čast Greti Thunberg

profimedia
Ime na novo odkrite vrste pajka z Madagaskarja v čast Greti Thunberg (foto: profimedia)

Nemški znanstvenik je novo vrsto pajka, ki so ga odkrili na Madagaskarju, poimenoval po švedski okoljski aktivistki Greti Thunberg. Novi pajek thunberga greta sodi v družino sparasidov, ki na svoj plen čakajo v zasedi na nizkem rastlinju.

Arahnolog Peter Jäger je poimenoval novo vrsto pajka thunberga greta, ker si je želel, da bi s tem opozoril na izgubo biodiverzitete po vsem svetu in spomnil na zahteve gibanja za zaščito podnebja, ki ga je zagnala Thunbergova.

"Njena zavezanost, da se bori proti okoljskim spremembam in za boljšo prihodnost na našem planetu, je impresivna," je povedal Jäger, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Opozoril je, da vse višje temperature vplivajo na vsa področja narave, tudi na favno na Madagaskarju.

Novi pajek je eden od petih iz roda thunberga, pred tem so poznali štiri pajke, ki pa so jih šele sedaj preklasificirali v rod thunberga. Jäger je v dveh desetletjih odkril številne pajke, thunberga greta je njegovo 400. odkritje.

Jäger je v preteklosti že poimenoval pajke po zvezdnikih, med drugim je pajka iz družine sparasida poimenoval heteropoda davidbowie po britanskemu pevcu Davidu Bowieju. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.