26. 5. 2014, 10:22 | Vir: Liza

Intervju z Anjo Baloh Grubelnik, ustanovateljico ženske ustvarjalnice in povezovalnice - ŽUPica

Sonja Ravbar, osebni arhiv
Intervju z Anjo Baloh Grubelnik, ustanovateljico ženske ustvarjalnice in povezovalnice - ŽUPica (foto: Sonja Ravbar, osebni arhiv)

Anja Baloh Grubelnik je ustanoviteljica ŽUPice, ženske ustvarjalnice in povezovalnice, ki je  iz strani na Facebooku prerasla v veliko 'družino' žensk, ki si medsebojno pomagajo, se spodbujajo in izmenjujejo izkušnje v sodobnem svetu malega podjetništva. Anja jih je sklenila povezati skozi tri simpatične projekte.

Kaj je ŽUPica?

ŽUPica je kratica, ki pomeni Ženska Ustvarjalnica in Povezovalnica, tista -ica, končnica pa daje vsemu neko mehkobo in igrivost.

Za kakšen projekt gre in kako se je vse skupaj začelo?

Začelo se je z idejo, idejo po povezovanju mamic, ki ustvarjajo, saj sem med porodniškim dopustom ostala brez zaposlitve in se tudi sama začela ukvarjati z ustvarjanjem ter vmes ugotovila, da je kar nekaj mamic, ki si na za tak način služijo kruh in skrbijo za prispevek v družinski proračun.

Začela sem z dvema anketama, s katerima sem želela spoznati navade mamic in talente, ki jih imajo, odzivi in informacije so samo potrdili tisto, kar se mi je dozdevalo, in začela sem pisati poslovni načrt, raziskovati trga in pozneje spoznala, da niso le mamice tiste, ki imajo željo po ustvarjanju, ampak je tukaj še veliko število drugih dam.

Kar nekaj časa sem se ukvarjala s poslovnim načrtom in v nekem trenutku sem se zavedala, da le pišem in raziskujem, dejansko pa nimam še ničesar konkretnega, oprijemljivega pokazati.

In kako ste ukrepali?

Nekega dne, pozno zvečer, sem se odločila, da odprem svojo Facebook stran, in tisti trenutek sem dobila idejo o imenu ŽUPica, moja juhica, kot jo rada imenujem, ki bo vsakemu ogrela dušo in v kateri bo vsaka ženska, ki se nam bo pridružila, to ŽUPico začinila s svojim znanjem, ki ga nosi in podaja.

Kako ste na Facebooku med poplavo strani pritegnili pozornost?

Najprej sem začela predstavljati različne dame in predstavljati njihovo delo na različnih področjih, predvsem pa ustvarjalke, ki so mi zelo blizu, saj marsikatero spremljam in občudujem že res dolgo.

Ampak niste ostali samo pri predstavitvah, šli ste korak dlje in začeli prirejati srečanja ustvarjalk in različne dogodke ...

Res je, mali projekti so začeli postajati veliki in ravno pred kratkim sem pred Čolnarno v parku Tivoli odprla prvo trgovinico na prostem, kjer smo ustvarili res lep prodajno-razstavni prostor slovenskih ustvarjalk, in veseli smo, da je deležna res lepega odziva in sprejema kupcev in obiskovalcev. Naj izkoristim priložnost in vse tiste ustvarjalne duše, ki jih kreativnost vodi že nekaj časa, povabim, da se nam s svojimi izdelki pridružijo v trgovinici; radovedneže in ljubitelje čudovitih unikatnih izdelkov pa vabim, da nas obiščejo.

ŽUPtrgovinICA je le eden od treh projektov, ki ste si jih zadali uresničiti do jeseni. Zasledila sem, da boste poleg trgovine na prostem poskrbeli za konkretno miganje udeleženk – kdaj začnete z ŽUPmigico?

Maja bomo pred Čolnarno začeli izvajati različne organizirane vodene vadbe, ki bodo potekale od jutra do večera, namenjene pa bodo ženskam in otrokom. Zelo sem vesela, da mi je uspelo oblikovati tim res izkušenih in odličnih trenerk oziroma voditeljic vadbe, ki bodo poskrbele za posameznice, ki so lahko začetnice ali pa v dobri kondicijski pripravljenosti.

Omenili ste, da bodo na svoj račun prišli tudi otroci – kaj pripravljate za njih?

V popoldanskem času bomo poskrbeli za animacijo otrok, da bodo mamice lahko uživale in se sprostile ob izvajanju vadb in brez skrbi nekaj trenutkov namenile rekreaciji in nabiranju novih moči in energije.

Anja Baloh Grubelnik je pred letom dni ustanovila stran na Facebooku in začela povezovati ustvarjalne in podjetne ženske skozi tri projekte:

  • ŽUPtrgovinICA je prva trgovina unikatnih izdelkov slovenskih ustvarjalk na prostem.
  • ŽUPmigICA je projekt različnih organiziranih vadb za ženke v naravi.
  •  ŽUPfeštICA je prvi dvodnevni festival ženskega znanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.