Katarina Mihalek Leskovšek - mojstrica presnih sladic iz slastičarne Mihalek

25. 4. 2014, 13:16 | Scena | Vir: Liza

              Katarina Mihalek Leskovšek - mojstrica presnih sladic iz slastičarne Mihalek (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj

Lahko bi rekli, da je Katarina Mihalek Leskovšek, po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, pionirka na področju presnih tort pri nas, saj je v slaščičarni Mihalek zadolžena za ponudbo presnih dobrot že od odprtja. Pred 14 leti je bila v ponudbi prva presna torta, danes je poleg številnih okusov presnih tort v ponudbi tudi veliko drugih dobrot. Najprej se je zgledovala po receptih iz literature, ko pa je osvojila princip dela priprave presnih tort, si je začela izmišljevati lastne recepte. Zaradi povpraševanja po presnih tortah je sklenila napisati prvo knjigo receptov, ki pa zagotovo ni zadnja.

Od otroštva ste obkroženi z vonjem po sladicah, vaša mama Tatjana je namreč vedno rada pekla in preizkušala recepte sladic. Vi pa ste šli v smer zdravih sladic, zakaj?

Že od nekdaj me je privlačila alternativa v prehranjevanju. Pri devetnajstih sem se odločila, da ne bom jedla mesa, ker sem želela živeti zdravo. Doma smo sicer jedli jedi iz italijanske kuhinje, ki so bile zdrave in lahke.

Ampak mene je zanimalo več in med bivanjem pri stricu vegetarijancu v Montrealu v Kanadi, kjer sem preživela osem mesecev leta 1987, in štiri leta v Londonu, ko je moj mož tam delal doktorat, jaz pa sem postala prvič mama leta 1993, sem imela veliko možnosti za raziskovanje in sprejemanje informacij o alternativah klasični prehrani.

Kje ste se torej srečali s presnimi tortami?

Konec leta 2008 mi je na nekem otroškem veganskem rojstnem dnevu prijateljica v roke dala knjigo avtorice Tiziane Alipo Tamborre, ki je v Ameriki živeča Italijanka. To je bilo zame nekaj novega in mislila sem si, da tega ne bom znala pripraviti sama. Ker mi knjiga ni dala miru, sem jo kupila in jo na jadranju požirala od prve do zadnje strani.

Ste pridobili znanje za izdelavo presnih tort iz te knjige ali ste šli na izobraževanje?

Najprej sem kontaktirala avtorico te knjige in hitro sva se ujeli, ker imava obe italijanske korenine. Da sva se prvič srečali, pa je bilo namenjeno, saj sem se jaz odločila, da bom obiskala neki seminar v Kaliforniji, in ko sem iskala prostor za bivanje, se je obrnilo tako, da sem pristala pri njej, v San Franciscu.

Nekaj dni sem preživela v njenem domu in kot gostiteljica me je popeljala naokrog po restavracijah, v katerih je bila zaposlena kot vodja za presne sladice. Pokazala mi je tudi postopek priprave ene torte, in to je bilo dovolj, da sem dobila osnove. Potem sem najprej to torto naredila sama doma, nato sem preizkusila njene torte iz knjige, najprej tiste, ki so se mi zdele lažje, in nato težje. Potem pa sem začela sama kombinirati sestavine po svojem občutku in tako so začele nastajati nove torte, novi okusi ... Ko enkrat osvojiš pripravo presnih sladic, lahko pečico kar izklopiš.

Ste s Tiziano še vedno povezani?

Še vedno sva v stiku prek spleta. Obiskala nas je ravno na dan, ko smo praznovali 10. obletnico slaščičarne. Ko je šla obiskat sorodnike v Italiji, je prišla k nam za en dan, in to ravno na obletnico s pogostitvijo. Ko se je vrnila nazaj v Ameriko, pa je pustila posel v restavracijah in se posvetila izdelavi presnih pralinejev pri Coracao Confections.

Vi pa ste napisali knjigo Presne torte Mihalek ... Pišete že drugo?

Da, druga se že piše.

Kakšni recepti bodo zbrani v njej?

Veliko je ljudi, ki me prosijo za klasične recepte tort, tako da sem se odločila, da morajo iti ti recepti na papir. Tort za vse ljudi ne moremo narediti, s knjigo pa lahko nekaj pustimo za sabo. In knjiga Presne torte me je spodbudila k pisanju. Drugo knjigo bo lažje napisati, na prvo sem se pripravljala kar dve leti.

Kdaj torej lahko pričakujemo naslednjo?

Do konca leta bo gotovo. Naslov pa bo najverjetneje Torte in rulade Mihalek.

Poleg tega, da ste izdali knjigo, občasno vodite tudi delavnice za pripravo zdravih sladic. Kje lahko ljudje dobijo informacije o vaših delavnicah?

Delavnice sem trenutno malo opustila zaradi promocije knjige, navsezadnje tudi skozi knjigo lahko podajam določeno znanje, in na predstavitvah delim nasvete za pripravo presnih tort. Če potekajo delavnice, pa je obvestilo na vidnem mestu v naši slaščičarni, kmalu tudi na naši strani na Facebooku.

Kuhinja slaščičarne je zelo majhna, v njej že navsezgodaj zjutraj sladice ustvarja vaša mama Tatjana. Kdaj pa vi prihajate v slaščičarno?

Prihajam pozneje, navadno po deseti uri. Moje torte morajo čez noč stati, da so naslednji dan dobre in se lahko režejo, zato mi ni treba biti tam tako zgodaj. Včasih kakšno torto začnem delati tri dni prej, ker je treba oreščke, datlje ali semena namočiti, potem olupiti in posušiti ... To je postopek priprave, ki se razlikuje od klasične priprave sladic in traja dva do tri dni.

Koliko presnih tort pa ponujate?

Vsak dan je v ponudbi od tri do pet presnih tort in še kakšna veganska pečena – te smo začeli delati zaradi povpraševanja, saj je veliko alergij na oreščke. Si pa na začetku nisem mislila, da bodo presne torte takšen hit.

V ponudbi nimate samo presnih tort, ampak tudi druge presne sladice, katere?

Imamo presne kroglice, presne piškotke s čokolado, cimetom, lešniki, mandlji, kakavom, presno čokolado, presne čokoladne pralineje, suhe slive v čokoladi, presni sladoled ...

Ponujate tudi presno čokolado, kako jo izdelate?

(smeh) Po domače. V skledi stalim kakavovo maslo, dodam surov kakav, temni agavin sirup ali brezovo sladilo in vaniljo. Za bolj bogato različico presne čokolade dodam še mandlje ali lešnike, včasih goji jagode, cvetni prah, zdrobljena kakavova zrna ali koščke suhega manga ... Delam vedno majhne količine, da čokolada ne stoji, in vedno delam po principu: danes naredim zato, da jutri prodam. Tako so na voljo vedno sveže dobrote.

Kaj pa vaš domači sladoled, je recept vaš ali ste ga našli v kakšni knjigi?

To je moj recept. Ko sem leta 2008 odkrila poseben aparat, ki dela sladoled, sem ga seveda morala imeti. V dveh dneh sem napisala recepte in jih preizkusila, katerega sem malo popravila, ampak po določenem principu so zelo hitro nastali sladoledi različnih okusov, tako da imamo vsak dan v ponudbi od 12 do 15 okusov.

Kateri od teh sladoledov pa so presni?

Sladoled, v katerih ni riževega mleka, je presen – čokolada, vanilja, mandelj, mentol, ingver in cimet, od sadnih pa ananas. Čisto sama sem izumila tudi recept za presne kornete, v katerih po želji postrežemo naš sladoled.

Katera sladica iz vaše slaščičarne pa je vam najljubša?

Meni najboljša je torta mandelj. To bi lahko postregla kralju in se v naši ponudbi tudi imenuje kraljevska! Najraje pa si postrežem s sladoledom ali še rajši z žitno ledeno kavo z vaniljevim sladoledom. Mmm ...

So torte iz vaše slaščičarne na voljo še kje?

Že od začetka imajo naše torte tudi v Kavarni Slamič, po novem imajo tam na voljo tudi naš izbor presnih tort.

Kakšni pa so vaši načrti za naprej? Do konca leta knjiga ...

Potem pa še dve, ena bo gotovo na temo mojih sladoledov.

Pripravila: Liza Metkovič