Maša Tome | 2. 7. 2020, 06:00

Irena Yebuah Tiran: "Obrazi različnih ras na televiziji sporočajo, da smo vsi ljudje enakovredni."

Irena Yebuah Tiran

O rasizmu v Sloveniji je s Cosmopolitan novinarko spregovorila tudi priznana operna pevka, Irena Yebuah Tiran.

Kakšno je vaše mnenje o rasizmu do temnopoltih v Sloveniji? Smo do temnopoltih posameznikov bolj odprti ali zadržani?

Na začetku naj poudarim, da sem Slovenka z ganskimi koreninami. Tako se počutim od nekdaj. Morda zato sama že kot otrok nisem doživljala rasne nestrpnosti in je pravzaprav tudi zdaj ne. V vseh mojih šestinštiridesetih letih je bilo manj incidentov, kot je prstov na eni roki. Imela sem srečo, da sem odraščala v urejenem družinskem okolju, da sta me mama in oče vedno spodbujala, naj hodim z dvignjeno glavo po svetu. Je pa res, da se Slovenci zdimo na prvi pogled morda res odprti, a mislim, da v resnici nis(m)o. To vem iz pripovedovanj temnopoltih Afričanov, ki jih poznam.

Irena Yebuah Tiran
Irena Yebuah Tiran po premieri nove slovenske opere Julija izpod peresa novomeškega skladatelja Aleša Makovca.

Imate morda kakšen primer, zgodbo ali dogodek iz otroštva, kako ste se počutili s sovrstniki? Ste imeli kdaj občutek, da vas zaradi barve kože jemljejo drugače?

Ne, kot otroka so me včasih zmerjali s »ciganko«, ampak česa hujšega od otroškega zbadanja, ki se verjetno dogaja skoraj vsem otrokom, nisem doživljala. Barva moje kože je bila pogosto prednost in nikoli ovira.

Lahko pa povem anekdoto mojega očeta. Sin naših družinskih prijateljev je ob neki priložnosti izjavil, da bi bil rad tudi on tako zelen kot stric Robert! (smeh)

Kako je s tem sedaj, ko ste malce starejši, so ljudje bolj 'strpni'?

V bistvu ugotavljam, da je zdaj situacija slabša, kot je bila v mojem otroštvu. Takrat temnopolti obrazi niso bili tako prisotni povsod v medijih, kot so sedaj. Človek bi mislil, da se je družba z boljšo predstavitvijo v medijih navadila raznolikosti in je prenehala biti nevedna. Pa ni tako! Kljub vrhunskim športnikom, umetnikom, znanstvenikom in celo predsedniku ene izmed svetovnih velesil ljudje še vedno priviligirajo belo raso. Tega res ne razumem in ne sprejemam!

Ste priznana operna pevka. Ste se zaradi barve kože kdaj počutili, da vas v poklicu ne jemljejo enako kot bele pevke? Ste kdaj dobili kakšne opazke, zbadljivke? Imate morda tudi kakšen pozitiven primer na to temo?

Na srečo nisem nikoli imela slabih izkušenj kot umetnica. Spomnim se sicer, da nekoč nisem dobila vloge, ker sem temnopolta - ni bilo v konceptu režije. Spet drugič pa so me poklicali na avdicjio prav zato, ker so iskali pevko temne polti. Torej v obeh primerih pravzaprav ni šlo za rasizem.

Irena Yebuah Tiran
Nastop ob dnevu Evrope na Kongresnem trgu v Ljubljani maja 2019

Ali menite, da vas Slovenci sprejemajo bolj ali manj zaradi vašega priznanega statusa v medijskem svetu?

Mislim, da to, ali me javnost sprejema ali ne, nima veze z barvo moje kože. Nekaterim sem simpatična, drugim pač ne. To velja za vse ljudi. Sem pa seveda vesela, da se tudi na slovenski televiziji pojavljamo obrazi različnih ras, saj na ta način sporočamo, da smo vsi ljudje enakovredni.

Kakšno je vaše mnenje o dogodkih v ZDA?

Seveda sem zelo prizadeta zaradi stvari, ki se dogajajo v Ameriki! Prebrala sem knjigo Michelle Obama, v kateri precej piše o rasizmu. Pa tega nekako nisem mogla ponotranjiti z lastnimi izkušnjami. Ampak po teh zadnjih dogodkih sem doumela vso težo njenih besed. Ona se je ves čas borila kar s tremi oblikami diskriminacije: je inteligentna, temnopolta in ženska!

Imate tam morda kakšnega znanca?

V ZDA imam samo belopolte prijatelje, ki so seveda vsi zgroženi in prizadeti zaradi trenutne situacije.

Bi želeli kaj sporočiti našim bralcem in bralkam?

Kot je rekel moj zelo drag prijatelj, nehajmo se spraševati, KAJ smo, ampak se raje vprašajmo, KDO smo!

Več o gibanju "Black Lives Matter", rasizmu in izkušnjah temnopoltih Slovencev si lahko preberete v julijski številki revije Cosmopolitan!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.