24. 9. 2019, 20:52 | Vir: STA

Izgubljeno Cimabuejevo mojstrovino našli v kuhinji starejše ženske

profimedia
Izgubljeno Cimabuejevo mojstrovino našli v kuhinji starejše ženske (foto: profimedia)

V okolici Pariza so v kuhinji starejše ženske odkrili dolgo izgubljeno mojstrovino florentinskega umetnika Cimabueja, širše poznanega tudi kot Giottovega učitelja. Cimabue velja za enega velikih italijanskih slikarjev zgodnje italijanske umetnosti. Delo iz 13. stoletja bo 27. oktobra na dražbi avkcijske hiše Acteon iz Senlisa.

Delo, na katerem je upodobljena množica, ki zasmehuje Kristusa, naj bilo del velikega diptiha, nastalega okoli leta 1280, ko je Cimabue naslikal osem prizorov iz Kristusovega trpljenja in križanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej je mojstrovina, ki je veljala za izgubljeno, krasila kuhinjo v mestu Compiegne, obešena pa je bila nad štedilnikom. Lastnica je ves čas menila, da gre zgolj za staro versko ikono brez vrednosti. Ko pa je delo ponudila v oceno lokalnemu cenilcu, je izvedela, da je vredno od štiri do šest milijonov evrov.

Umetniški poznavalec Eric Turquin je povedal, da so na sliki opravili test z infrardečo svetlobo, ki je pokazal, da jo je nedvomno naslikal Cimabue.

Dva druga Cimabuejeva prizora iz Kristusovega trpljenja sta na ogled v londonski Narodni galeriji in v New Yorku. Tudi prizor z Marijo, otrokom in angeloma, ki je razstavljen v Londonu, je stoletja veljal za izgubljenega, našel pa ga je britanski aristokrat med čiščenjem posestva v Suffolku. Svoji domovini ga je izročil v hrambo leta 2000, še navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.