4. 4. 2014, 12:34 | Vir: Playboy

Izjemna Ana Roš kuha v salzburškem Ikarusu!

Helge Kirchberger/Red Bull Content Pool
Ana Roš in Eckart Witzigmann v Ikarusovi kuhinji (foto: Helge Kirchberger/Red Bull Content Pool)

Ana Roš in Eckart Witzigmann v Ikarusovi kuhinji

Restavracija Ikarus, ki se nahaja v Hangarju-7 v Salzburgu, vsak mesec gosti najboljše šefe kuhinje na svetu, ki predstavijo svoje najljubše mojstrovine v sodelovanju z lastnikom restavracije Eckartom Witzigmannom in glavnim kuharjem Martinom KleinomAprilska šefinja je Ana Roš iz restavracije Hiša Franko v Kobaridu!

Playboy Slovenija je v restavraciji Ikarus seveda že bil (Kraljestvo rdečega bika), sedeli smo za chefovo mizo v sami kuhinji in se ob 15 hodih, ki so jih spremljala najboljša vina, prepričali, da gre za eno najboljših vrhunskih kulinaričnih zgodb na svetu, če ni po konceptu kar najboljša. Ni vam namreč treba popotovati daleč po svetu (čeprav ni s tem nič narobe), da bi izkusili mojstrovine najboljših šefov kuhinje, saj je Salzburg nedaleč od Ljubljane. Skratka, vemo, da je gostovanje Ane Roš v Ikarusu eno največjih priznanj mojstrstva v svetu visoke kulinarike. Bravo, Ana Roš!

NACIONALNA MEDNARODNA KUHINJA

Ana Roš je prava kozmopolitanka. Kar je razumljivo, glede na to, da je vrhunska slovenska šefica kuhinje že od otroštva potovala po svetu in po zaslugi diplome iz diplomatskih študijev govori pet jezikov. Namesto da bi postala diplomatka, se je Ana odločila za kariero v kuhinji. V svoji restavraciji Hiša Franko, ki se nahaja blizu italijanske meje, ustvarja jedi, ki so lokalne in tradicionalne, vendar hkrati mednarodne in avantgardne.

Pri sedmih ni nič namigovalo na to, da ima Ana pred seboj bleščečo kariero šefa kuhinje. Bila je obetavna športnica, ki ji je uspelo priti v državno jugoslovensko smučarsko ekipo. Vendar je pri osemnajstih svojo smučarsko kariero končala zaradi študija diplomacije v Italiji. Želela je postati diplomantka. Vendar so se stvari odvijale drugače. Po diplomi je spoznala svojega moža Valterja. Njegov oče je bil takrat lastnik restavracije Hiša Franko, ki je bila nedaleč stran od italijanske meje. Ravno ko naj bi Ana nastopila službo za Evropsko komisijo, je Valter prevzel restavracijo od očeta.

Vendar je bila naloga za Valterja pretežka, zato je morala Ana sprejeti odločitev. "Rekla sem: Ok, sprejmem izziv, dajva!" Na začetku sta oba delala kot natakarja in veliko potovala, da bi se čim več naučila o dobro hrani in kulinaričnih mojstrovinah. Ko pa je osebje počasi začelo zapuščati restavracijo, je bilo treba nekaj spremeniti. Valter je bil priznan somelje, zato je Ana prevzela vodenje kuhinje. Čeprav ni bila usposobljena za šefa kuhinje, je imela potreben talent – po zaslugi svoje matere in babice, ki sta bili obe odlični kuharici.

"Moja mati je kuhala zelo sofisticirano, zelo okusno in zelo zdravo. Uporabljala je le lokalne sestavine."

Ana in Valter sta še malo potovala in jedla v najboljših restavracijah po vsem svetu, iskala navdih in oblikovala svoja kulinarična načela. "Poznala sem pravilno odločitev – da se osredotočim na lokalno in sezonsko hrano – vendar je bila težava v tem, da moje roke niso vedno ubogale možganov. Nisem imela potrebne tehnike," pravi Ana. Zato se je odločila, da se začne učiti od začetka – med drugim s pomočjo šefa kuhinje, ki je učil v šoli cateringa.

Kdor danes poizkusi katero od Aninih jedi, si ne bi nikoli predstavljal, da je kdajkoli v življenju počela kaj drugega. S popolno tehniko Ana združuje različne nasprotujoče si okuse in teksture v jedi, ki so tako slastne, da za vedno ostanejo v spominu. In skoraj vse sestavine prihajajo iz lokalne regije.

Njene t. i. sestavine "0 kilometrov", kot so lastne vzgojene postrvi ali vrt začimb, zagotavljajo maksimalno svežino. Rezultat? Umetnine, kot je Domišljijski vrt (različne teksture in temperature sezonskega sadja in zelenjave), testenine, polnjene s tekočo bučo, juha iz govejega repa, kandirana rdeča čebula, listi mlade špinače in zabajon iz črnih tartufov ali črni ječmen, ostrige in mortadela ali slive, sirotka in gobice. Po zaslugi teh in drugih jedi velja Ana Roš za enega najboljših šefov kuhinje v Sloveniji. Nekateri pravijo, da je celo najboljša v predelu Alp. Pri Playboyu nujno dodajamo, da pri teh superlativih nikakor ne smemo pozabiti vsaj na Janeza Bratovža.

Nekdanja študentka diplomacije je veliko navdiha in idej črpala s svojih potovanj. Pri tem uporablja sezonsko in lokalne jedi ter ustvarja kuhinjo, ki jo lahko označimo kot svetovno lokalno. Oziroma absolutno slastno!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.