Izpad dohodka v Muzeju Brooklyn rešujejo s prodajo nekaterih del

Na dražbi iztržili 12,6 milijona dolarjev

2. 11. 2020, 07:33 | Scena | Vir: STA

              Izpad dohodka v Muzeju Brooklyn rešujejo s prodajo nekaterih del (foto: profimedia) profimedia

V Muzeju Brooklyn so se v času korona krize odločili nekaj predmetov iz svojega fundusa prodati na dražbi, da bi z izkupičkom od prodaje lahko zagotovili vzdrževanje preostale zbirke. Podobno so sprva nameravali narediti tudi v Muzeju umetnosti v Baltimoru, a so predmete tik pred dražbo umaknili iz prodaje.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa so za več predmetov iz Muzeja Brooklyn, med katerimi je bila tudi jedilna miza italijanskega oblikovalca Carla Mollina (1905-1973), na dražbi avkcijske hiše Sotheby's iztržili skupaj 12,6 milijona dolarjev.

V Muzeju umetnosti v Baltimoru so se prav tako odločil nekaj del iz svojega fundusa, med njimi sliki Clyfforda Stilla in Bricea Mardena, ponuditi na dražbi, a so jih z dražbe umakniti le nekaj ur pred njenim začetkom. Po poročanju medijev so namreč vplivni podporniki muzeja vodstvu zagrozili, da bodo v tem primeru ustavili svoje donacije.

Kot še piše dpa, je sicer Ameriško združenje direktorjev muzejev zaradi korona krize zamrznilo uredbo, po kateri lahko muzeji eksponate iz svojih fundusov odprodajo le, da pridobijo sredstva za nakup novih.

Pandemija novega koronavirusa je kulturno industrija v ZDA močno prizadela, tudi velike avkcijske hiše, ki so svoje tradicionalne jesenske dražbe v glavnem preselile na internet. Na večerni dražbi hiše Sotheby's so sicer, kot še poroča dpa, skupaj iztržili približno 284 milijonov dolarjev.