26. 5. 2021, 11:05

Izšla je Evidenca, nov kriminalni roman Mojce Širok

Tamino Petelinšek/STA
Izšla je Evidenca, nov kriminalni roman Mojce Širok (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Mojca Širok, ki je s svojim literarnim prvencem Pogodba navdušila bralce in literarne kritike, je pri Mladinski knjigi pravkar izdala Evidenco, drugi kriminalni roman iz trilogije  Rim-Ljubljana-Bruselj. Z njim bralca popelje v domače loge; lovke italijanske mafije namreč v zgodbi sežejo tudi na slovenska tla.

Ob razkritju identitete trupla sredi Ljubljane se začnó v krogih politikov, poslovnežev, kriminalistov, novinarjev in sicilijanske ter slovenske mafije dvigati sence preteklosti iz časov pred slovensko osamosvojitvijo. Mojca Širok je tudi tokrat mojstrsko napisala napeto zgodbo v maniri političnega trilerja.

Novinarka Mojca Širok nas kot dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja že skoraj dve leti vodi po političnem parketu Evropske unije. V spomin številnih gledalcev pa se je v trinajstletnem obdobju svojega dopisništva iz Italije in Vatikana zapisala kot izjemna poznavalka tamkajšnjega političnega, zgodovinskega in kulturnega dogajanja. To je dokazala tudi s svojimi publicističnimi deli Zadnji  rimski cesar, Oblast brez obraza in Od Benedikta do Frančiška. S svojim literarnim prvencem Pogodba je le še potrdila, da je mojstrica pisane besede.  Zanj je prejela nagrado modra ptica in se uvrstila med pet nominirancev za kresnika. Navdušila ni le literarnih kritikov, ampak tudi bralce, saj je bila Pogodba na vrhu lestvic najbolj prodajanih knjig. Do zdaj je bilo prodanih več kot 8.500  izvodov.

Na začetku svoje novinarske poti je za tednik Mladina med drugim poročala tudi o domnevnem pranju denarja sicilijanske mafije v posojilnicah slovenskih igralnic. K tej nikoli do konca raziskani temi se vrača z romanom Evidenca. 

Tudi tokrat so v primer vpleteni kriminalisti, novinarji, politiki in poslovneži ter mafija – sicilijanska in slovenska …

Sredi Ljubljane, v bližini predsedniške palače, odkrijejo truplo. Preiskava je zaupana izkušenemu kriminalistu, ki si je ugled pridobil v operaciji, s katero je slovenska policija razbila kriminalno mrežo tihotapcev mamil, vodjo kriminalne združbe pa spravila za zapahe. V razkrivanje ozadja umora, v katero je vpletena tudi prodorna televizijska novinarka, se neizprosno podajo trije mladi novinarji spletnega portala. Ti se dokopljejo do informacij o nepremičninski mahinaciji, za katero se zdi, da ni povezana z umorom … Kdo pa so ljudje, ki brez obrazov in imen vlečejo niti iz ozadja, in kje so? 

Vabilo na spletni pogovor z Mojco Širok

Nekaj namigov o knjigi je v video nagovoru Mojce Širok, ki vas vabi tudi na spletni pogovor v četrtek, 3. junija, ob 19. uri.

Z avtorico se bo o pravkar izdanem romanu, navdihu za pisanje političnih trilerjev, resničnih okvirih dogodkov in še marsičem pogovarjal Andraž Gombač, novinar Primorskih novic. Vprašanja boste lahko zastavili tudi poslušalci.

Za dogodek se prijavite TUKAJ.

Mojca Širok je novinarka, publicistka in pisateljica. Diplomirala je iz slovenskega in italijanskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani, magistrirala pa iz sociologije kulture. Novinarsko pot je začela na Radiu Študent in pri reviji Mladina. Trinajst let je bila dopisnica RTV Slovenija iz Italije in Vatikana, vodila je Dnevnik, Odmeve in zunanjepolitično oddajo Globus, sedaj pa živi in dela v Bruslju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.