Iztržek na dražbi starih filmskih plakatov trikratno presegel pričakovanja

Markantni, ročno naslikani primerki

4. 3. 2020, 08:30 | Scena | Vir: STA

              Iztržek na dražbi starih filmskih plakatov trikratno presegel pričakovanja (foto: profimedia) profimedia

Britansko podjetje W. E. Berry je od 20. let minulega stoletja tiskalo filmske plakate za velike filmske studie, kot so Disney, Universal, Columbia Pictures in Paramount. Na dražbi pred nekaj dnevi so nabor njihovih plakatov prodali za kar 165.000 britanskih funtov, kar je več kot trikratnik pred dražbo predvidenega izkupička.

Plakat Pošast iz črne lagune iz leta 1954 v režiji Jacka Arnolda je na dražbi dosegel najvišjo ceno, 22.000 britanskih funtov. Sicer so pri avkcijski hiši Ewbank pričakovali, da bodo zanj iztržili zgolj med 2000 in 4000 funtov, poroča britanski BBC.

Med bolje prodanimi sta bila tudi plakat za film Morilci stare gospe (1955) v režiji Alexandra Mackendricka, za katerega so iztržili 8000 funtov, ter plakat za film Mlada in nedolžna iz leta 1937 kultnega režiserja Alfreda Hitchcocka, ki je bil prodan za 4400 funtov.

Med interesenti za plakate so bili ljubitelji filma, zbiralci in predstavniki muzejev, petkova dražba v britanskem mestu Surrey pa je trajala kar sedem ur. Posebnost na dražbi ponujenih plakatov je bila, da je šlo za markantne, ročno naslikane primerke.

Podjetje W. E. Berry je bilo ustanovljeno leta 1888, s produkcijo filmskih plakatov pa so začeli v 20. letih minulega stoletja, ko je direktor podjetja spoznal Freda Martina iz Paramount. Na univerzi v Sheffieldu so izjavili, da je podjetje ustvarilo nekatere najbolj ikonične filmske plakate 20. stoletja.

Med filmi, za katere so v podjetju ustvarili plakate, so tudi Deset zapovedi iz leta 1923, ki ga podpisuje Cecil B. DeMille, Oliver Twist iz leta 1948 v režiji Davida Leana, Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje (1977) v režiji Georgea Lucasa ter Flash Gordon iz leta 1980 v režiji Mikea Hodgesa. Od leta 2004 podjetje ne obratuje več, še piše BBC.