Izvezena fotografija Sare Jereb kot svetovna inovacija

1. 6. 2012, 09:05 | Scena | Vir: Playboy

Aleš Bravničar - Sara Jereb: Velikost 100 x 69 cm Št. vbodov: 1.308.670 vbodov, 10.300 metrov sukanca v 65 barvah Čas vezenja: 70 ur

Prekrasno izvezena fotografija Sare Jereb je svetovna inovacija slovenskega podjetja.

Podjetje Ercigoj je bilo ustanovljeno leta 1923 in je v tistih ros­nih začetkih izdelovalo cerkvene vezenine, po drugi vojni pa se je preusmerilo na vezenje praporov za gasilska, lovska, veteranska in čebelarska društva, vinogradnike, Slovensko vojsko in policijo.

Danes izdelujejo vse, obrabljene vezenine pa tudi restavrirajo. Vse te izkušnje, neizpodbit­no mojstrstvo in nenehna težnja k napredku so porodili projekt Ercigoj Art – vezene umetnine. Tehnike vezenja so izpopolnili do te mere, da lahko z iglo in sukancem izrazijo vsak motiv, s čimer so njihove vezenine postale edinstven medij za umetniško izražanje.

Projekt Ercigoj Art so začeli z avtorskimi slikami in fotografijami, ki so jih izdelali po predlogah fotografij. Tako je Stari Arabec izdelan po fotografiji, ki jo je posnel Arne Hodalič, gre pa za največjo polno vezeno sliko v enem kosu na svetu.

S plastmi vezenja so ustvarili razbrazdan obraz starega moža, ki zaradi prepletanja različnih stilov vezenja daje vtis resnične, žive slike. S to sliko so se odmaknili od tradicionalne stenske slike, saj vezenina visi prosto kot tapiserija in ni napeta na okvir. Kobalova slika Doževe sanje, tako kot tudi druge slike, izdelane v sodelovanju s slikarji, pa je na klasičnem lesenem podokvirju prava umetnina.

Vsaka slika je popolnoma samostojen, unikaten projekt in izdelava vsake traja več mesecev, saj za prav vsako posebej pripravijo računalniški program in sočasno veliko manjših vezenih študij. Končni rezultat je umetnina, pri kateri je vezenje kot medij izkoriščeno do popolnosti.

Za to uporabljajo najboljše japonske stroje, ki jih na Daljnem vzhodu sprva niso hoteli prilagoditi željam majhnega slovenskega podjetja, toda ko so jih obiskali v Ljubljani, ovir za karkoli ni več. In ker ovir ni bilo več, so šli pri Ercigoju še dlje. Že skoraj pozabljenim vezeninam so vdihnili novo življenje z inovacijo eStitch. Ustvarili so lastno programsko opremo, s katero lahko veliko hitreje izvezejo kakršnokoli podobo z neverjetnimi detajli in barvnimi prehodi. Še vedno gre za unikate, toda v primerjavi s Hodaličevim Starim Arabcem je možno v krajšem času narediti več unikatnih vezenih slik.

Z eStitchem resnično lahko izvezejo vse, tudi panjske končnice, stenske slike iz kakršnihkoli predlog (fotografija, risba, slika), unikatne ovitke za knjige in okrasne blazine. Piktorial Sare Jereb je poleg slovenske izdaje objavilo še sedem tujih Playboyev, zato se je Aleš Bravničar, ko so ga pri Ercigoju povabili k sodelovanju, odločil za njemu eno najljubših fotografij golih lepotic.

In ko je ugledal dokončano vezenino, je obstal kot uročen. V velikosti 100 x 69 centimetrov je Sara zasijala v povsem novi, veličastni podobi. Zanjo je bilo potrebnih 1.308.670 vbodov, 10.300 metrov sukanca v 65 barvah in 70 ur vezenja. Vse drugo je zgodovina. Res je, eStitch ni nekaj povsem novega: vezenje kot tehnika je znano stoletja, toda do podjetja Ercigoj še nihče ni bil sposoben izdelati vezenine s toliko detajli in bo­gastvom barv, zlasti ne s fotografije. In prav tako je res, da vam lahko skoraj vse izdelajo na Daljnem vzhodu.

Toda le skoraj vse. Za res vse morate v Ljubljano. Do zdaj ustvarjene umetnine si je mogoče po predhodnem dogovoru ogledati v živo v umetniški galeriji podjetja ter pod veliko povečavo v spletni galeriji www.ercigojart.com!