Jack Dorsey za boj proti covidu-19 namenja milijardo dolarjev

Najvišja donacija posameznika

8. 4. 2020, 19:50 | Scena | Vir: STA

              Jack Dorsey za boj proti covidu-19 namenja milijardo dolarjev (foto: profimedia) profimedia

Soustanovitelj družbenega omrežja Twitter in izvršni direktor tega podjetja Jack Dorsey je sporočil, da za boj proti pandemiji covida-19 namenja milijardo dolarjev svojega zasebnega premoženja. Ob tem je izrazil upanje, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi. "Življenje je prekratko, zato danes naredimo vse, da pomagamo ljudem," je tvitnil.

V seriji tvitov je Dorsey še pojasnil, da bo svoj delež v skupini Square za digitalna plačila prenesel na svoj dobrodelni sklad Starst Small. S tem bo doniral 28 odstotkov svojega premoženja. "Zakaj zdaj? Potrebe so vse večje in želim videti učinek še v svojem življenju," je med drugim zapisal.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je to verjetno doslej največja donacija kakega posameznika v boju proti pandemiji.

Dorsey je še napovedal, da se bo njegov sklad po koncu pandemije osredotočil na zdravstveno oskrbo in izobraževanje deklic ter prizadevanja za zagotovitev univerzalnega temeljnega dohodka.

Dorseyjevo premoženje naj bi bilo vredno okoli tri milijarde dolarjev, vključno z njegovim deležem v podjetjih Twitter in Square. Milijarder je prepričan, da bo učinek njegove donacije za boj proti covidu-19 koristil tudi njegovima podjetjema, saj "bo pomagal ljudem, ki jim želimo služiti".

Pomoč v boju proti covidu-19 je doslej namenilo že nekaj drugih tehnoloških mogotcev. Tako je ustanovitelj Amazona Jeff Bezos obljubil sto milijonov dolarjev za pomoč v hrani med pandemijo, ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg pa je ponudil 25 milijonov dolarjev za raziskave preko fundacije Billa in Melinde Gates, še navaja AFP.