N.Z. | 2. 6. 2020, 15:40

Jane Fonda kljub nevarnemu ljudskemu vrenju v ZDA vidi upanje!

profimedia

Dolgoletna aktivistka in igralka Jane Fonda je v intervjuju za CNN povedala, da sama kljub vsemu vidi veliko upanja v protestih, ki so medtem postali ekstremno nasilni.

Dvojna oskarjevka je priljubljenemu televizijskemu voditelju Donu Lemonu med drugim povedala, da ’belim ljudem Amerike končno postaja jasno’, saj je prav Trumpova vladavina razgalila rasizem, ki je od nekdaj prikrito tlel v ameriški družbi.

»Najprej se moramo znebiti aktualne administracije, saj ta vleče državo v blato. Znebiti se je treba tudi vseh, ki so okoli njega in ga pri tem podpirajo,« je bila jasna Fonda.

Druga stvar, ki jo vidi kot rešitev pereče situacije, pa je, da je treba angažirati belopolto prebivalstvo, da se bolje pouči o rasizmu, ki je v ZDA žalostna stalnica.

»Tudi najbolj revni med nami (tj. belopoltimi Američani) so priviligirani. In to si moramo enkrat za vselej priznati. Razumeti moramo, da naše zanikanje tega dejstva rasizem ohranja pri življenju,« je dodala.

»Politike se morajo spremeniti in belopolti morajo razumeti zgodovino, ki je pripeljala do točke, na kateri smo. Vsak pri sebi bo moral opraviti revizijo in se spremeniti navznoter,« je nadaljevala Fonda. »In spoznati moramo temnopolte sodržavljane … in razumeti moramo realnost, v kateri živijo. In vse to moramo storiti ZDAJ.«

Intervju z Jane Fonda je do danes postal viralen, že v nedeljo zvečer pa je postal najbolj čivkan trend na Twitterju. Medtem ko so nekateri Fondo kritizirali zaradi njenih lastnih ’belih privilegijev’ ter se posmehovali njeni črni opravi, ki jo je oblekla za intervju, so bili drugi polni hvale na račun njene zgovornosti in dolgoletnega zagovorništva pravic številnih, tudi če je bilo to v njeno škodo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.