26. 10. 2021, 10:16 | Vir: STA

Japonska princesa Mako se je poročila z navadnim podanikom

Profimedia
Japonska princesa Mako se je poročila z navadnim podanikom (foto: Profimedia)

Japonska princesa Mako, hčerka prestolonaslednika Akishina, se je vendarle poročila s svojim srčnim izbrancem iz študentskih časov, ki ni modre krvi. Zaradi poroke z navadnim podanikom se je morala odpovedati statusu člana cesarske družine.

30-letna nečakinja japonskega cesarja Naruhita se je danes poročila z enako starim Keijem Kumoro, ki dela za ameriško odvetniško pisarno.

Mako se je ob poroki odpovedala tudi 135 milijonov japonskim jenom (1,16 milijona evrov) odpravnine, ki jo običajno dobijo članice cesarske družine, če se odpovedo statusu cesarske družine. Par naj bi po poroki načrtoval selitev v ZDA. Ni znano, ali bo novopečena nevesta tam tudi delala, vsekakor je dobro izobražena. Na Mednarodni univerzi v Tokiju je namreč študirala umetnost in kulturno dediščino. Ima tudi magisterij britanske univerze Leicester, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse odkar sta zaljubljenca leta 2017 objavila zaroko, sta se soočala z različnimi nenaklonjenimi tabloidnimi novicami, vključno s to, da naj bi družina zaročenca zašla v finančne težave. Zaradi nenaklonjenega medijskega poročanja v preteklosti se je princesa Mako spopadala s posttravmatsko stresno motnjo.

Po večletnih preložitvah se je par danes le poročil, a brez poročne slovesnosti, banketa svatov ali kakšnega drugega tradicionalna običaja. V zakonski jarem sta skočila zelo zasebno, daleč stran od oči javnosti.

Predstavnik japonske kraljeve hiše je za AFP danes potrdil, da je par "podpisal in sprejel" poročne papirje. Pred tem je bilo na televizijskih posnetkih videti, kako princesa Mako v jutranjih urah zapušča cesarsko rezidenco Akasaka. Princesa, ki je v roki držala majhen šopek pastelno roza barve, se je s priklonom družini in medijem poslovila od družine. Objela je tudi svojo sestro.

Kljub negativnemu medijskemu poročanju in zlobnim komentarjem na družbenih omrežjih večina Japoncem podpira njeno poroko. V javnomnenjski raziskavi dnevnika Yomiuri Shimbun je več kot polovica vprašanih menila, da je poroka dobra, proti jih je bilo 33 odstotkov.

Japonska cesarska družina se lahko pohvali z najdaljšo dedno linijo, ki sega več kot 2600 let v preteklost. Toda njeno članstvo se vse bolj oži, med drugim tudi zato, ker ženske s poroko z navadnim državljanom izgubijo status člana cesarske družine. Poleg tega ženske ne morejo naslediti cesarskega prestola. Mlajši Makin brat, 15-letni princ Hisahito je po njenem očetu edini moški član mlajše generacije cesarske družine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.