Japonska vlada proučuje možnost, da bi cesarski prestol nasledila ženska

Večina Japoncev je za!

28. 10. 2019, 14:03 | Scena
Japonska vlada proučuje možnost, da bi cesarski prestol nasledila ženska (foto: profimedia) profimedia

Velika večina japonskih volivcev bi podprla odločitev, po kateri bi lahko cesarski prestol zasedla tudi ženska, kaže javnomnenjska raziskava, ki so jo opravili v luči ustoličenja novega japonskega cesarja Naruhita. Spričo krize z moškimi dediči za prestol krizantem bi se s tem strinjalo več kot 80 odstotkov japonskih volivcev.

Raziskavo, ki jo je japonska tiskovna agencija Kyodo opravila konec tedna, so objavili v času novih razprav o nasledstvu v cesarski družini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedanja zakonodaja dedovanje prestola omejuje na moške potomce. Trenutno so to le trije - cesarjev mlajši brat, 53-letni prestolonaslednik Akishino, njegov 13-letni sin, princ Hisahito, in 83-letni cesarjev stric, princ Hitachi.

Cesar Naruhito in njegova soproga, cesarica Masako, imata le enega otroka, 17-letno princeso Aiko.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga je po nizu slovesnosti, ki so spremljale letošnjo menjavo na cesarskem prestolu, sporočil, da bo vlada skrbno preučila vprašanje možnosti, da bi prestol nasledile tudi ženske.

Japonska ureditev ženskam ne le onemogoča zasedbo prestola, temveč določa tudi, da v primeru poroke z navadnim smrtnikom izgubijo cesarski status. Tako nje same kot njenih otrok se ne obravnava več kot članov cesarske družine.

Konservativni tabor na Japonskem ostaja oster nasprotnik revizije zakona o cesarski družini.

Skupina politikov je zaradi tega prejšnji teden predlagala, da bi sprejeli poseben zakon, ki bi moškim iz vej cesarske družine, ki so jih v reformah po drugih svetovni vojni razveljavili, dovolili, da se vrnejo pod cesarsko okrilje, s čimer bi okrepili vrste potencialnih dedičev prestola.

V raziskavi agencije Kyodo je sodelovalo 1009 ljudi iz 732 naključno izbranih gospodinjstev. Njeni rezultati so podobni rezultatom anket v preteklih letih in kažejo, da bi javnost podprla žensko na prestolu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri