N.Z. | 26. 6. 2020, 10:00

Je Dean Koontz s svojim romanom Oči teme res napovedal koronavirus že leta 1981?

profimedia

Govorice o tem, da je pisatelj Dean Koontz izbruh novega koronavirusa napovedal v romanu The Eyes of Darkness (Oči teme), ki je izšel leta 1981, so februarja letos zaokrožile po spletu. Nič čudnega, ko pa v napetem trilerju, ki se (kako prikladno) začne na neki torek, 30. decembra, bralci naletijo na naslednji odlomek …

»To je bilo približno takrat, ko je kitajski znanstvenik po imenu Li Chen prebežal v Združene države, s seboj je imel zapis na disketi o kitajskem najpomembnejšem in najbolj nevarnem biološkem orožju desetletja. Tisto reč so poimenovali ’wuhan-400’, ker so jo razvili v njihovih laboratorijih z rekombinacijo DNK v mestu Wuhan in je 400 uspešnih sev od vseh umetno ustvarjenih mikroorganizmov, ki so jih naredili v tistem raziskovalnem centru.«

Prav ta odlomek je mogoče v originalu še danes videti na Amazonovem predogledu za knjigo, ki je bil na spletu objavljen decembra 2008.

V Koontzovem izjemnem trilerju, ki je pred kratkim pod naslovom Oči teme izšel tudi v slovenskem prevodu pri Hiši knjig, je biološko orožje resnično poimenovano ’Wuhan-400’. O tem se bodo lahko bralci prepričali, ko bodo obrnili stran 336.

So tudi vam ob tako neverjetno natančnih podobnosti z razvojem dogodkov v letu 2020 zastrigla ušesa? Niste edini. Medtem ko so odlomki iz romana razburjali ljudi na družbenih omrežjih, je nekaj profesionalnih raziskovalcev lažnih novic ugriznilo tudi v to jabolko.

Twitter/Galarna/Hiša sanj

In ugotovili:

  • … da omemba Wuhana izostane v prvi, originalni ediciji knjige. Ob izidu knjige leta 1981 je bilo v romanu Oči teme mogoče brati le o biološkem orožju, ki so ga naredili Rusi in mu je bilo ime ’Gorki-400’. Gorki se je spremenil v Wuhan šele leta 1989 ob ponatisu romana. Pri The South China Morning Post so zapisali, da ’je bil roman očitno popravljen po kolapsu Sovjetske zveze in koncu hladne vojne, saj Rusi naenkrat niso bili več dežurni državni (komunistični) sovražnik ZDA.’ V nadaljevanju nato ugibajo, ali niso konca romana spremenili zgolj z namenom ohranitve tržne uspešnosti knjige.

Nekateri mediji so avtorja medtem že skušali kontaktirati, a se jim ni odzval, spet drugi ugibajo, da glede na to, da v Wuhanu prav zares obstaja mikrobiološki raziskovalni laboratorij, morda izbira imena niti ni bila tako zelo naključna.

  • … da virus, o katerem je govora v knjigi, ni povsem identičen temu, ki povzroča covid-19. O tem vas bo prepričal že naslednji odlomek, ki si ga izposojamo iz slovenskega prevoda knjige:

»Wuhan-400 je popolno orožje. Prizadane le človeška bitja. Nobeno drugo živo bitje ne more biti njegov prenašalec. In tako kot sifilis tudi wuhan-400 ne more preživeti zunaj človeškega telesa dlje kot minuto, kar pomeni, da ne more trajno kontaminirati predmetov ali celotnih območij, tako kot lahko antraks in drugi virusni mikroorganizmi,« v zadnji verziji romana piše Koontz in dodaja, da virus wuhan-400 človeka ubije že v 24 urah, se ’ponaša’ s kar 100-odstotno umrljivostjo in napade zgolj možgane tako, da se hrani z možganskim tkivom.

Pa koronavirus, s katerim imamo v resnici opravka v letu 2020? Znanstveniki so prepričani (in imajo za to trdne dokaze), da virus ni delo človeka, temveč je na človeka preskočil iz živalskega sveta. Njega inkubacijska doba je veliko daljša (od 2 do 14 dni), več dni je obstojen na površinah, umrljivost še zdaleč ni tako velika (okoli 2 %) in je v veliki meri odvisna od pridruženih bolezni ter starosti obolelega, pa tudi simptomi obolenja so drugačni. Ti so bodisi blagi (ali pa jih skorajda ni), pa vse do vročine, kašljanja, omotice in kratke sape. Čeravno so sledi koronavirusa našli po celem telesu, pa je za resnični virus značilno, da največ škode naredi na pljučih.

Po vsem tem lahko že rečemo, da bi Koontzev roman le težko imeli za resnično preroškega, se je pa na družabnem omrežju že pojavil odlomek, ki bi to lahko bil in so ga napačno povezali z romanom Oči teme. Gre za odlomek iz knjige End of Days iz leta 2008, ki jo je napisala samooklicana jasnovidka Sylvia Browne. Navedbo iz knjige so preverili pri Snopes.si in ugotovili, da njena ’napoved’ zgolj delno ustreza definiciji preroškosti. Sylvia se ni motila v delu navedbe o ’pljučnici, ki se bo razširila po svetu leta 2020’, vendar pa nikakor ne držijo ostale navedbe iz knjige. Sylviji je kaj lahko ’idejo za pandemijo pljučničnega obolenja’ dal izbruh SARS-a iz leta 2000, saj se je ta zgodil še pred izidom njene knjige.

Priporočilo za branje!


A kakor koli že, Koontzov triler Oči teme zagotovo ni knjiga, ki bi je ne bilo vredno prebrati. Srhljivka je v teh nekaj desetletjih z razlogom postala bestseler.

Osrednji lik romana je mati, ki neutrudno išče izginulega sina, zgodbo pa zapletajo sile skrivnostne nevarnosti, ki grozi svetu.

Nekaj priporočil bralcev, ki so knjigi že dali priložnost:

  • »Napeto in skrivnostno in prežeto z nadnaravnim.«
  • »Odličen zaplet in nadvse napeto. Neprestano sem bil na robu sedežne.«
  • »Pet zvezdic!«

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk