Tilen Habič in Brane Pleterski:Je kuhanje res lahko 'zakon', in ne nadležna vsakodnevna obveznost?

27. 12. 2015, 10:07 | Scena | Vir: Liza

              Tilen Habič in Brane Pleterski:Je kuhanje res lahko 'zakon', in ne nadležna vsakodnevna obveznost? (foto: Goran Antley) Goran Antley

Tilen Habič in Brane Pleterski sta se domislila, kako parom in družinam približati vsakodnevno kuhanje obrokov s kakovostnimi ter domačimi sestavinami. V okviru podjetja Kuhanje je zakon poskrbita za to, kaj se bo dalo v lonec in po čem bo dišalo iz kuhinje, na naročnikih pa je le še to, da skuhajo in se družijo ob užitnem obroku.

Je kuhanje res lahko 'zakon', in ne nadležna vsakodnevna obveznost?

Tilen: Je, če stran odvzameš ves balast in moraš le še skupaj zmetati sestavine in si celo malo kreativen. Sicer s sestavinami dobiš sprintan recept, ki je tudi na naši spletni strani, še vedno pa lahko obrok skuhaš po svoje. Vem, da vsi enako ne maramo ali ne prenesemo določenih sestavin.

Kako sta s partnerjem prišla do ideje, da strankam ponudita že pripravljene sestavine za kuhanje?

Tilen: Vse, kar delam, rad delam s strastjo in ljubeznijo. Pač oba rada jeva, nikoli pa nisva imela časa, da bi vsak dan jedla nekaj drugega in drugačnega. Oba sva uporabljala, prav tako pa tudi prijatelji in znanci, 10, 15 menijev, ki sicer z rahlimi spremembami stalno ostajajo v istem kalupu.

Želite povedati, da slej ali prej tudi pri prehranjevanju potrebujemo spremembe?

Tilen: Drži. Če se spomnim svoje mame, ko sem še živel doma, je precej časa posvečala temu, kaj kuhati, kje dobiti sestavine, ker se je pri nas doma vedno kuhalo. Z Branetom sva se spraševala, kako narediti, da lahko vsak dan jemo nekaj drugega in nam to ne bo vzelo preveč časa. S tem imam v mislih čas, ki ga porabimo, če gremo na tržnico, do mesarja in v trgovino in da pripravimo sestavine za kuho. Sploh če hočemo skuhati nekaj malo drugačnega, saj za to potrebujemo kakšne posebne sestavine, po katere je treba v specializirano trgovino.

Domislila sva se tega, da bo naša stranka lahko v kratkem času skuhala nekaj zdravega. Stranka izbere meni, mi dostavimo vse sestavine, da stranka lahko obrok skuha. Paket s sestavinami vsebuje vse, od začimb do mesa, zelenjave, testenin in kruha, ki ga delava sama. Imava tudi svojo verigo dostavljavcev, ki so medtem postali naši dobri prijatelji. Temelji našega prijateljstva so se namreč vzpostavili že na začetku sodelovanja in držimo se tega, da bi naše prijateljstvo trajalo do konca. Tako bomo zadovoljni mi, naše stranke in dostavljavci.

Vama ni vseeno, s kom sodelujete?

Tilen: Ko sva začela, sva poiskala verigo ljudi, s katerimi bova sodelovala. Poskušala sva veliko različnih stvari, preden sva prišla do najboljših, saj je pri najinem konceptu pomembno tudi to, da stranka natančno ve, od kod so sestavine. Na vsakem paketu je napisano, od kod je meso, zelenjava, s tem, da je vse lokalno, recepti pa so zasnovani na sezonskih sestavinah. To pomeni, da pozimi nimamo receptov s paradižnikom, ker ga pozimi v Sloveniji ni. Tako tudi recepti temeljijo na sezonskih sestavinah.

Kje stranke dobijo recepte?

Tilen: Vsak teden na spletni strani ponudimo šest novih receptov. Stran je zasnovana zelo enostavno: vsebuje recept, sliko recepta in sliko sestavin, ki jih dobiš zraven. Kar potrebuješ, je olje, ki ga po navadi vsi imamo doma, kakor tudi sol. Teh sestavin ne damo zraven. Se pa trudimo, da recepti omogočajo, da so kosila ali večerje skuhani v roku pol ure.

Za koliko dni je sestavin v vaših paketih?

Tilen: Ponujamo tridnevne pakete z živili za dve osebi. Pakete dostavljamo v torek in petek. To je tako, ker je to edini način, da dobimo sestavine, ki so res sveže. Midva sestavine, ko jih dobiva, še enkrat pregledava, da so res najboljše, kakor tudi recepti.

Kje ima vajino podjetje sedež?

Tilen: V Kamniku, kjer je tudi možno priti na skuhan obrok. Po novem pa delamo tudi cateringe in dostavljamo že skuhana kosila v okolici Kamnika, kar pomeni, da dostavimo od juhe do sladice.

Kakšen princip delovanja imate?

Tilen: Ljudje se prijavljajo na našo spletno stran na listo in vedo, kaj bi ves teden radi jedli. Na naši spletni strani je objavljen meni za ves teden, s katerega si izberejo kosilo, se prijavijo in dobijo sestavine na dom. Vedno je možna izbira med dvema ponudbama, ena je mesna in druga vegetarijanska. Trudimo se, da so kosila bolj hranilna in si za določen čas sit.

S tem se želite približati družinam?

Tilen: Naše ciljne skupine so družine ali pari, ki nimajo časa za kuhanje. S tem, ko jim dostavimo sveže in kakovostne sestavine, jim omogočimo, da kljub pomanjkanju časa lahko skuhajo polnovreden obrok.

Kako je z dostavo paketov s sestavinami?

Tilen: Dostavljamo jih sami, ker je to edini način, da znižamo stroške. Dostava je brezplačna, kot rečeno ob torkih in petkih, 50 kilometrov okoli Ljubljane, v sredo pa je dostava na relaciji Ljubljana, Celje in Maribor. Delamo na tem, da bi s prihodnjim letom imeli brezplačno dostavo po vsej Sloveniji.

Pravzaprav pa ponujate več stvari.

Tilen: Podjetje je začelo dostavljati sestavine za pripravo kosila ali večerje. S tem želimo ritual kuhanja doma približati tempu vsakdanjega življenja. Domače sestavine naravnost s kmetij, očiščene in narezane, strankam dostavimo na dom in jim s tem olajšamo pripravo obrokov. Tako čas, ki bi ga sicer porabili za nakup in pripravo sestavin za kosilo, lahko porabijo za druženje ali kakršnokoli drugo početje.

Kuhata tudi, če vaju kam povabijo, recimo na kakšnih dogodkih?

Tilen: Seveda. Delava tudi na povabilo.

Imate stalne stranke?

Tilen: V tem je tudi smisel, da imamo bazo čim več stalnih strank. Te tudi dobijo kakšno presenečenje ob sestavinah, ki so jih naročile. Poskušamo jih presenetiti in jim s tem povedati, da nam njihovo zaupanje nekaj pomeni. Izkažemo jim hvaležnost, ker nam zaupajo. Ko stranke naročajo sestavine, na naši spletni strani piše, da bo paket narejen in oddan z ljubeznijo. In dejansko je tako.

Več o delovanju podjetja Kuhanje je zakon na: www.kuhanjejezakon.si

Napisala: Suzana Golubov, foto: Goran Antley