2. 4. 2021, 15:05

Prijateljstvo z 10.000 let staro dlakavo pošastjo? David Walliams pozna odgovor!

profimedia

Najbolj priljubljeni angleški avtor za otroke ta hip, ki ga obožujejo tudi slovenski otroci, se (tudi v prevodu) vrača z zgodbo o nenavadnem prijateljstvu med desetletno brezdomno siroto in 10.000 let starim mamutom.

David Walliams zgodbo Ledena pošast postavi v leto 1899, t.j. v viktorijanski London.

Glavno vlogo v knjigi, ki jo bodo nadobudni mladi bralci navkljub skoraj 500 strani prebrali na dušek, avtor podeli brezdomni siroti, ki živi na ulicah Londona in sliši na ime Eli. V uvodnem poglavju z nadvse zgovornimi portreti ostalih ’sodelujočih’ nato spoznamo malce trčeno Pepco, ki dela v Prirodoslovnem muzeju, pa desetnika Stojana, ki je najmanjši vojak, ki je kdaj služil v britanski vojski. Tu je še zlobna stara grdoba gospa Strašek, surovi varnostnik gospod Klofutar, pa strašen policijski inšpektor Lajevec z majhnimi brki, profesor na invalidskem vozičku, aristokratska lovka velike divjadi dama Šibrenica in mnogi mnogi drugi.

Pestra bera nadvse slikovitih likov kar takoj obljublja nadvse zanimivo avanturo, ki se začne neke turobne zimske noči, ko nekdo na stopnicah sirotišnice pusti čisto majhnega dojenčka. Brez sporočila in zavitega v vrečo za krompir.

»V viktorijanskih časih ni bilo nič nenavadnega, da so novorojence puščali pred sirotišnicami, bolnišnicami ali celo pred vrati premožnih,« nadvse poučeno piše Walliams. »Revne in obupane matere so upale, da bodo njihove otroke sprejeli in jim ponudili boljše življenje, kot bi jim ga lahko omogočila njihova družina.«

Žal pa bi si za tega otroka le težko predstavljali slabšo usodo, kot ga je čakala v Črvišnicici. To je doma za nezaželene otroke, v katerem je že živelo petindvajset sirot, stlačeni v sobo, kjer bi jih lahko spalo največ osem.

»Otroci so bili zaprti, sestradani in pretepeni,« prav nič ne olepšuje situacije Walliams. »Poleg tega so bili prisiljeni delati dneve in noči. Iz majhnih koščkov so sestavljali gosposke žepne ure, dokler niso oslepeli.«

In med te grozljivo shujšane in popolnoma razcapane otroke, katerih obrazi so bili vsi zamazani od saj, je prišel nov otrok, ime pa so mu izbrali kar starejši otroci.

»Sprehodili so se skoz vso abecedo, da bi se njihova imena čim bolj razlikovala. Ko je v sirotišnico prispela dojenčica v vreči krompirja, so prišli do črke E. Če bi jo našli prej, bi ji bilo mogoče ime Doris. Dan kasneje pa bi bila lahko Franc. Tako pa so jo poimenovali Eli.«

Eli, ki je v Črvišnici nato preživela dolgih in napornih deset let, pa je bila nekaj prav posebnega. Imela je nadvse bujno domišljijo in talent za izmišljanje najrazličnejših kratkočasnih zgodbic, s katerimi je navduševala svoje sotrpine. Svojo osamljenost pa je Eli v Črvišnici premagovala z druženjem s podganami in zablodelimi golobi.

In pa … »Vsako noč, ko so ugasnili sveče, je Eli s svojimi opičjimi nogami zlezla po cevi. Ustavila se je pod stropom in z nohti praskala po opekah. Noč za nočjo je praskala in praskala, da je luknja postaja večja in večja.«

Končno je luknja postala že tako velika, da je Eli lahko skoznjo stisnila svoje malo sestradano telo. Poslovila se je od nesrečnih sirot in izginila … veliki dogodivščini naproti!

Ste vedeli …
  • … da so se dlakavi mamuti pojavili pred več kot 400.000 leti?
  • … da so v višino zrasli do tri metre, kar pomeni, da so bili visoki kot dva človeka, ki stojita drug na drugem?
  • … da so bili rastlinojedi, kar pomeni, da se niso hranili z mesom?
  • … je bila njihova povprečna življenjska doba verjetno 60 let?

Vse to in še več boste lahko izvedeli v čudoviti novi in strašno napeti zgodbi Davida Walliamsa LEDENA POŠAST.

emka.si, mladinska knjiga
O avtorju

David Walliams, katerega pravo ime je David Edward Williams, je nadvse zanimiv človek. Tako profesionalno kot zasebno.

Je pravi multitalent.

Na otoku ga poznajo kot odličnega komedijanta, igralca, pisatelja in aktivista, svetovno slavo pa je dosegel kot sodnik v šovu Britanija ima talent ... in po svojih otroških knjigah. Slednjih je do danes prodal že 12,5 milijonov izvodov v kar 46 različnih jezikih, kar nekaj njegov zgodb za otroke pa je bilo že prirejenih za televizijo. In pa: knjigi Zobarka in Teta sta medtem že postali prejemnici nagrade National Book Awards Children's Book of the Year.

Navkljub svoji nadvse pestri karieri je David našel čas, da se je leta 2010 tudi poročil z nizozemskim modelom Laro Stone, s katero sta dobila sina. Zakon se je končal že dve leti kasneje, Lara pa je poleg sina s seboj odpeljala še kužke.

Walliamsa so rumeni mediji kasneje povezovali s kar nekaj zvezdnicami, med drugim tudi s Kate Beckinsale, a je ta kasneje zanikala, da bi bilo med njima kaj več kot dobro prijateljstvo.

Znano je še, da ima Walliams bipolarno motnjo, zaradi česar je zelo dobrodelen. Med drugim je sodeloval pri različnih akcijah in v preteklosti celo preplaval Temzo ter Gibraltarsko ožino.

V svoji domovini je Walliams nadvse priljubljen tudi kot bralec svojih knjig, saj je odličen interpret, in velja za trenutno najbolj priljubljenega avtorja za otroke, katerega stil pisanja primerjajo kar z Roaldom Dahlom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.