23. 3. 2017, 22:05 | Vir: STA

Je sploh še kaj upanja za nastop ruske predstavnice na Evroviziji v Kijevu?

profimedia

V Kremlju upajo, da bo Ukrajina ponovno razmislila o prepovedi nastopa ruske predstavnice Julije Samoilove na tekmovanju za pesem Evrovizije maja v Kijevu. Razlog za prepoved je pevkin nastop na poletnem koncertu leta 2015 na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija.

"Z našega vidika je odločitev o prepovedi popolnoma nepoštena in obžalovanja vredna," besede tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova povzema francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je Peskov izrazil upanje, da bo Kijev svojo odločitev ponovno pretehtal.

Tri leta prepovedi vstopa v državo!

Juliji Samoilovi je Ukrajinska varnostna služba za tri leta prepovedala vstop v državo. Kot je pojasnila predstavnica varnostne službe Olena Gitljanska, so odločitev sprejeli v sredo, kot razlog pa je navedla kršitev ukrajinske zakonodaje.

Sedemindvajsetletna pevka, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, je med drugim leta 2014 nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, junija 2015 pa na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport.

Razvrednoteno tekmovanje

Po besedah Peskova Kremelj upa, da bo Kijev preklical svojo odločitev in da bo ruska predstavnica lahko nastopila na tekmovanju za pesem Evrovizije v Kijevu. Ob tem je Peskov kritiziral odločitev Ukrajine za prepoved nastopa tako pomembne tekmovalke ter dodal, da odločitev resno razvrednoti letošnje tekmovanje.

Pevka je že v sredo povedala, da je odločitev Ukrajine ni razžalostila in da upa na njeno spremembo. Dodala je, da ne razume, zakaj Ukrajina prepoznava grožnjo v "drobnem dekletu, kot je ona".

Provokacija ali politizacija?

Letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu je prežeto s političnimi napetostmi glede na to, da nekdanji sovjetski sosedi nista v dobrih odnosih, odkar si je Moskva marca leta 2014 priključila Krim.

Ukrajina razume izbiro Julije Samoilove za rusko predstavnico kot provokacijo, Rusija pa vztraja pri trditvi, da nasprotuje t.i. politizaciji tekmovanja, je še pisala AFP.

Nastop ruske izbranke z balado Flame is Burning je sicer že nekaj časa sprožal polemike. Rusija je z odločitvijo o tem, koga bo poslala v ukrajinsko prestolnico, odlašala do zadnjega, s tem pa sprožala medijska ugibanja, da bi se iz tekmovanja lahko tudi umaknila iz bojazni po protestih.

Nastop prek satelitske povezave?

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je ob zavedanju, da Ukrajina svoje odločitve glede prepovedi morda ne bo spremenila in da bi ohranila politično nevtralnost glasbenega tekmovanja, ruskemu televizijskemu kanalu ponudila, da ruska predstavnica nastopi v živo prek satelitske povezave. V kolikor bi se uvrstila v finale, bi tudi na njem nastopila prek satelitske povezave.

Kot še piše na evrovizijski spletni strani, bi to bil prvi tak primer v šestdesetletni zgodovini tekmovanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.