16. 11. 2021, 12:00

Ježek Pepko peče palačinke (tudi s pomočjo kuharskega mojstra Lojzeta Čopa)

»Sem majhen, prijazen in navihan ježek, ki ga vsi kličejo Pepko. Zelo rad počnem ogromno stvari – rišem, pojem, plešem, se igram z žogo in še bi lahko našteval. Ampak najrajši od vsega pa pomagam mami, očiju, babici in dediju pri kuhanju in pripravljanju slastnih jedi. Še rajši kot to, da jih opazujem in jim pomagam pri pripravi dobrot, pa te okusne jedi pojem. Takrat sva vesela tako jaz kot moj trebušček.«

Tako se v prvih stavkih slikanice, ki sta jo skupaj ustvarila Ines in Lojze Čop, predstavi nje glavni akter ježek Pepko tik pred tem, ko se odloči, da bo še sam skuhal nekaj okusnega. Težava je, da kuhanje še zdaleč ni tako preprosto, kot si je sprva predstavljal.

Najprej je zato na pomoč poklical babico, kasneje pa še pravega kuharskega mojstra, da bi se nazadnje naučil, da gre biti pri kuhanju (tako kot pri drugih rečeh v življenju) potrpežljiv in vztrajen.

»Pripravil sem si posodo za maso, metlico za mešanje, zajemalko, lopatko za obračanje in ponev. Nato sem na mizo začel prinašati še sestavine za palačinke. V posodo sem po babičinem receptu ubil jajca in dodal moko. Začel sem mešati, vendar – bolj ko sem mešal, več grudic je bilo v masi. Mislil sem , da to pač ni nič takšnega, zato sem dodal kar dve žlici medu (za vsak primer) in namesto ščepca kar tri žlice soli. Zmes ni bila takšna, kot mi je rekla babica, zato sem jo poklical na pomoč.«

Več o tem, da se še kako izplača poslušati nasvete bolj izkušenih, pa tudi to, ali je Pepku nazadnje vendarle uspelo speči najboljše palačinke na svetu, boste izvedeli, ko boste skupaj z malimi nadebudneži vzeli v roke knjigo o prvih kulinaričnih podvigih ježka Pepka.

Poleg recepta za najljubšo jed marsikaterega otroka knjiga vsebuje povezavo do filmčka, v katerem kuharski mojster Lojze Čop nazorno pokaže, kako se pripravi ta slastna jed.

Slikanica je namenjena malčkom, ki jim pravljice berejo starši in vzgojitelji, pa tudi otrokom, ki že samostojno berejo. Otroci uživajo ob poslušanju ali branju zgodbe in gledanju motivov na slikah, po branju pa se lahko s starši, vzgojitelji ali učitelji pogovorijo o potrpežljivosti, vztrajnosti pri delu, prenosu znanj v družini iz generacije v generacijo, pomenu priprave domače hrane in zdravega prehranjevanja.

Zakonca Čop & ilustratorka Barbara Lekše

V knjigico Ježek Pepko peče palačinke sta zakonca Ines in Lojze Čop združila vse, kar v življenju resnično šteje – družinsko ljubezen, pripravo hrane in učenje za življenje.

Ines Čop je kot učiteljica v vsakodnevnem stiku z otroki in meni, da jim je treba na različne načine povedati in pokazati, da lahko v življenju uresničijo vse svoje cilje, če le vztrajajo in se trudijo.

Lojze Čop pa se lahko pohvali, da kot predstavnik že tretje generacije gostincev vodi lastno gostilno Hiša domačih okusov Pr' Čop. Gostilna je dobro znana po vrhunski kulinariki, nje izjemni sloves pa se je prek dogodkov razširil po celi Sloveniji in zunaj njenih meja. Med drugim je kuhal za prestižne goste tudi v Bruslju. Bil je član slovenske mladinske kuharske reprezentance in pri 23 letih postal najmlajši kuharski mojster v Sloveniji. Občasno nastopa v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenije, svojo ljubezen do kuhanja in hrane pa že več let uspešno prenaša tudi na najmlajše.

Knjigico je z ličnimi ilustracijami opremila ilustratorka Barbara Lekše, ki je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Barbara sicer dela kot profesorica likovne umetnosti v osnovni šoli. Velik del prostega časa posveča ustvarjanju ilustriranih zgodb za otroke, katerih kakovost in privlačnost potrjujejo tudi mednarodne nagrade (npr. za slikanice Strah me je, Kodra, Čudovita novica). Pri pisanju pravljic jo najbolj navdušuje dejstvo, da je tako mogoče pobegniti od resnobnega vsakdana in ustvariti svet, v katerem sam določaš pravila.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel