Jo Nesbo hladnokrvno snuje Harryjev bridek konec

28. 11. 2019, 20:13 | Scena | Piše: Nataša Zupanc

              Jo Nesbo hladnokrvno snuje Harryjev bridek konec (foto: profimedia) profimedia

»Že pred časom sem si zamislil oris Harryjevega življenja in zdaj se počasi bližamo njegovemu koncu,« je v intervjuju za Irishnews hladnokrvno priznal prekaljeni norveški pisec kriminalk Jo Nesbo.

59-letni pisatelj in roker, ki se je medtem preizkusil tudi v žanru otroških knjig, je najprej na Norveškem, potem pa širše po svetu zaslovel prav s serijo kriminalnih romanov z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom. Njegove knjige so prevedene v štirideset jezikov, pogosto nagrajene in redno visoko na lestvicah najbolje prodajanih knjig.

Pa vendar je Jo Nesbo v nedavnem pogovoru z novinarko Hannah Stephenson za Irishnews razkril, da njegovega kultnega junaka čaka skorajšnja smrt: »Ne morem vam sicer povedati, koliko romanov bo še izšlo, ko se bo to zgodilo, lahko pa vam povem, da natančno vem, kako ga bom ubil. Če bi vam to povedal, bi vam pokvaril užitek ob naslednjih branjih. Lahko pa vam izdam naslednje: ko bo s Harryjem konec, ne bo nobenega čudežnega vstajenja več.«

Krvava serija s Harryjem Holom trenutno zaokroža njegovo dvanajsto nadaljevanje. Pred dnevi smo dobili tudi slovenski prevod, ki nosi naslov Nož.

O tem, kako krvav je roman tokrat, se bodo bralci morali prepričati sami, Nesbo zgolj zagotavlja, da ni tako gnusen kot je bil Leopard. »S to knjigo sem šel zares predaleč,« je še priznal za Irishnews.

V dvanajsto gre Nesbo na Nož!

Kultni detektiv Harry Hole, ki je tako nemogočega karakterja, da človeku enostavno mora prirasti k srcu, je postavljen pred svoj dvanajsti primer, ki bo njegova najhujša preizkušnja doslej.

 • »Z veje trohnečega bora je plapolala razcefrana obleka. Starca je spominjala na pesem iz njegove mladosti o obleki, ki se suši na vrvi. A ta obleka ni frfotala v južni sapici kot tista v pesmi, temveč v ledeno mrzli snežnici v reki. Na njenem dnu je vladal popoln mir, a marca kljub peti uri popoldne in jasnemu nebu, kot so tudi napovedali, skozi sloj ledu na površju reke in štiri metre globine ni prodrlo veliko sončne svetlobe. Tako sta bor in obleka ležala v nenavadni zelenkasti poltemi. Poletna obleka, je ugotovil starec, modra z belimi pikicami. Morda je zbledela, tega ni mogel vedeti, odvisno od tega, kdaj se je zataknila za vejo. In zdaj je ta obleka plapolala v toku, ki se ni nikoli ustavil, pral jo je, božal, ko je reka tekla počasi, jo vlekel in raztegoval, ko je narasla, in počasi, a zanesljivo cefral na koščke. S tega vidika, je pomislil starec, je oblak nekoliko spominjala nanj. Ta obleka je nekoč nekomu nekaj pomenila, dekletu ali ženski, očem moškega ali otroškim rokam. A je bila tako kot on izgubljena, odvržena, brez namena ujeta, omejena in brez glasu. Tok bo prej ali slej odnesel še zadnje zaplate tega, kar je nekoč predstavljala.«

Tako novo kriminalko v seriji z glavnim junakom Harryjem Holom začne Jo Nesbo. To je že dvanajsta knjiga iz serije, v kateri pa bo Harry Hole še nekoliko bolj na tleh, kot so ga najbolj zvesti bralci že vajeni.

Potem ko je dobil košarico od Rakel, edine ženske, ki jo je kdaj ljubil, mu dajo priložnost za nov začetek na oddelku, kjer preiskujejo nerešene zločine. Harry, ki bi se raje ukvarjal s starim znancem policije, ki je na prostosti potem, ko ga je sam pomagal spraviti za zapahe, nad tem seveda ni najbolj navdušen.

Potem pa se nekega jutra zbudi okrvavljenih rok …

 • »Zatisnil je oči in se skušal zbrati. Dogodkov in časovnega sosledja preteklih tednov se je spominjal megleno, prejšnje noči pa le površno. Pravzaprav se je sploh ni. Odprl je oči in pogledal pekočo desnico. Trije členki so krvaveli zaradi odrgnjene kože in na robu ran se je sušila kri. Očitno je nekoga boksnil. Trije členki so pomenili več kot en udarec. Nato je zagledal še kri na hlačah. Iz ran na dlani že ni mogle krvaveti tako hudo. In zelo verjetno madežev ni pustila menstrualna kri.«

To je začetek groze, ki si je Harry Hole ni predstavljal niti v najhujši grozi.

Nataša Zupanc
Redaktor, urednik, novinar