12. 12. 2017, 08:36 | Vir: STA

Joan Baez bo julija nastopila na Dunaju

profimedia

Ameriška pevka Joan Baez se bo prihodnje leto podala na turnejo, ki jo je naslovila Fare Thee Well Tour. Legendarna folk glasbenica, znana po svojem družbenem aktivizmu, se bo v sklopu turneje ustavila tudi na Dunaju. V tamkajšnji Konzerthaus bo nastopila 25. in 26. julija, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Joan Baez bo julija nastopila na DunajuProdaja vstopnic za koncerta se bo začela 13. decembra, še piše APA.

Joan Baez je leta 1960 posnela svoj prvi solo album in s pravo zmesjo tradicionalnih balad, bluesa, uspavank, kavbojskih napevov, etičnih folk melodij ter skladbami zasedb The Carter Family in The Weavers ter Woodyja Guthrieja hitro pridobila privržence v ZDA in širše.

Med skladbami, ki jih je posnela za svoje prve albume, so bile: House Of the Rising Sun (The Animals), John Riley (The Byrds), Babe, I'm Gonna Leave You (Led Zeppelin), What Have They Done To the Rain (The Searchers), Jackaroe (Grateful Dead) in Long Black Veil (The Band). S svojimi zgodnjimi posnetki je vpletla tradicionalne balade v jezik rock glasbe.

Leta 1963 je utrla pot Bobu Dylanu in se z njim odpravila na turnejo. Prav ta vez je zaznamovala folk glasbo v naslednjih dveh letih, Joan Baez pa je v tem času posnela tudi svoje različice danes dobro znanih Dylanovih skladb.

Pevka, znana po skladbah, kot so We Shall Overcome, Diamonds & Rust ter The Night They Drove Old Dixie Down, je bila ena od zvezd festivala Woodstock. V ZDA je izdala nekaj ducatov albumov ter med mnogimi nagradami in priznanji, ki jih je prejela v svoji karieri, dobila tudi grammyja za življenjsko delo.

Joan Baez se ponaša z velikim, ne le glasbenim vplivom. V prvih vrstah je korakala z Martinom Luthrom Kingom, Vaclavu Havlu je bila inspiracija za njegov boj za Češko, pela je na prvi turneji Amnesty International. Odzove se vedno, ko so ogrožene svoboda in državljanske pravice.

V Ljubljani je nazadnje nastopila leta 2014 in navdušila občinstvo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.