9. 12. 2021, 13:25

Josipa Lisac: "Vsi imamo svoje življenje. Cvetača ima svoje življenje. Tolaži me, ko se pogovarjam z rastlinami!"

Goran Antley

Legendarna hrvaška pevka Josipa Lisac je znana predvsem po rock hitih, pela pa je tudi veliko bosanskih ljudskih in hrvaških božičnih pesmi. 14. februarja prihodnje leto bo Josipa Lisac praznovala 72. rojstni dan.

Znana po svoji ekscentričnih opravah, nič manj pa tudi po svojih življenjskih nazorih.

Za Jutarnji list je tako pred kratkim povedala naslednje:

"Vsi imamo svoje življenje. Cvetača ima svoje življenje. Tolaži me, ko se pogovarjam z rastlinami! In ko je mojim rastlinam lepo, je lepo tudi meni. In če jim ni dobro, pade včasih tudi kakšna solza."

Josipa Lisac, ki po prezgodnji smrti partnerja Karla (ki je bil ljubezen njenega življenja) živi, kot bi bil ta še vedno živ, je sicer srbsko Story že leta 2009 povedala, zakaj nikoli ni postala mati:

"Ker sem mislila, da bi bila slaba mama in ne bi mogla uskladiti kariere in skrb za otroke. Vedno se spomnim monstruoznih premorov mater, ki so svoje otroke puščale po kontejnerjih in na ulicah ter se spraševala, kakšni ljudje so to. Zaveala sem se, da se ne bi mogla zares posvetiti otroku in prav zato sem se odrekla materinstvu."

Sicer pa se Josipa ne boji lastne smrti.

"Tako, kot sem to nekoč počela s Karlom, sem tudi potem, ko ga ni več bilo, odhajala na razna predavanja na temo življenja po smrti. Čeprav je bila to takrat le teorija, me je njegov odhod potisnil v situacijo, v kateri sem morala uporabiti vso znanje, ki sem ga pridobila na predavanjih, ki so Karla takrat celo bolj zanimala kot mene. Najprej sem imela občutek, da sem močna. Ignorirala sem Karlovo smrt, zaradi česar nisem padla v depresijo niti iskala psihiatrične pomoči. Potem pa sem mu enkrat napisala pismo, ki sem ga prebrala v Hrvaškem narodnem gledališču, v katerem sem ga vprašala, kako je in ali se je kaj spremenilo, odkar ni več z menoj. V enem delu tega pisma sem opisala smrt: 'Spoznala sem jo, ona je mlada in lepa. Midve sva v dobrih odnosih, saj ima ključe mojega stanovanja.' Ker ga je infarkt zadel medtem, ko je sanjal, se ni mučil. Zanj je bila smrt lepa. Napisala pa sem, da se mi zdi mlada, ker je umrl star komaj 51 let."Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.