JSKD nadaljuje s kulturno-umetniškimi aktivnostmi na spletu

24. 11. 2020, 10:24 | Scena

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v zimo vstopa s številnimi aktivnostmi na vseh področjih svojega delovanja, ki se bodo zaradi epidemioloških razmer večinoma odvijale na spletu, kolikor bo le mogoče, pa tudi v živo.

"Spomladanska izkušnja v prvem valu epidemije nas je spodbudila, da nadaljujemo spletne aktivnosti na področju kulture in umetnosti, kot so e-natečaji, e-izobraževanja, spletni dogodki in podobno. Izkazalo se je namreč, da ljudje potrebujejo iniciative in aktivnosti, ki krepijo ustvarjalnost in domišljijo, sproščajo in omogočajo kreativno preživljanje prostega časa. Prejeli smo veliko pozitivnih odzivov s strani vseh generacij, kar dokazuje, da so kulturno-umetniške vsebine, kjer lahko ustvarjalci aktivno sodelujejo, izjemno pomembne in potrebne. Med drugim ugodno vplivajo na zdravje in počutje, blažijo socialne stiske ljudi ter imajo zelo pozitiven učinek na ranljive družbene skupine, kot so otroci in starejši. Poleg tega na JSKD poskrbimo, da so najboljši izdelki nagrajeni, vidni in izpostavljeni v medijih, na družbenih omrežjih in na naši spletni strani." - Mag. Marko Repnik, direktor JSKD


Podprti z izkušnjami iz prvega vala epidemije, ko so se spomladi na nove razmere šele prilagajali, so na JSKD jesensko in zimsko sezono pričakali dobro pripravljeni na prihajajoče spletne izzive. Poleg izvedbenih prilagoditev programov uvajajo tudi nekatere nove vsebine, saj vsega, kar sicer izvajajo v živo, ni mogoče prenesti na splet.

NA JSKD POSEBNO POZORNOST NAMENJAJO MLADIM IN OTROKOM

Ti so v času epidemije še posebej ranljivi. Zato je še kako pomembno, da imajo možnost ustvarjati, pa čeprav doma, in da ohranjajo socialne stike, četudi na daljavo. Na JSKD jim tovrstne možnosti nudijo na različnih področjih - literarnem, likovnem, filmskem ...

Epidemija koronavirusa je dodobra zaznamovala in spodbudila filmsko ustvarjanje. Že med pomladno karanteno so na JSKD razpisali natečaj z naslovom KoronaFESTfulFejstFillma, ki je med filmarji doživel izjemen odziv, zato so razpis ponovili tudi jeseni. Natečaj je odprt do 15. decembra, na JSKD pa z njim iščejo igrane, dokumentarne, mockumentarne in druge žanre filmov, ki so krajši od deset minut, tema pa je seveda korona.

Najmlajši filmarji se bodo predstavili na 56. srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije (3. in 4. december), ki je namenjeno prikazu celotnega delovanja otroške video in filmske dejavnosti, nastale v letih 2019 ali 2020. Na srečanju s svojimi filmi sodelujejo skupine, posamezniki, kulturni zavodi, društva in drugi, ki jih je izbral selektor srečanja.
 

 
Festival mlade literature Urška, na katerem vsako leto izberejo najperspektivnejšega mladega literata, ki dobi naslov uršljan/uršljanka, je priložnost za mlade pisce, da nabirajo literarne izkušnje, se urijo v pisateljskih veščinah in se predstavijo širši javnosti. Izmed več kot devetdesetih avtorjev, ki so letos svoja dela poslali na natečaj, se jih je preko regijskih srečanj sedemnajst uvrstilo med nominirance za finale, med njimi pa je državna selektorica Suzana Tratnik izbrala pet finalistov. Eden izmed njih bo na zaključni prireditvi, ki bo na spletu potekala 11. decembra, postal uršljan/uršljanka 2020. Zmaga pa poleg laskavega naziva prinaša izdajo knjižnega prvenca prihodnje leto.

Mlade k pisanju spodbuja tudi Območna izpostava JSKD Ivančna Gorica, skupaj z ZKD Grosuplje in ZKD Ivančna Gorica. V sodelovanju s šolami organizirajo srečanja mladih literatov in novinarjev, ki se kalijo na novinarskih in literarnih delavnicah. Letos so jih mentorji spodbudili, da pri ustvarjanju novinarskih prispevkov razmišljajo o tem, kako se spopadati s trenutno težko situacijo. Na delavnicah spoznavajo delo novinarja in pridobivajo praktične izkušnje novinarskega dela, njihove prispevke pa objavijo v občinskih glasilih.  Omenimo še fotografski natečaj Fotovizije 2020 z naslovom Nasprotja, na katerem so s svojimi fotografijami sodelovali učenci osnovnih in srednjih šol. Nagrado fotovizionar 2020 sta letos prejela Maja Krvina (kategorija: dijaki) in Nik Škorjanc (kategorija: osnovnošolci), najboljša dela pa si je mogoče ogledati v virtualni razstavi.
 
USTVARJALNI ODRASLI

Na likovnem področju so pripravili kar nekaj spletnih izobraževanj in razstav. Slikar, fotograf, mentor in publicist Janez Zalaznik bo imel predavanje na temo Umetnost v času karantene (27. november), o čemer je med prvim valom epidemije napisal knjigo z istim naslovom. Na predavanju bo na aktualne tematike, povezane s pandemijo, navezal motive iz zgodovine likovne umetnosti in sodobne ustvarjalnosti, govoril pa bo tudi o osebni izkušnji, kako ohraniti študijski tempo, ko se je zaradi epidemije povsem ustavilo druženje in praktično delo v ateljejih.

Vsem, ki se zavedajo pomena trajnostnega razmišljanja in delovanja, je namenjena delavnica Reciklaža in trajnostno oblikovanje (28. november in 5. december), ki jo bo vodila Maja Modrijan, profesorica likovne umetnosti in vodja trajnostne znamke Destilator.

Na delavnici Grafično oblikovanje za začetnike (2. in 9. december) pod vodstvom Lučke Berlot, oblikovalke in pedagoginje ter ustanoviteljice blagovne znamke LučkaBučka, bodo udeleženci spoznali teoretične osnove grafičnega oblikovanja, nato pa bodo naučeno s pomočjo brezplačnega spletnega programa za oblikovanje preverili še v praksi.

 
 
Že vse od pomladi na spletu potekajo literarni dogodki JSKD, ki se bodo nadaljevali tudi pozimi. 

Pesnici Maja Vidmar in Alja Adam vodita Izkustvene delavnice avtentičnega pisanja (21. in 22. november, 5. in 6. december), na katerih udeleženci spoznavajo proces pisanja besedil.

Pričela se je tudi celoletna delavnica kreativnega pisanja Potopisna literatura (19. november 2020 - 22. april 2021), ki jo vodil pisateljica Gabriela Babnik, cilj pa je vzpostaviti distanciran pogled do potopisnega žanra.

Tujim avtorjem, ki živijo v Sloveniji in pišejo v maternem jeziku, je namenjen cikel delavnic Sosed tvojega brega, zadnja v letošnjem letu bo potekala pod vodstvom mentorjev Zorana Kneževića in Ane Porenta (12. december).

Gledališki ustvarjalci bodo v prihodnjih mesecih dejavni v ŠtudenTeatru, to je projekt za študente negledaliških smeri, ki želijo nadgraditi svoje gledališko znanje. V petih letih delovanja ŠtudenTeatra je nastalo okoli trideset predstav, z eno od njih, Predstava o Doris, pa bodo sodelovali na mednarodnem spletnem festivalu AITA (25. in 28. november).