Patricija Fašalek | 18. 10. 2023, 16:05

Jure Godler: "Če me stvar ne gane tako zelo, da mi zamaje temelje, potem me ne zanima"

Boštjan Podlogar

Izšel je nov, šesti roman Jureta Godlerja, za katerega pravi, da je najboljši do zdaj. 

Jure Godler, znan slovenski komik in televizijski voditelj, se še naprej uveljavlja tudi kot pisatelj. Sveže iz tiskarne je na police knjigarn ravno prišla njegova šesta knjiga, roman Naš človek v kafani, ki ustvarja zgodbo o dveh svetovnih velesilah na robu vojne, le ena ženska pa ima moč, da katastrofo prepreči. 

"Težko si rečem pisatelj. Če bi si že kaj rekel, bi se oklical za avtorja," je povedal Godler na predstavitvi romana v Knjigarni in papirnici Konzorcij in razložil, da njegov namen ni odpirati globokih tem, temveč želi producirati zabavne romane in tako sejati dobro voljo med ljudi. V svojem pisanju se želi povsem oddaljiti od sveta, v katerem živimo.

"Nočem biti niti približno aktualen, kritičen ali komentatorski v smislu, da bi naslavljal dogajanje po svetu, kot je na primer trenutno situacija v Rusiji, Ukrajini, Izraelu, Palastini. Teh stvari se res nočem dotikati. Zato sem si izbral Kitajsko," je razkril krajevno umeščenost knjige.

V svojem pisanju se želi povsem oddaljiti od sveta, v katerem živimo.

V svojem pisanju se želi povsem oddaljiti od sveta, v katerem živimo.

Boštjan Podlogar

Oddaljevanje od humorja

Zgodbo vedno zastavi tako, da gre z vsebino do konca: "Če me stvar ne gane tako zelo, da mi zamaje temelje, potem me ne zanima. Tudi med lastnim ustvarjanjem gledam na to, da sam sebi zamajem temelje." Vse od nastanka prvotne knjige, ki je vsebovala veliko komičnih vložkov, se je začel vedno bolj oddaljevati od humorja in posvečati več pozornosti ustvarjanju zgodbe, ki "stoji in je kolikor toliko verodostojna"

Še vedno se drži svojega strogega režima pisanja, kjer na dan napiše 2000 besed. Pravi namreč, da drugače s pisanjem ne pridemo daleč: "Nekaj pride vmes, en dan ne pišeš, potem 14 dni ne pišeš in že je tu rok za oddajo ... in velika žalost."

Novo knjigo Naš človek v kafani je označil za svoj najboljši roman do zdaj, komentiral pa je tudi svoje pisalne navade. Njegovi poskusi pisanja so zajemali vsa možna sredstva, ki jih ima pisatelj danes na voljo, začenši s pisanjem z nalivnikom in na pisalni stroj, vendar mu, glede na to, da izda en roman na leto, ni preostalo drugega, kot da je začel tipkati direktno na računalnik. "Nalivnik je zoprna stvar, če pišeš daljša besedila, zapiske pa še delam s svinčnikom."

Naš človek v kafani je začel pisati januarja letos, v tisk jo je oddal pred junijem, zdaj pa že proslavlja njen izid. 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan