Jure Petruna, mikrodestilarna Petriot: "Podpora lokalnih podjetnikov ima širši družbeni pomen."

Dialog

3. 8. 2021, 16:56 | Scena | Piše: Živa Avžner

              Jure Petruna, mikrodestilarna Petriot: "Podpora lokalnih podjetnikov ima širši družbeni pomen." (foto: Luka Svetic) Luka Svetic

Ustanovitelj mikrodestilarne Petriot Jure Petruna o vodenju podjetja, ki skrbno neguje Belokranjsko tradicijo in niza uspehe na prestižnem tekmovanju.

M: Kaj je za vas najpomembnejša stvar za uspešno vodenje podjetja?

Menim, da sta danes za uspeh potrebni kreativnost in inovativnost pri razvoju storitev ali produktov ter jasno zastavljena pot do cilja - torej vizija podjetja. S tem se podjetje otrese konkurence, obenem pa mora podjetnik razumeti vsa področja poslovanja, saj bo drugače težko prodal še tako vrhunski izdelek. Zato je ključno, da zna podjetnik prepoznati in v ekipo zbrati specialiste za različna področja poslovanja, ki bodo med seboj dobro sodelovali in kot ekipa prispevali k razvoju in rasti podjetja.

M: V ospredju podjetja stojite vi, ob boku stojijo tudi sodelavci. Kako pomembno je, da imate ob sebi prave ljudi, ki jim zaupate?

Prepričan sem, da je prava ekipa skrivnost vsake uspešne zgodbe in tudi v destilarni Petriot ni nič drugače. Utopično bi bilo verjeti, da si lahko strokovnjak na vseh področjih, zato sem se osredotočil na sam razvoj avtentičnega slovenskega gina, medtem pa razmišljal, kdo od tistih, s katerimi sem v karieri že sodeloval, bi lahko bil najboljši partner v tej zgodbi.

Danes se lahko pohvalim, da ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki na področju razvoja blagovne znamke, oblikovanja, IT rešitev in trženja in zavedam se, da je to bistvenega pomena za uspeh Petriota na izjemno zahtevnem trgu. Ne samo znanje vsakega posameznika, pač pa tudi dobra energija v ekipi, ki verjame, da Petriot lahko postane najboljši slovenski gin, je tisto, kar mi daje zagon in zaupanje, da smo na pravi poti do tega cilja.

M: Stvar, ki ste so je naučili tekom podjetništva, pa bi si želeli, da bi zanjo vedeli že prej?

Prvič sem se sicer s podjetništvom srečal pred več kot 15 leti, ko sem ustanovil svoje prvo IT podjetje, vendar je pri vsaki dejavnosti nekaj posebnosti, ki jih ozavestiš šele takrat, ko se moraš z njimi soočiti. Ustanavljanje destilarne je bila popolnoma drugačna izkušnja, predvsem kar zadeva samo zakonodajno področje dejavnosti.

Pri tem so mi bili v izjemno pomoč na SPOT točki, tako da sem celoten postopek ustanavljanja destilarne Petriot lahko izpeljal preko spleta, kar je zelo dobrodošlo in pohvalno za slovensko podjetniško okolje. Med stvarmi, s katerimi sem se soočil med vodenjem destilarne, bi izpostavil še trošarinske postopke in zelo specifične omejitve pri trženju alkoholnih pijač, ki so tudi čisto poseben izziv. 

Luka Svetic
M: Kako stopiti korak naprej in se pokazati Sloveniji? Kje iskati priložnosti?

Ključ je v kreativnosti in inovativnosti na vseh področjih poslovanja. V mikrodestilarni Petriot želimo biti inovativni na področju razvoja produktov, obenem pa moramo iskati tudi svoje priložnosti na področju trženja, saj je dotična zakonodaja na področju destilatov izredno striktna. Krasna priložnost za predstavitev širši publiki je bil denimo festival Gin&Brin, ki se je nedavno odvijal v Dutovljah in kjer je naš prvi avtentičen slovenski gin Zeleni Jurij prejel zlato priznanje v  kategoriji ginov London dry.

M: Zakaj je pomembno, da podpiramo lokalne podjetnike in pridelovalce?

Lokalna oskrba je izjemno pomembna za naše gospodarstvo, saj prinaša rast in inovacije. Ustvarja nova delovna mesta, spodbuja podjetništvo, obenem pa je tudi prijaznejša okolju, saj s krajšimi distribucijskimi potmi prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Podpora lokalnih podjetnikov in pridelovalcev ima tako širši družbeni pomen in prav lepo je videti, kako raste pripadnost Slovencev malim podjetnikom, ki v svoje produkte resnično dajejo oziroma dajemo srce in dušo. Morda so domači izdelki kdaj tudi nekoliko dražji od uvoženih, vendar je treba vedeti, da gre večinoma za manjše serije kakovostnih izdelkov, potrošnik pa se ob nakupu lahko dobro počuti tudi zato, ker je domačemu podjetniku omogočil pošteno plačilo za njegov trud.

M: Kako dolgo ste delali na svojem produktu in kdaj ter kako ste potem vedeli, da je produkt končan?

Glede na to, da gre za prvi gin naše destilarne Petriot, je bil sam razvoj sorazmerno dolg, saj je vključeval vse tehnološke rešitve, od začetka do končnega produkta. Nisem želel hiteti in prehitevati dogodkov, moralo je biti vse pripravljeno za nemoteno proizvodnjo celotne serije prvega avtentičnega slovenskega gina, preden smo prvo steklenico poslali na trg.

Sam razvoj gina Zeleni Jurij je tako trajal nekaj mesecev, saj je bila kakovost na prvem mestu, harmonije vonja in okusa pa ne moreš ujeti čez noč. Ko si želiš steklenice napolniti z najboljšim ginom, mora biti čas tvoj zaveznik. In kot se je izkazalo, se je čakanje na pravi trenutek obrestovalo. Prvi odzivi na Zelenega Jurija so me kljub vsemu presenetili. Ne, ker sam ne bi bil zadovoljen z izdelanim, temveč me je bolj presenetilo spoznanje, da s svojim okusom lahko dosežem širok krog zadovoljnih uporabnikov.

M: Po čem menite, da se vaš produkt razlikuje od drugih na slovenskem trgu?

Čar izdelovanja gina je svoboda izbire na vseh ravneh, od tehnološkega postopka do izbire surovin, zato je tudi vsak končni izdelek poseben. V destilarni Petriot smo se osredotočili na avtentičnost slovenskega gina, na povezavo med njegovim okusom in zgodbo pokrajine, ki jo zastopa. Vsaka serija ginov bo namreč posvečena eni od slovenskih pokrajin, njeni dediščini in tradiciji, v gin pa bomo dodajali za tisto področje značilne surovine.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Fotografije: Luka Svetic

Živa Avžner
novinarka