20. 8. 2021, 08:35

Kaj je doživljal YouTube zvezdnik med preživljanjem rekordno dolgega časa v najbolj tihi sobi na svetu

Profimedia

Morda se vam zdi ždenje v najbolj tihi sobi na svetu kot zelo nezahteven podvig, a kot dokazujejo tisti, ki podirajo rekorde v tem podvigu, to nikakor ni enostavno. Rekord pripada YouTube zvezdniku in glasbeniku Callusu – kaj je doživljal v tistih najbolj tihih minutah njegovega življenja. (Naslovna fotografija je simbolična.)

Najbolj tiha soba na svetu je t.i. 'gluha soba' na univerzi London South Bank, ki je zvočno izolirana tako temeljito, da je zvok v sobi merjen v negativih decibelih. Obiskovalcem odsvetujejo, da so v sobi dlje kot 45 minut, ker bodo potem začeli izgubljati razum.

Steven Orfield, ki je izdelal to sobo, razloži, da se v tišini sluh privadi – bolj tiha je soba, več stvari bomo slišali. V gluhi sobi zaslišimo bitje lastnega srca, včasih slišimo celo delovanje pljuč in želodca. Kot poetično pove Orfied, v gluhi sobi postanemo zvok.

Za popolno akustično izolacijo so sobo gradili po principu "soba v sobi".  Zunanja soba je obdana z debelimi betonskimi stenami, ki so na notranji strani prekrite s 70 cm debelo peno. Notranja soba pa je v bistvu obešena znotraj večje sobe - ker visi v zraku, je izolirana od morebitnih vibracij, ki bi jih povzročal promet na londonski podzemni železnici. 

Kar nekaj let je rekord v tej najbolj tihi sobi na svetu zadržala novinarka spletne strani Unilad, ki je leta 2016 v tišini preživela 67 minut. Tule je njena izkušnja.

Ta rekord pa je nato podrl YouTube zvezdnik Callux, ki je v sobi zdržal kar 86 minut.

Najprej pravila postavljanja tega rekorda.

Oseba mora biti v gluhi sobi sama. Ni dovoljeno spati, prav tako se test zaključi, če oseba omedli. Osebo ves čas nadzoruje strokovna ekipa. Zvok v sobi ostaja pod 25 decibelov. Oseba v sobi lahko govori eno minuto vsakih 5 minut. Oseba lahko zapusti sobo kadar želi in test prekine. Zadnje pravilo je opcijsko – po želji je luč v sobi lahko prižgana ali ugasnjena.

Na YouTube je Callux povedal, kaj je doživljal, ko je ta test opravljal uro in 26 minut.

  • Po petih minutah v izolaciji je že poročal, da se počuti dezorientirano. Kmalu zatem mu je začelo močno šumeti v obeh ušesih.
  • Po petnajstih minutah je poročal, da vidi, kako po sobi plešejo luči.
  • Po tridesetih minutah je trdil, da lahko sliši, kako se mu po žilah pretaka kri.
  • Blizu ene ure in tik pred novim rekordom, je Callux skorajda obupal. Pričel je dobivati privide in postajal je zmeden.

A je vztrajal in postavil nov rekord. Na koncu je samo komentiral: »Tole je bilo je**no čudaško.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.