M. F. | 20. 3. 2020, 15:13

Kaj početi doma? Posamezniki in podjetja, ki so nam prostovoljno olajšali samoizolacijo

Goran Antley

Slovenijo je objela epidemija, s tem pa so številni zaposleni, predvsem tisti, ki za svoje delo primarno uporabljajo računalnik, svojo pisarno preselili na dom.

Odprti so sicer ostali podjetja in ustanove, katerih delovanje je nujno za temeljno oskrbo, pa tudi precej tistih, katerih delovanje trenutno ni tako nepogrešljivo, a bi bil finančni udarec ob začasnem zaprtju po ocenah vodilnih prehud, da bi tvegali. 

Poleg tistih ljudi, ki sledijo gibanju #ostanidoma torej ne pozabimo tudi na tiste, ki si tega ne morejo privoščiti, vsekakor pa vsi skupaj z novimi ukrepi preostali prosti čas poskušajmo preživeti karseda varno in predvsem v najožjem krogu ljudi, s katerimi živimo. 

Smešna, a obstoječa težava karantene: kaj početi doma 

Javno življenje – razen službenih dolžnosti – je tako obstalo, tisti, ki imajo kar naenkrat več prostega časa, kot so ga bili vajeni doslej, pa se zdaj pogosto znajdejo v dilemi, kaj med štirimi stenami sploh početi.

Morda se sliši absurdno, saj je v vsakem domu zagotovo mogoče najti kup stvari, s katerih je mogoče obrisati prah ali jih končno do konca prebrati, od knjig, do polic in družabnih iger, poleg tega pa telefonske linije, televizijski in radijski oddajniki ter svetovni splet še vedno delujejo. 

Garderobna omara čaka na prevetritev sezone, shramba na čistilno akcijo in preizkušanje receptov, zdaj ni več izgovorov niti za telovadbo in meditacijo v dnevni sobi, izobraževanje na daljavo, za katerega vedno zmanjka časa in globoke pogovore z ljudmi, s katerimi si delimo dom. Nenazadnje pa tudi sveže oprana posteljnina vabi, da se končno v miru naspimo.

Pa vendar, vprašanj, kako si zapolniti dan, te dni na družbenih omrežjih še kar ne manjka. V odgovor temu se tako vedno več podjetij in posameznikov odloča za to, da svojo ponudbo razširijo v virtualni svet, številni pa svoje delo ali talent ponujajo kar brezplačno. Kaj torej lahko počnete te dni?

Brezplačen dostop do aktualnih številk priljubljenih revij v digitalni obliki

Tudi v medijski založbi Adria Media Ljubljana smo se odločili, da vsem ponudimo en mesec brezplačnih digitalnih naročnin na aktualne številke revij: Avto magazin, Elle, Cosmopolitan, Sensa in Story. 

Kako? Tako, da ustvarite račun ali se prijavite v aplikacijo Magzter TUKAJ. Nato kliknete TUKAJ in vnesete kodo: ostajamdoma. V razdelku »My Purchases« nato v miru prelistate izbrano revijo.

Odklenjen dostop do razširjene televizijske programske sheme

Ker ima večina dnevnih sob, kjer se bomo te dni pogosteje gibali, tudi televizije, je verjetnost, da jo boste gledali, velika. Na ta račun so naši telekomunikacijski operaterji omogočili brezplačne dostope do nekaterih programov in vsebin, ki jih vaš paket do zdaj morda še ni vseboval. Katere so, preverite pri svojem operaterju, oziroma se s pilotom sprehodite po številčnici in se pustite presenetiti.

Knjižnice so zaprte, lahko pa dostopate do elektronskih knjig

Zaradi varnostnih ukrepov so svoja vrata zaprle tudi knjižnice. To pomeni, da do knjig pri njih ne morete, pomeni pa tudi, da zamudnina v tem času ne teče za gradiva, ki jih imate že pri sebi. A digitalizacija sveta nam omogoča marsikaj.

V času zaprtosti knjižnic se lahko – če se še niste – spoprijateljite z e-viri in e-knjigami. Člani Mestne knjižnice Ljubljana imate na voljo za izposojo več kot 9000 različnih naslovov. Podrobnosti najdete na povezavi do elektronske zbirke in e-knjige biblos.  

Boštjan Gorenc – Pižama z zgodbami za najmlajše 

Vsak večer med tednom ob 18:30 na svojem profilu na Facebooku (TU) zgodbe za najmlajše (nihče ne zameri, če poslušate tudi starejši) v živo pripoveduje tudi komik in prevajalec, ki mlade navdušuje s prevodi knjižnih serij, pravljicami in izdajo svojih slikanic Boštjan Gorenc – Pižama.

Pravljice bere tudi Deca Muck 

Po vzoru Pižame bo pravljice na Facebook profilu svoje založbe v živo brala tudi slovenska igralka, televizijska voditeljica, publicistka in pisateljica Desa Muck. Desa je sicer najbolj znana po svojih delih za mladino in otroke, a piše tudi za odrasle, tematik pa se loteva na duhovit in humoren način, ki nam je tako pri srcu.

Gledališče v domači dnevni sobi 

Dvorane Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v naslednjih dneh prazne, zato so v času razglašene epidemije na spletu objavili nekaj svojih najuspešnejših predstav. V udobju domače zofe tako lahko z otroki pogledate predstave Romeo & Julija, Vihar v glavi, Štiri črne mravljice, Močeradek gre čez cesto ali Ti loviš!

Improvizatorji IGLU s predstavo Videoklic

Spletno improvizacijsko predstavo Videoklic bo v živo na svoji Facebook strani to soboto predvajal tudi impro trojček IGLU, ki ga sestavljajo Vid Sodnik, Peter Frankl in Juš Milčinski. IGLU sicer ob sobotah v živo lahko gledate v Menzi pri koritu, a bodo tokrat samoizolacijo izkoristili malo drugače.

Videoklic je kolaž improviziranih pogovorov, ki potekajo prek videotelefonije. Sestanki, zmenki na daljavo, intervjuji ... zabavne konverzacije med odštekanimi liki. V dvoje, v troje, včasih tudi solo. Tako kot na impro predstavah to poteka v živo, boste dogajanje (tema pogovora, karakterji, zvrst videoklica) s svojimi predlogi prek spleta lahko soustvarjali tudi gledalci.

Vid Valič s posnetkom predstave na YouTube 

Posnetek svoje avtorske predstave Tvoj bodoči bivši mož je v celoti na svojem YouTubu kanalu objavil tudi komik Vid Valič.

Umek s petkovo zabavo prek računalnika 

Številni mladi, ki so te dni ob zaprtju šol in fakultet prav tako doma, verjetno pogrešajo tudi druženje in kakšno petkovo zabavo. Kurzschluss v sodelovanju z Umekom začenja z iniciativo #ŽURAMDOMA, s katero bo v času (samo)izolacije ob petkih prirejal zabave, ki se jih lahko udeleži vsak - in to kar prek svojega računalnika. Namen virtualnih zabav je omogočiti odgovoren in varen način druženja na daljavo. Prva zabava je na sporedu v petek, 20. marca ob 20. uri na Facebook strani Kurzschluss. Za glasbo bo tokrat skrbel techno virtuoz ter najbolj uspešen slovenski didžej in producent v svetu Uroš Umek.

Na virtualni sprehod skozi svetovno znane muzeje 

Če ste eni tistih popotnikov, ki med nujne točke obiska novih krajev označite tudi muzeje in galerije, lahko vsi ljubitelji umetnosti to zdaj počnete virtualno. Ob pandemiji so številni svetovno znani muzeji svoja vrata odprli tudi prek spleta. Google Arts & Culture je na enem mestu sestavil seznam 500 muzejev, ki jih lahko obiščete. 

Svoje najljubše umetnine si od doma lahko ogledate tudi iz naše Narodne galerije. Stalno zbirko si lahko ogledate prek naslednje povezave ali pa si privoščite virtualni sprehod po zbirki, ki je narejen s pomočjo Google zemljevidov. Virtualne vsebine ponuja tudi SEM – od starih fotografij do fotografij nekaterih etnoloških zbirk ali etnografske filme in osebne zgodbe obiskovalcev.

Virtualne vodene vadbe

Izgovor, da ni časa, zdaj ne pride v poštev niti, ko gre za fizično aktivnost. YouTube je bil že pred trenutnim stanjem poln posnetkov vaditeljev joge, pilatesa in drugih vadb, ki vas skozi trening odvodijo kar v domači dnevni sobi. Ker so te dni svoje delo izgubili, oziroma ga ne morejo uporabljati tudi številni osebni trenerji in vaditelji, so svoje delo preselili na Instagram, Facebook in druge platforme. 

Nekaj takšnih, s katerimi lahko migate na daljavo: Namast'ay at home (joga in meditacija), osebna trenerka Patricia Pangeršič je ob tej priložnosti naredila nov profil na Instagramu - @treniramdoma, posnetke vadb ima na Facebooku tudi Bodifit, učne plesne koreografije ima na kanalu YouTube tudi Plesno mesto, na Instagramu pa lahko za športni navdih sledite še številnim drugim, kot so @mancasepetavc, @tamarasimovic.fitness, @petraugparovel, @rebekafink, @maticilovar, @valerijaslapnik, @limonycoach, @peachbooytplan, @majamacuh in številni drugi.

Uporabna stran za iskanje podjetij in posameznikov, ki so svoje vsebine za lažje trenutke v samoizolaciji ponudili brezplačno, je tudi Digitalna solidarnost, kjer seznam sproti dopolnjujejo.