A.B. | 19. 1. 2022, 00:00

Koristni napotki za nižje stroške ogrevanja: to MORATE poskusiti!

Profimedia

Se tudi vi vsak mesec držite za glavo, ko prispejo vrtoglave položnice za ogrevanje? Trenutno se nahajamo na vrhu kurilne sezone, zato smo pripravili osem koristnih napotkov, s katerimi boste prenehali metati denar 'skozi okno' - dobesedno ...

1. Poskrbite, da vaša okna dobro tesnijo

Tudi, če vaš dom 'krasi' zgolj eno okno, poskrbite, da le to tesni dobro. Včasih je bolje že na samem začetku odšteti več denarja za kvalitetnejša okna z boljšimi tesnili, ki bodo pomagala zadržati več toplote v notranjosti vašega doma.

2. Izolirajte vhodna vrata 

Vhodna vrata vašega doma naj bodo dobro izolirana, prav tako pa je priporočljivo, da imate pod njimi prag, ki bo zagotovo prispeval k manjšemu odlivu toplote iz vašega doma.

3. Prestavite pohištvo 

Prestavljanje pohištva na 'pameten način' je popolnoma preprost in brezplačen podvig, ki vam lahko prihrani veliko denarja. Priporočljivo je, da pohištvo odmaknete od hladnih sten - čimbolj na sredino in da z njim v nobenem primeru ne zablokirate vaših radiatorjev. Slednji morajo imeti dovolj 'praznega prostora', da lahko efektivno oddajajo toploto, prav tako pa ni priporočljivo, da na njih sušite perilo, saj s tem zmanjšate pretok toplote v ostale bivalne prostore. 

4. Pomagajte si s preprogo

Preproga ohranja hladen zrak pod svojo površino. Pomagala vam bo pri zadrževanju normalne temperature - ne glede na to, ali imate na tleh položene ploščice, beton, laminat ali parket. To še posebej velja za stanovanja v višjih nadstropjih stolpnic ali blokov, ki nimajo takšne podlage, ki bi zadrževala toploto - kot denimo hiše ali pritlična stanovanja, ki imajo za podlago zemljo. 

5. Kupite prenosni grelec

Prenosni grelec postavite v prostor, kjer se najpogosteje zadržujete in zmanjšajte temperaturo vaših radiatorjev. Preostali del hiše bo sicer res nekoliko hladnejši, a če vam bo dovolj toplo v tistem prostoru, kjer se zadržujete večino časa, tega sploh ne boste tako močno čutili. Vsekakor je bolje doma nositi kakšno plast oblačil več in si na ta način pomagati pri ohranjanju primerne telesne temperature (popolnoma brezplačno), ob tem pa prihraniti nekaj denarja, ki bi ga sicer nameniti za 'potratno' ogrevanje vseh prostorov vašega doma. 

6. Namenite pozornost vašemu dimniku

Če imate doma kamin, ki ga ne uporabljate, vam topel zrak uhaja skozi odprtino dimnika - tudi, če je slednji zaprt. Preprosta rešitev je zapora pretoka zraka s posebnim balonom za dimnik.

7. Pametno izkoristite žaluzije in zavese

Ponoči spustite vaše žaluzije in zakrijte okna z zavesami (če jih imate). Na ta način boste z 'dodatnimi plastmi' preprečili nepotrebno uhajanje toplote skozi tanke okenske reže. Čez dan dvignite žaluzije in spustite v vaš dom čim več sončnih žarkov in dnevne svetlobe, ki bo prispevala k toplejšemu občutku vašega doma.

8. Zračite prostore redno - a ne dlje kot 10 minut na dan

Po mnenju arhitektov je - predvsem v zimskem obdobju - priporočljivo dvakrat do trikrat na dan odpreti okno za dve do tri minute, a ne dlje. Omenjeni časovni interval namreč zadošča, da v naš bivalni prostor spustimo potrebno količino svežega zraka in da pri tem ne ohladimo naših sten prekomerno. V zimskem času je še posebej odsvetovano odpiranje okna na 'kip' oziroma 'oberliht', saj na ta način povečamo tveganje za nastanek plesni zaradi kondenziranja vlage iz zraka na hladnih površinah (stenah). 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.