N.Z. | 20. 9. 2020, 13:08

Kako je 67. izdaja Guinnessove knjige nastajala v času koronavirusa

Jyoti Amge (Indija) - najmanjša igralka

profimedia

Priprava nove Guinnessove knjiga rekordov 2021 je nastajala v času, ko je virus covid-19 obrnil svet na glavo, a so uredniki in oblikovalci k sreči lahko delali od doma. »Tole pišem za svojo kuhinjsko mizo,« je v uvodu nove zbirke neverjetnih dosežkov na svetu zapisal odgovorni urednik Craig Glenday.

Pa vendar je imel oddelek najbolje prodajane knjige (na svetu), ki izhaja vsako leto, vsaj v enem pogledu običajno delo: »... rekorde je vseeno treba preveriti in potrditi.«

Lani so tako obdelali 32.986 prijav z vsega sveta, kar je okoli tri tisoč manj kot leto pred tem, a še vedno okoli 90 rekordov na dan.

»Mogoče smo res v karanteni, toda zaradi človeške sle po osvajanju rekordov so imeli naši razsodniki in raziskovalci vseeno polne roke dela.«

Za vodilo pri izboru letošnjih rekordov so snovalci Guinnessove knjige izbrali temo ’Odkrij svoj svet’, zato je tudi naslovnica tokratne edicije vizualno zelo drugačna od prejšnjih edicij. Naslovnico je v svojem edinstvenem slogu narisal nagrajeni ilustrator Rod Hunt, ki je z njo upodobil samo bistvo Guinnessovih rekordov.

»Da bi poudarili letošnjo temo ’Odkrij svoj svet’ smo nagrajenega ilustratorja Roda Hunta prosili naj nariše fantastično velemesto in ga napolni s čim več rekorderji.«

In Rod, ki je znan po svojih ’naphanih risbah v starinskem slogu, ki so polne bogatih barv in podrobnosti’, je nalogo opravil z odliko. Na naslovnico mu je uspelo stlačiti približno 200 rekorderjev, med katerimi je tudi najvišji človek vseh časov Robert Wadlow (ZDA). A če boste njegovo risbo na naslovnici le težko našli, pa četudi je bil svoje dni visok kar 272 centimetre, pozorne bralce nove knjige rekordov snovalci izzivajo, da na prvi in zadnji strani platnic poiščejo katerega od naslednjih rekorderjev:

  • Najmlajša ženska s polno brado: Haraam Kaur (VB), rojena 29. novembra 1990, njena brada je stara 24 let in 282 dni
  • Najmanjši (pokreten) moški na svetu: Edward ’Nino’ Hernandez (Kolumbija), 72.1 centimetra višine
  • Najmanjša ženska: Džjoti Amge (Indija), 62.8 centimetra
  • Najdaljši lasje: Šje Šjuping (Kitajska), 5.627 metrov dolgi lasje
  • Najdaljša hišna mačka: Barivel (Italija), 120 centimetrov

… če naj jih naštejemo le nekaj.

Ker gre Guinnessova knjiga rekordov tudi sicer z roko v roku s časom (ne le pri beleženju novih in novih rekordov, med katerimi so tokrat v knjigo našli pot tako rekordi iz kategorije videoiger kot tisti iz pop kulture), si je številne aktualne rekorderje mogoče ogledati tudi na videoposnetkih.

YouTube kanal Guinness World Record, ki se lahko pohvali z 6,63 milijoni sledilcev (kar je seveda veliko manj, kot jih ima gramofonska založba in podjetje za produkcijo filmov T-series (Indija), ki se lahko pohvali z rekordnimi 138 milijoni naročnikov), je prav te dni objavila kolaž posnetkov rekorderjev, ki jih boste nato lahko poiskali tudi v knjigi.

Tokratna Guinnessova knjiga je tudi tokrat polna osupljivih fotografij, ki so vredne svojih rekorderjev. Tudi rekorderji, katerih dosežki ostajajo nepreseženi, se ponašajo z novimi fotografijami, zaradi katerih so fotografi Guinnessove knjige rekordov poleteli na vse konce sveta.

Letošnja knjiga je del svojih strani posvetila tudi dvorani slavnih. Te so snovalci knjige rezervirali za 12 najbolj odmevnih rekorderjev, med katerimi so bili tokrat tudi raziskovalec Victor Vescovo, naravovarstvenica Jane Goodall in aktivistka Greta Thunberg.

Izbor TOP 3 za najbolj radovedne

V nadaljevanju vabimo k ogledu nekaj najbolj bizarnih rekordov iz letošnje edicije v najbolj popularni rubriki Ljudje, za katere smo poiskali tudi pripadajoče video-dokaze:

  • Najdaljše ženske noge

Maci Currin iz Cedar Parka v Teksasu v ZDA ima 135,2 cm dolgo levo nogo in 134,3 cm dolgo desno nogo. Maci, ki v višino meri 205,7 cm, si želi postati tudi najvišja manekenka na svetu.

  • Najmanjši poklicni bodibuilder

Vince Brasco (ZDA) je visok samo 127 cm. Rodil se je z ahondroplazijo, obolenjem, katerega posledica so kratki udi. Vince je bil v otroštvu operiran kar 15-krat, potem pa se je posvetil dvigovanju uteži, da bi si povečal mišično maso. Kot Mini Hulk je prvič nastopil v bantamski kategoriji na prvenstvu NPC 2014 v Pittsburghu. Občasno prostovoljno dela kot gasilec v lokalnem domu v Greensburghu, zato je tudi najmanjši gasilec.

  • Najvišja irokeza

Joseph Grisamore (ZDA) je imel 20. septembra 2019 kar 108,2 cm visoko irokezo. Izmerili so mu jo v frizerskem salonu Family Hair Affair v Park Rapidsu v Minnesoti v ZDA. Oblikovala jo je frizerska mojstrica Kay Jettman, pomagali pa sta Josephova mati Kay in žena Laura. Porabili so kar polovico pločevinke razpršila za lase.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Več v novi Guinnessovi knjigi rekordov 2012

Več v novi Guinnessovi knjigi rekordov 2012

Bor Slana/STA

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.