18. 8. 2021, 14:34 | Vir: STA

Kako se je Bob Dylan odzval na obtožbe spolne zlorabe 12-letne deklice pred 60 leti

Profimedia

Ameriški glasbenik Bob Dylan je bil pred kratkim obtožen spolne zlorabe. Toži ga ženska, ki jo naj bi pred skoraj 60 leti spolno zlorabil, ko je bila stara komaj 12 let. Dylan jih je takrat imel 25. Dylanov predstavnik je dejal, da je 56-letna trditev neresnična in da ji bodo ostro nasprotovali, piše francoska tiskovna agencija (AFP).

Kdo je Bob Dylan

Rojen 24. maja 1941 kot Robert Allen Zimmerman v Minnesoti, danes pa znan predvsem kot ikona folk glasbe s številnimi glasbenimi nagradami. Star je 80 let, svojo prvo pogodbo z založbo pa je podpisal leta 1961. Naslednje štiri desetletja je tlakoval impresivno profesionalno pot - izdal je 38 albumov in zaznamoval vrhove lestvic s hiti kot sta Freewheelin' in Blood on the Tracks.

Kot zanimivost: čeprav so se njegove skladbe večkrat pojavile na glasbenih lestvicah, pa je čisto prvo mesto zasedel šele leta 2020 s kar 17 minut dolgo skladbo Murder Most Foul, glasbeno interpretacijo umora predsednika Johna F. Kennedyja.

Česa je sedaj obtožen

V tožbi, ki je bila podana 13. avgusta, je Bob Dylan obtožen napada, zlorabe, nasilnega pridržanja in povzročitve čustvenega stresa. Toži ga 68-letna ženska, ki je bila v času domnevnih obtožb stara komaj 12 let.

Naj bi šlo za večtedensko spolno zlorabljanje

V tožbi, ki jo je vložila ženska, piše, da jo je Dylan zlorabljal kar šest tednov, v obdobju med aprilom in majem leta 1965.

Prav tako je zapisano, da je Dylan priskrbel alkohol in droge ter jo nato večkrat spolno zlorabil. Obtožila ga je tudi fizičnih groženj, ki bi se naj dogajale v glasbenikovem newyorškem stanovanju v hotelu Chelsea.

Domnevna žrtev spolne zlorabe zahteva odškodnino

Ker naj bi ji Dylan povzročil hudo travmo, si prizadeva za odškodnino. Tožba je bila vložena dan pred iztekom roka za vložitev zahtevka po zakonskem predpisu, ki je dovoljeval žrtvam zlorabe iz zvezne države New York, da tožijo domnevne napadalce ne glede na starost trditev.

Minuli teden je tako predstavnik pokojnega Jeffreyja Epsteina predpis uporabil za tožbo drugega sina kraljice Elizabete II., princa Andrewa, zaradi domnevne spolne zlorabe.

Dylan obtožbe zanika

Dylanov predstavnik za medije je včeraj sporočil, da so navedbe v tožbi neresnične in da bodo nedolžnost glasbenika odločno branili. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.