9. 6. 2021, 11:32

Kako se je razvijala tehnika v gospodinjstvu (ob 50-letnici tovarne iz Nazarij)

Linija stenskih kuhinjskih tehtnic, ki so jih v prvem letu delovanja tovarne izdelali kar 15.000 kosov.

arhiv BSH

Odprtje razstave ob 50-letnici razvoja tovarne malih gospodinjskih aparatov iz Nazarij, ki je največji tovrstni obrat v Evropi.

»Druga polovica letošnjega leta bo v Tehniškem muzeju Slovenije v znamenju projekta Tehnika v gospodinjstvu. Pod drobnogledom bo hrana, ki od nekdaj kroji in vpliva na vse ravni našega življenja. Predstavili bomo kompleksen segment premične in nesnovne kulturne dediščine na področjih pridelave, predelave in uživanja hrane, v tem okviru pa se bomo posvetili tudi aktualnim temam, kot so samooskrba, trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo.« - Irena Marušič, vodja projektne skupine Tehnika za gospodinjstvo TMS

Hrana ima letos pri nas posebno mesto, saj je Slovenija nosilka prestižnega naziva Evropska gastronomska regija 2021. Projektu, ki na različnih ravneh osvetljuje pomen sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije ter krepi nacionalno promocijo kulinarike, se kar s tremi razstavami tehniške dediščine s področja gastronomije pod skupnim imenom Tehnika v gospodinjstvu pridružuje tudi Tehniški muzej Slovenije (TMS). V Bistri bodo tako junija in oktobra prvič prikazali kompleksen segment premične in nesnovne kulturne dediščine, ki prehransko verigo predstavlja skozi razvoj tehnike pridelave, predelave, uživanja hrane in ravnanja z odpadki, na Jakopičevem sprehajališču pa bo na ogled razstava Ustvarjalnost je super hrana.

Prvo razstavo, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem BSH Hišni aparati Nazarje in ki so jo poimenovali 50 let uspešne zgodbe: 50 let tovarne Nazarje (1970–2020): Tovarna skozi čas, bodo odprli v sredo, 9. junija, ob 13. uri na spletu, obiskovalci pa si jo bodo lahko ogledali v živo v Bistri. Razstava prikazuje 50-letni razvoj omenjene tovarne malih gospodinjski aparatov, ki je plod slovenskega dela in del največjega evropskega proizvajalca aparatov BSH Hausgeräte GmbH, ene vodilnih korporacij v panogi na svetu.

Odprtje razstave 50 let uspešne zgodbe: 50 let tovarne Nazarje (1970–2020): Tovarna skozi čas si lahko ogledate na spletni strani in Facebook strani TMS.
Razstava 50 let uspešne zgodbe

50 let tovarne Nazarje (1970–2020): Tovarna skozi čas
 
Zgodba o tovarni malih gospodinjskih aparatov iz Nazarij se je začela leta 1970, ko so v takratnem obratu Gorenja zagnali proizvodnjo stenskih kuhinjskih tehtnic za nemško podjetje Krups. »Zaveza direktorja Gorenja, gospoda Atelška, da z vzpostavitvijo proizvodnega obrata prispeva k razvoju 'svoje' Zgornje Savinjske doline, je bila rezultat takratnega naprednega duha v državi,« so ob 50. obletnici poudarili v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje, ki je od leta 1993 naslednik nekdanjega obrata Gorenje.

V 50 letih se je število zaposlenih v tovarni malih gospodinjskih aparatov v Zgornji Savinjski dolini z začetnih 68, ki so v prvem letu na 1700 kvadratnih metrih izdelali 15.000 aparatov, do danes povečalo na 1700, površina tovarne pa za več kot 20-krat. V največjem proizvodno-razvojnem obratu malih gospodinjskih aparatov v Evropi danes izdelajo več kot 8 milijonov izdelkov letno. Pri tem se tovarna ne ponaša samo z velikostjo, temveč velja tudi za eno najpomembnejših in najuspešnejših podjetij v koncernu BSH, ki je del Bosch-a.

Na razstavi v TMS bodo zgodovino in razvoj podjetja prikazali z izbranimi izdelki, ki predstavljajo pomemben del slovenske tehniške dediščine. Med njimi so tehnično preprostejši aparati, kot so stenske kuhinjske tehtnice, ročni mešalniki in kavni mlinčki, pa tudi zahtevnejši univerzalni kuhinjski roboti, tehnološko najkompleksnejši kavni aparati in napredni univerzalni kuhinjski aparat Bosch Cookit. Z razstavo v TMS želijo v podjetju skozi raznolik izbor malih gospodinjskih aparatov prikazati 50-letni razvoj tovarne, obenem pa predstaviti prihodnost razvoja na tem področju.

USTVARJALNOST JE SUPER HRANA

Projekt Tehnika v gospodinjstvu se navezuje tudi na razstavo Ustvarjalnost je super hrana, ki jo organizira Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL), pri njegovi vsebinski zasnovi pa je sodeloval tudi TMS. Razstava obeležuje 30. obletnico delovanja URSIL, predsedovanje Slovenije Svetu EU ter razglasitev Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021. Razstava, ki bo osvetljevala preplet treh področij – intelektualne lastnine, kulturne dediščine in hrane –, bo na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani na ogled med 1. avgustom in 15. septembrom 2021.

Pri izvedbi razstave sodeluje več slovenskih muzejev in organizacij – Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski šolski muzej, Slovenski etnografski muzej in Muzej krščanstva na Slovenskem, Združenje SAZAS k. o., AIPA, k. o., Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Človek in hrana: V začaranem prehranskem krogu je naslov razstave, ki bo posvečena zgodovinskemu in tehnološkemu razvoju ter inovacijam pri pridelavi živil ter pripravi in uživanju hrane. Tematizirala bo tudi današnji človekov odnos do hrane, ko se z opozarjanjem na pomen krožnega gospodarstva, ponovne uporabe in recikliranja hkrati vračamo v preteklost in gledamo v prihodnost. Razstava bo na ogled oktobra.

Projektna skupina Tehnika v gospodinjstvu TMS: Ajda Kozjek, Irena Marušič in Ana Katarina Ziherl.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.