9. 11. 2019, 06:00

Kako so knjige in potovanja našli skupni jezik

Flixbus Press

Po zadnjih dostopnih podatkih v Sloveniji le 58 % prebivalcev letno prebere komaj eno knjigo. Ali gre za zamenjavo knjig s televizijskimi serijami, družbenimi omrežji ali občutek pomanjkanja časa za branje?

Vendarle smo prepričani, da lahko čas za branje najdejo tudi tisti najbolj zaposleni in tisti, ki večino časa preživijo na službenih potovanjih. S prvimi jesenskimi dnevi topli kotiček s knjigami zveni mamljivo, še posebej, če si le-tega ustvarite na avtobusu z branjem Pod toskanskim soncem na poti v Firence ali če knjige, kot sta Sedem sester in Rio de Janeiro, izkoristite kot odlične sopotnike oziroma način, da z mislimi odpotujete, ko 8 ur vozite proti Bratislavi. 

Ni več skrivnost, da se potovanja in knjige imajo radi.

S pobudo evropskega potniškega prevoznika in regionalno najbolj znanega bloga, ki ga spremlja več kot pol milijone bralcev, je bilo dokazano ravno to.

Konec prejšnjega leta, novembra, v času največjega knjižnega sejma v Zagrebu, ko se je v pet avtobusov vneslo okrog deset najnovejših romanov, otroških slikanic in tuje literature, s čimer so ustanovili brezplačne majhne potujoče knjižnice, je avtobus postal mesto izmenjave knjig, mesto, kjer lahko potnik bere knjigo, jo nese s sabo, da bi jo dokončal, in jo ponovno vrne v enega izmed naslednjih avtobusov. S spremljanjem potnikov in njihovih navad izkoriščanja časa v samem avtobusu je bilo opaženo povpraševanje po nenehnem obnavljanju ponudbe naslovov.

Prav tako je bilo opaženo, da je na potovanju z avtobusom od Ljubljane do Stuttgarta, ki traja okrog 8 ur, mogoče prebrati roman do 300 strani, odvisno od hitrosti branja potnikov.

Vsi večji naslovi so se izposojali in vračali po vrnitvi, puščali so se tudi nekateri novi.

November – čas, ko se ponovno vračamo k branju

S prihodom hladnejših jesenskih dni in vstopom v tople domove se začnemo vračati k branju. Ravno gre za mesec, ki obeležuje uraden začetek branja najnovejših naslovov in predstavitev le-teh.

Na letošnjem zagrebškem knjižnem sejmu bo gostovala tudi znana blogerka Alis Marić, ki bo poleg svojih aktivnostih in promocije knjig delila zanimiva bralna kazala s popusti za potovanja v obliki zelenih avtobusov. Prav na teh avtobusih bodo potnike čakale številne knjige, ki se lahko brezplačno sposodijo v času vožnje.

Kako se bo zgodba o branju razvijala, se lahko prebere na spletni strani te pobude »Potuj in beri«.

Poleg brezplačnih knjižnic na potovanju, bodo bralci našli bralna kazala s popusti v knjigarnah Felix po Sloveniji in v več kot 60 knjigarn po vsej regiji. Branje in potovanje nikoli ni bilo enostavnejše.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave