A. Kl. | 15. 12. 2021, 13:40

Kam je izginila Birgit Meier? 30 let kasneje je odgovor našel njen brat.

Netflix

Potem ko je Birgit Meier leta 1989 skrivnostno izginila, je policija storila kar nekaj postopkovnih napak. A njen brat, dolgoletni vodja kriminalistov, nikoli ni obupal v iskanju resnice.

Tako se bere opis še svežega Netflixovega dokumentarca o resničnem zločinu Dig Deeper - Koplji globlje, s podnaslovom Izginotje Birgit Meier.

Začne se neke avgustovske noči leta 1989, ko so Birgit svojci videli še zadnjič. Pravzaprav jo je zadnjo videl odtujeni mož, ki se je prišel z njo pogovorit o skorajšnji ločitvi.

Tudi zato je prav on, potem ko je hči Yasmine naslednje jutro nikakor ni mogla priklicati po telefonu, postal glavni osumljenec za umor 41-letnice.

Dejstvi, da je bil Harald Meier uspešen podjetnik in milijonar in da si je že v času, ko je bil še poročen z Birgit, našel novo partnerico, sta še prilili olje na govorice v mestecu Lüneburg nedaleč od Hamburga.

Netflix

Dokumentarec v režiji Nicolasa Steinerja - poleg pogovorov z vpletenimi in dokumentarnih posnetkov vključuje tudi igrane rekonstrukcije, ki so najšibkejši del sicer napete miniserije v štirih delih - postavi v središče Wolfganga Sielaffa, brata izginule, ki je bil v času tragičnega dogodka vodja hamburške kriminalistične policije.

Takrat je bil ugledni policist, ki so ga zaradi uspešnega boja proti organiziranemu kriminalu imenovali kar "Don", prepričan, da kolegi dajejo vse od sebe, da bi Birgit našli, in se ni želel preveč vpletati v primer. A ko še desetletja kasneje, tudi po njegovi upokojitvi, primer ni bil rešen, se je odločil, da na kup zbere nekaj strokovnjakov in ugotovi, kje je končala njegova nesrečna sestra, ki se je po težavnem obdobju končno začela spet postavljati na noge.

Sumljivi vrtnar s temačno preteklostjo

V ponovnem odkritju dosjejev so namreč ugotovili, da je Birgit, ki je imela zadnja leta pred smrtjo težave z alkoholom, v enem zadnjih telefonskih pogovorov omenila moškega, s katerim se je morda dobivala.

Policiji dejstvo, da je imel omenjeni vrtnar iz soseščine, Kurt-Werner Wichmann obsežno kartoteko, ki je obsegala tudi resne zločine, sprva ni vzbudilo zadostnega suma, ko so ga začeli preiskovati, pa je storil samomor in s tem je bil primer zanje končan.

Ko je Sielaffova ekipa začela brskati po Wichmannovi preteklosti, so se začele odstirati grozljive podrobnosti tako iz njegovega težavnega otroštva, ko je že kazal nagnjenost k nasilju, adolescenci, ko je pristal v popravnem domu zaradi napada z nožem na najemnico svojih staršev, do odraslosti, ko so ga zaprli zaradi posilstva.

Ker si morda dokumentarec še nameravate ogledati, vam razpleta ne bomo razkrili, a lahko namignemo, da na koncu le dobimo odgovor, kje je končala Birgit.

Hkrati pa se začne odstirati tudi tančica skrivnosti o tem, kdo je poleti 1989, ravno v času, ko je izginila Meirjeva, okrutno umoril dva zakonska para v državnem gozdu Göhrde na Spodnjem Saškem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.