21. 7. 2011, 10:36 | Vir: Playboy

Kam po Evropi na naturistični dopust?

Shutterstock
Naturistični gostje so visoko izobraženi ljudje, ki so po navadi tudi bolje situirani in na dopustu zapravijo več, poleg tega tudi bolj pazijo na čistočo okolja in infrastrukturo, s čimer ne povzročajo nepotrebnih stroškov. (foto: Shutterstock)

Naturistični gostje so visoko izobraženi ljudje, ki so po navadi tudi bolje situirani in na dopustu zapravijo več, poleg tega tudi bolj pazijo na čistočo okolja in infrastrukturo, s čimer ne povzročajo nepotrebnih stroškov.

Naturizem je najbolje razvit v državah, kjer ima dolgo tradicijo. Je pa precej od­visno tudi od tega, kakšnega tipa naturizma si želite.

Nemčija promovira predvsem družino in šport v neokrnjenih središčih, francoski naturizem pa prisega na ogromna naturistična središča. Na Danskem je golota možna na vseh plažah, razen če ni to izjemoma in izrecno prepovedano. Gola tekaška tekma na primer vsako leto poteka tudi blizu Bilbaa v severni Španiji. Sicer pa je naturizem na ozemlju Evrope tradicionalno najbolj razvit v Nemčiji, sledita Francija in takoj za njo Hrvaška.

Nemčija

Nemčija ima do naturizma popolnoma sproščen odnos, večina njihovih savn je nudističnih, sončenje zgoraj brez kjerkoli je pogosto, veliko je tudi nudističnih plaž. Več naturističnih središč je na območju vzhodne Nemčije, kjer se je naturizem razmahnil v času železne zavese kot edino možno izražanje svobode in osebni upor proti omejitvam komunistične oblasti. Med najboljšimi nudističnimi območji v Nemčiji so zagotovo otok Sylt, kjer se je nudizem začel v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Sylt leži na najbolj severni točki Nemčije. Tam vladajo dobra klima, lepa pokrajina in dolge peščene plaže.

Med naturisti je priljubljen tudi otok Rügen, največji nemški otok, ki leži v Baltiku in je znan po belih pečinah in dolgih peščenih plažah, širokih tudi do 40 metrov. Naturisti radi zahajajo tudi na majhen otok Borkum v Severnem morju in na jezera na območju Mecklenburga v vzhodni Nemčiji.

Naturistična ponudba je vsenavzoča tudi v velikih nemških mestih. Priljubljeno naturistično območje se razteza ob jezeru Wannsee v Berlinu, ki je idealno tudi za rekreacijo. Goli lahko zaplavate tudi v jezeru Feldmochinger pri Münchnu in se goli sončite na bregovih reke Isar, ki teče čez središče mesta. V Nemčiji je golota dovoljena celo na določenih predelih v javnih parkih, med drugim tudi v največjem berlinskem javnem parku Tiergarten in v münchenskem parku English garten. Naturizmu je posvečeno tudi celotno območje jezera Volksdorf v Hamburgu.

Francija

Na sredini prejšnjega stoletja je bilo v Franciji manj kot pet naturističnih središč, zdaj jih je že več kot 50. Nekatera so maj­hna, kjer se lahko nastani nekaj deset ljudi, druga so megalomanski naturistični centri ob morju, ki sprejmejo tisoče ljudi, na primer Cape d'Agde. Naturizem je najbolj navzoč v regijah Aquitaine in Languedoc ter na Korziki, kjer so največja naturistična središča, bolj redko pa na Azurni obali, ki je dobesedno zalita z betonom. Na otoku Levant je še vedno odprta naturistična skupnost Heliopolis, dostopna javnosti. Gre za pravi naravni rezervat, kjer zasebna lastnina in gradnja nista možni. Za množični naturizem v Aquitainei ob Atlantiku je zagotovo zaslužno tudi oceansko podnebje, katerega vpliv se čuti na vseh 250 kilometrih obale.

Od 1,5 milijona francoskih naturistov jih tretjina pride v Aquitaineo. Poleg njih območje množično obiskujejo tudi tuji naturisti, ki tvorijo več kot polovico vseh obiskovalcev v kampih in naturističnih centrih. Vsako središče ima svoje posebnosti: nekateri ponujajo posebne terapije, drugi imajo ogromna igrišča za golf, tretji imajo znotraj kompleksa celo mesto v malem, vključno z diskoteko, kinom, restavracijami in trgovinami. Povsod obstajajo tudi bogate možnosti rekreacije (jahanje, kolesarjenje) ali kulturnega udejstvovanja.

V zadnjih desetih letih je v porastu še golo pešačenje po gozdovih ali hoja v hribe z namenom odkrivanja narave na popolnoma drugačen način, bolj prvinsko in naravno. Naturizem v Franciji zaposluje ogromno ljudi in k francoskemu gospodarstvu prispeva približno 250 milijonov evrov.

Hrvaška

Na Hrvaškem je največ naturističnih zmog­ljivosti, šest velikih kampov, čisto blizu Slovenije, v Istri. Med njimi je tudi Koversada pri Vrsarju, ki je največje naturistično naselje v Evropi, saj zavzema kar 120 hektarjev ter se razteza na več kot petih kilometrih obale. Prvi uradni naturisti so v Koversadi bivali v šotorih že leta 1963, legende pa celo govorijo, da je bil prvi naturist otočka Koversade slavni lovec na pustolovščine in dekleta – Casanova.

V srednji Dalmaciji sta najbolj naturistično obarvani območji okoli Hvara in Raba, od koder je možno s čolni in ladjicami dostopiti na veliko otočkov. Vsak peti gost na hrvaški obali je naturist, največ gostov pa prihaja iz Nemčije, Nizozemske in Slovenije. Pomembna dejavnika za razvoj hrvaškega naturizma sta tudi kristalno morje in čudovito naravno okolje z bogatim sredozemskim rastlinjem.

Slovenija

V Sloveniji so naturistične zmogljivosti kljub velikemu zanimanju zelo omejene. Naturističnega kampa ob morju ni, imamo pa dva v notranjosti države. Eden je Sončni gaj v Termah Banovci pri Ljutomeru, drugi pa Dragočajna v Smledniku ob Savi. Oba sta zelo majhna, z malo infrastrukture in pogosto zasedena s tujimi gosti, tako da še zdaleč ne zadostujeta potrebam slovenskih natu­ristov. Za naturiste je povsod rezerviran le del, čeprav je v Banovcih prostora več, saj obsega 70 mest za kampiranje in opremljen je s prhami, sanitarijami in bazenom s termalno vodo.

Obstaja tudi nekaj kopališč in savn, ki so za naturiste uredili teraso ali ločen del prostorov za sončenje in kopanje: dežela savn v Atlantisu, Terme Snovik, bazeni Termalija, Dolenjske toplice … Neka­tera naturistična društva so za svoje člane uredila prostore ob rekah za golo preživljanje prostega časa, vendar pa je to za normalno naturistično življenje društev premalo.

Po podatkih Turistične zveze Slovenije je v naši državi okoli sto tisoč ljudi, ki vsako leto preživijo dopust v hrvaških naturističnih centrih. Naturistov v društvih je okoli tisoč in še ti se zaradi pomanjkanja prostorov udeležujejo srečanj somišljenikov v sosednjih državah, kjer imajo za naturizem več posluha. Pri tem slovenski turistični ponudniki pozabljajo, da so naturistični gostje visoko izobraženi ljudje, ki so po navadi tudi bolje situirani in na dopustu zapravijo več, poleg tega tudi bolj pazijo na čistočo okolja in infrastrukturo, s čimer ne povzročajo nepotrebnih stroškov.

Tekst Urška Košir

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.