Anja Oman | 17. 1. 2020, 06:00

Kam Slovenci najraje potujemo: intervju s prvo režiserko samostojnih potovanj pri nas

Katja Kenda komaj čaka, da bo spet spakirala kovčke in odletela v širni svet.

Aleksandra Saša Prelesnik

Slovenci radi potujemo. Po zadnjih podatkih Statističnega urada Slovenije je v 3. četrtletju leta 2019 na zasebno potovanje odšla skoraj polovica (43%) državljanov. O tem, kam najraje potujemo, kaj nam je pri potovanjih najbolj pomembno in na kaj moramo paziti, če si potovanja organiziramo sami, sem se pogovarjala s Katjo Kenda, prvo režiserko samostojnih potovanj pri nas. 

Tako kot Slovenci radi potujemo, smo tudi zelo iznajdljivi. Ugotovili smo, da lahko prihranimo kar nekaj denarja, če se na potovanje namesto v režiji agencije, odpravimo sami. Tako sem se oktobra tudi sama lotila organizacije potovanja za mojo družino (2 odrasla in 2 majhna otroka). Prebrala sem nekaj blogov, pogledala nekaj videov in začela z iskanjem.

Če sem prej, ko sem po svetu potovala še sama, zelo hitro našla, kar sem iskala, se je tokrat pojavil problem. Moje želje so se spremenile. Ni več nepomembno kakšna je destinacija, kako čiste so nočitve in kako hitri so prevozi. Mladostno brezbrižnost je zamenjala starševska odgovornost. Ali pa ne samo starševska, morda bi si tudi sama danes želela malo več udobja.

Med iskanjem sem naletela na nekaj, česar prej nisem poznala: Pomoč pri organizaciji samostojnih potovanj. Ni me prepričala samo obljuba o najugodnješih letih in nastanitvah, prepričala me je predvsem varnost, ki jo taka pomoč nudi. 

Katja Kenda, s čim se kot režiserka samostojnih potovanj ukvarjate in od kje ideja? 

Obožujem potovanja. Prepotovala sem že dobršen del sveta in vsakič v lastni organizaciji, ker mi to nudi največ svobode in uresničevanja lastnih želja. Ko so prijatelji opazovali moj pogum in mojo navdušenost, so me začeli prositi, če lahko podobno potovanje pomagam organizirati tudi njim, po njihovih željah. Poiskala sem jim najcenejše letalske karte, ugodne namestitve in po želji izdelala plan potovanja, glede na moje izkušnje.

Kmalu sem potovanja organizirala vsej svoji bližnji in širši okolici. Takrat sem pomislila, da bi mogoče moja pomoč prišla prav še komu izven mojega kroga poznanstev. Združila sem svoje znanje, izkušnje in sposobnosti in postala prva režiserka samostojnih potovanj v Sloveniji. Iskreno, vedela sem, da bo komu to prišlo prav, nisem si pa mislila, da bo povpraševanja toliko. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Čisto konkretno: Smo družina, 2 odrasla, 2 otroka, radi bi odšli na potovanje za 14-16 dni, imamo 3.000 €. Šli bi z letalom, radi imamo tople kraje, ker sta otroka majhna, bi radi nekaj udobja, vseeno pa ne bi bili samo na enem mestu. Prosim za pomoč pri organizaciji. 

Odlično (smeh). Vsako potovanje vidim kot sestavljanko, ki jo moram sestaviti. Obožujem vsak nov izziv. Z vsako stranko se najprej slišim po telefonu, da izvem čimveč informacij o željah in predstavah. Potem izdelam spletni dokument, do katerega lahko dostopate in v katerem se nahajajo vse informacije v zvezi z vašim potovanjem.

Najprej bi vam poiskala letalske karte. Če destinacijo že sami izberete, iščem tam, če ne pa sama pogledam, kaj je trenutno ugodno in bi ustrezalo vaši družini. V vašem primeru, bi poiskala 3-5 možnosti destinacij (Tajska, Šri Lanka, Sejšeli, Maldivi, Kuba ...) s termini in cenami letalskih kart. Ko izberete letalske karte, vas po telefonu vodim čez nakup. Garantiram najugodnejše cene kart. Če sami najdete cenejše, vam ne zaračunam provizije.

Potem se lotim iskanja nastanitev. Spet se o njih najprej pogovorim z vami, nato poiščem nekaj možnosti. Tudi te prilepim v vaš spletni dokument. Ko si izberete najljubšo nastanitev, vas prek telefona vodim do rezervacije. Potem pa vam, po želji, pomagam tudi z načrtom potovanja, ogledi znamenitosti in prevozom. Mož, ki je zdravnik, pa vam v času potovanja nudi 24-urno zdravniško pomoč. 

Delujem torej kot neke vrste agencija, saj garantiram ceno in varnost nakupov, ampak vseeno gre za samostojno potovanje in zato ni takšne marže kot pri agencijah. 

Filipini

Filipini

osebni arhiv

Na vas se obračajo tudi, ko pride do kakšnih zapletov pri samostojni organizaciji. Katere so tiste pasti, v katere radi pademo, ko sami organiziramo lastna potovanja? 

Prva napaka je, da ljudje kupijo prvo letalsko karto, ki jo najdejo na Skyscannerju (iskalnik letalskih kart). Lahko gre za izjemno ugodno ceno, vendar se lahko nahaja na neverodostojni spletni strani. Lahko se zgodi, da karte sploh niso kupljene in ostanete na letališču. Poznati je treba verodostojne prodajalce in spletne strani.

Druga napaka je ta, da se med nakupom letalske karte ljudje ne znajdejo najbolje v vseh tistih ponujenih možnostih in odobrijo kup zavarovanj, včasih v vrednostih 100-200 €, ki so popolnoma nepotrebna. Napake se dogajajo tudi pri rezervaciji namestitev. Ljudje zaupajo, da je booking.com garancija za namestitve, a žal ni tako.

Decembra sem imela primer, ko je gospa prek booking.com rezervirala namestitev, ki sploh ne obstaja. 

Na e-mail naslov, ki ga je uporabila za rezervacijo pri booking.com, je od namestitve prejela sporočilo, naj na določen trr nakaže določeno količino denarja, da bo rezervacija potrjena. Na srečo me je poklicala in ugotovila sem, da je stanovanje neobstoječe in ga ponujajo pod lažnimi imeni v več različnih mestih po svetu. Booking.com je namestitev po nekaj mailih in klicih sicer odstranil, a stanovanje se še vedno oglašuje pri drugih ponudnikih.

Danes je tako, ker ne gre več samo za hotele, ampak tudi za kup privatnih stanovanj, zato je treba biti precej previden. 

Z režijo samostojnih potovanj se ukvarjate dobri dve leti. Kakšne stranke dobivate? Kdo si najraje organizira samostojna potovanja? 

Zelo različno. Veliko je družin z majhnimi otroki, mladih parov, mladoporočencev, tudi športnih skupin, ki odhajajo na tekme ali priprave. Veliko imam tudi upokojencev, starejših parov, maratoncev, alpinistov, ki odhajajo na ture in jim vsak evro veliko pomeni. Javljajo se mi tudi nahrbtnikarji, ki so si karte že poiskali in želijo od mene izvedeti, če so našli najugodnejšo varianto. Vsaka od skupin mi je v poseben izziv. 

Kam Slovenci najraje potujemo? 

Zadnje čase sta izredno priljubljena New York in Miami, ker so cene letalskih kart ugodne in zaradi košarke, seveda. V zimskem času so vedno popularni Sejšeli, Maldivi, Šri lanka, Bali, Mavricijus, Filipini. Stalnica so tudi Egipt in Kanarski otoki. Čez poletje je ogromno Španije in Grčije.

Črna gora je izredno priljubljena, saj je tedenski dopust z letalom na voljo že od 170 € na osebo (letalo + namestitev).

Peru.

Peru.

osebni arhiv

Kaj nam je Slovencem najbolj pomembno, ko iščemo idealno destinacijo?

Čistoča. Ta je vedno na prvem mestu. Slovencem je pomembno, da je ugodno, ampak čisto. Raje plačamo malo več, ampak da je čisto. To pri iskanju namestitev najbolj pozorno spremljam. Gledam izkušnje gostov in sem pozorna na ocene čistoče. Pomemben jim je tudi wifi. Pri letalskih kartah pa se zahteve stopnjujejo z dolžino leta. Dlje ko letijo, večjo vlogo igrata udobje in kraj odhoda. Slovenci veliko letimo iz Benetk in Dunaja, vedno več pa je povezav tudi iz Ljubljane. 

Tudi sami ogromno potujete. Vsaj 3x letno. Kje vse ste že bili? 

(se nasmeje in začne naštevati) V lanskem letu smo bili v Jordaniji, na Malti, na Filipinih in po dolgem času na hrvaški obali, ki je bila čudovita. Sicer pa smo kot družina obiskali še Španijo, Grčijo, Indijo, Gvatemalo, Belize in velik del Evrope. Midva sva pred tem sama obiskala večino Azije, Kenijo, Tanzanijo, Maroko in Egipt. V Tuniziji sem nekaj časa delala kot vodička. Potem sva obiskala Brazilijo, Argentino, Bolivijo, Peru. (se zamisli) 50 držav sva že obiskala. 

Z družino v Boliviji

Z družino v Boliviji

osebni arhiv

To je prava zakladnica izkušenj. Te vaše izkušnje zagotovo lahko pomagajo mnogim družinam, ki razmišljajo, če se naj odpravijo na pot ali ne oz. se sprašujejo, kako bo potovanje izgledalo. 

Ja, res me veliko sprašujejo v zvezi s potovanji z otroki. Od nakupa kart, do obnašanja na letališču, zavarovanja, kaj početi na letalu ... Svoje izkušnje zapisujem tudi v svoj blog, ki je na voljo vsem in ga sproti dopolnjujem.

Teme o potovanjih z otroki so najbolj brane. Seveda vsaki družini še individualno svetujem, odgovorim na vsa vprašanja po najboljših močeh. Veliko jim tudi pomeni Zdravnik na klic. Pred odhodom se z njim slišijo, povejo, če so kakšne specifike, da potem, če potrebujejo njegovo pomoč, on že točno ve, kako in kaj. 

Katera bo vaša naslednja destinacija? 

Hmm, ne vem. Zelo si želim na sever Evrope, raziskovat Nordkapp, ampak čakam, da otroka malo odrasteta, da gremo lahko na pot z avtom. Čudovita mi je podsaharska Afrika. Šla bi v Namibijo, na Japonsko, v Avstralijo, po celotni severni Ameriki v enem mesecu. Pa Antarktika. 

Gvatemala z otroki.

Gvatemala z otroki.

osebni arhiv

Kako so se potovanja spremenila? Kaj je tisto, kar ljudje iščemo, kar cenimo? 

Potovanja so se zelo spremenila. Po eni strani so dostopnejša, hitrejša, ugodnejša, nudijo več možnosti, po drugi pa so težje dosegljiva, ker nimamo več toliko časa. 

Danes potovanja niso več finančno težko dostopna, ampak časovno. Čas je postal razkošje. 

Da lahko vzamemo dopust v službi, da si na potovanju lahko privoščimo nedosegljivost, da uživamo v trenutku. To je danes težko. Je pa vredno. 

Jordanija

Jordanija

osebni arhiv

Kakšni smo Slovenci kot popotniki?

Iznajdljivi, prilagodljivi, odprti. Nimam nobenih težav s kakšnimi pretiranimi komplikacijami, zahtevami ali strahovi. Pri moji pomoči ljudem danes največ pomeni, da jim nudim občutek varnosti. Da mi lahko zaupajo, da ne bodo žrtev prevar, da imajo nekoga, na kogar se lahko obrnejo z vprašanji in skrbmi. To in moje izkušnje.

Hvaležni so mi, ko jim svetujem, kateri prevoz, kaj pogledati, kako z zavarovanjem, vizumom, denarjem, kaj vzeti s sabo, da česa ne pozabijo. In spet gre za nek občutek varnosti. Ko se Slovenci počutimo varne, je to vse, kar potrebujemo in pripravljeni smo na raziskovanje sveta. 

S Katjino pomočjo se bomo z družino odpravili na Šri Lanko in Maldive. Res je, da mi največ pomeni varnost, ki mi jo s svojimi izkušnjami nudi, in prav vesela sem, da sem jo našla, saj bi se na tako družinsko popotovanje brez nje odpravila z velikim cmokom v grlu, ali pa si ga morda celo niti ne bi privoščila v taki meri.

Katja je odličen prikaz, kako si lahko poklic ustvariš sam. V svojem delu neizmerno uživa, njene izkušnje in ljubezen do potovanj pa so se združile v praktično storitev, ki potovanja še bolj približuje denarnici in jih dela še dostopnejša. Če si jih bomo le lahko tudi časovno privoščili.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec