30. 7. 2021, 09:30 | Vir: STA

Kanadski glasbenik Paul Anka praznuje 80. rojstni dan

profimedia
Kanadski glasbenik Paul Anka praznuje 80. rojstni dan (foto: profimedia)

Kanadski glasbenik Paul Anka danes praznuje 80 let. Avtor uspešnice Diana, ki je v glasbeni industriji znan kot vsestranski pisec pesmi, še vedno ustvarja in koncertira. Med drugim je iz francoščine v angleščino za Franka Sinatro prevedel pesem My Way, poleg tega je soavtor uspešnice This Is It Michaela Jacksona, ki je izšla po glasbenikovi smrti.

Paul Albert Anka se je rodil 30. julija 1941 v Ottawi. Glasba je hitro zavzela pomembno mesto v njegovem življenju, saj je glasbenik sirskih korenin pel v cerkvenem zboru sirske pravoslavne cerkve in se kratek čas učil igrati na klavir. Pri 13. letih je imel lastno vokalno skupino Bobbysoxers.

Nastopal je na vseh večerih, namenjenih ljubiteljskim pevcem, do katerih se je lahko pripeljal z materinim avtom. Tri mesece je zbiral etikete s pločevink juhe Campbell in osvojil potovanje v New York. Tam se mu je utrdilo prepričanje, da bo postal kantavtor, je navedeno na glasbenikovi spletni strani.

Leta 1956 je starša prepričal, da sta mu dovolila potovanje v Los Angeles. Tam je preklical vse glasbene založbe, da bi prišel do avdicije. Sodelovanje z Modern Records je nato pripeljalo do izida njegovega prvega singla Blau-Wile-Deveest-Fontaine, ki sicer ni bil uspešnica. Vendar Anka ni obupal in po vrnitvi v New York leta 1957 se je uspel srečati z iskalcem talentov za ABC-Paramount Records Donom Costo. Med pesmimi, ki mu jih je zavrtel, je bila Diana, ki je takoj postala glasbena uspešnica.

Sledile so štiri pesmi, ki so se leta 1958 uvrstile med Top 20. Med njimi so bile It's Time to Cry in (All of a Sudden) My Heart Sings. S 17 leti je bil tako eden največjih najstniških idolov tistega časa.

"Vse so zelo avtobiografske," je o svojih prvih uspešnicah Anka zapisal na svoji spletni strani. To, da je potoval sam in da nikoli ni prišel blizu dekletom, ki so ga oboževale, je prelil v skladbo Lonely Boy. Put Your Head on My Shoulder je napisal ob opazovanju najstnikov na svojih koncertih.

Izpopolnjeval se je ob boku Jerryja Leeja Lewisa, Buddyja Hollyja, Frankieja Lymana in Chucka Berryja. Pisal je za Hollyja in Connie Francis, med dosežki, na katere je najbolj ponosen, pa je za oskarja nominirana pesem The Longest Day, ki je bila melodija filma iz leta 1962, v katerem je Anka tudi zaigral.

Iz francoščine je v angleščino za Franka Sinatro prevedel My Way in v naslednjih letih ustvaril uspešnice (You're) Having My Baby, Hold Me 'Til the Morning Comes in album Amigos. Leta 1998 je izdal album duetov Body of Work, na katerem so peli Sinatra, Celine Dion, Patti LaBelle, Tom Jones in hči Anthea Anka. Ob izidu Jacksonove posmrtne uspešnice This Is It je javnost izvedela, da je soavtor pesmi Anka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.