Darjo Hrib | 13. 7. 2020, 10:35

Kanye West za predsednika ZDA – šala, strateški trik ali čisto resna kandidatura?

profimedia
Kanye West za predsednika ZDA – šala, strateški trik ali čisto resna kandidatura? (foto: profimedia)

Ko je Kanye West, praviloma glasbenik, sicer pa rekreativno tudi samooklicano božanstvo, na Twitterju napovedal, da se na prihajajočih volitvah podaja v boj za predsedniški stolček Združenih držav, so številni v tem videli preračunljivo spodkopavanje demokratskega kandidata Joa Bidna. Kaj pa, če odziv na Westovo napoved kaže neko drugo sliko?

Zgodilo se je na rojstni dan Amerike. 4. julija, ko so po vseh koncih države v zrak švignili ognjemeti (ti so, času primerno, zanetili predvsem dodatne razloge za prepiranje v družbeno že tako polarizirani Ameriki), je Kanye West švignil na Twitter in napovedal, da se vključuje v letošnjo bitko za predsedniški stolček. Idejo, da bi Kim Kardashian bila naslednja prva dama, so številni težko pogoltnili, a problem je bil, ker nihče ni znal zares presoditi, v čem je dejanski trik te kandidature.

Komentatorji so se zatekli k teoriji, da želi Kanye, sicer osebni prijatelj, cehovski kolega iz sveta resničnostnih šovov in eden od redkih zvezdniških podpornikov Donalda Trumpa, s svojo kandidaturo odžirati predvsem demokratske glasove, kar bi razbilo bazo, na katero računa Joe Biden. Donald Trump bi si tako precej lažje zagotovil še en mandat v ovalni pisarni. Ta teorija seveda temelji na predpostavki, da se Kanye West ni šalil. Kar je še vedno zelo verjetna možnost.

V tvitu, s katerim je oznanil kandidaturo, je zapisal: »Zdaj moramo realizirati obljubo Amerike tako, da verjamemo v Boga, da združimo svojo vizijo in zgradimo svojo prihodnost. Podajam se v tekmo za predsednika Združenih držav,« zapisal pa končal s ključnikom #2020VISION – vizija 2020.

Zakaj smo skeptični glede same kandidature

Ni namreč prvič, da je Kanye West oznanil, da se podaja v boj za predsednika ZDA. Že pred časom je rekel, da bo kandidiral na volitvah leta 2024, ravno tako, kot je že leta 2015 oznanil, da bo kandidiral na volitvah leta 2020. Kolikor je trenutno znano, Kanye nima organizirane nobene kampanje, ravno tako še ni vložil ustrezne dokumentacije za prijavo na državno volilno komisijo. Po nedavnem intervjuju v reviji Forbes, kjer je sicer še enkrat poudaril, da se podaja na volitve, pa je na koncu spet ponudil nekaj programskih predlogov, ki dajejo vtis, da je to le zelo dobro zrežirana predstava.

Kanye West je tako v kar štiriurnem pogovoru med drugim dejal, da je covid-19 prebolel že februarja, da je sumničav glede cepiva proti koronavirusu, da so klinike Planned Parenthood v mestih postavili beli rasisti in da si organizacijski model Bele hiše predstavlja tako, kot ga je imela dežela Wakanda v filmu Črni panter.

Svojo kampanjo je poimenoval Birthday party – Rojstnodnevna zabava. Zakaj? Kanye pravi takole: »Ko zmagamo, bomo vsi imeli rojstni dan.«

Dodal je tudi, da še nikoli v življenju ni šel na volitve.

Zakaj njegova kandidatura skrbi demokrate

Kot so zapisali v USA Today, bi Kanye West lahko že s prisotnostjo zgolj na voliščih nekaterih zveznih držav pritegnil glasove predvsem temnopoltih volivcev, ki bi sicer volili demokratskega kandidata Joa Bidna. A na znanem preseku političnega razumevanja demokratov in republikancev Kanye Westa politično niti ni tako enostavno opredeliti.

Čeprav se je dobrikal Donaldu Trumpu, vse kaže, da morda resnično drži to, kar je o njem povedala njegova žena, Kim Kardashian West. Rekla je namreč, da Kanye ni tako zelo vpet v politiko in da ga s Trumpom v resnici ne veže politična identifikacija, ampak sta si blizu le po osebnostnih karakteristikah.

Kar v marsikateri podrobnosti drži. Oba sta ekscentrična in oba znata ostati relevantna, ne glede na to, kakšne novice nam za krajši ali daljši čas odtegnejo pozornost. Skupaj z Elonom Muskom, multimilijonarjem, ki je prvi (a kot sam zdaj pravi, morda preuranjeno) glasno podprl kandidaturo Kanyeja Westa, je to trojica, ki z vsako izjavo in vsakim tvitov razburka javnost.

Kaj dejansko kaže hipotetična kandidatura Kanyeja Westa

Pod črto bi Kanye West seveda bolj privlačil volivce z demokratske strani. Pred časom je javno oznanil, da več ne podpira Trumpove politike, po udeležbi na protestu BLM pa je še toliko bolj nazorno pokazal nestrinjanje s politiko in načeli aktualne administracije. Kljub temu je Kanye rekel, da nima nobene težave sifonirati glasov temnopoltih demokratov, tudi če to na koncu pomaga Trumpu k ponovni zmagi, saj se mu zdi opredeljevanje glasov temnopoltih volivcev ravno tako oblika rasizma.

A problem niti ni v tem, da bi Kanye West, če se dejansko pojavi na volilnih lističih in se vsa ta galama ne izkaže zgolj kot parada za njegov prihajajoči studijski album (ki seveda izide ravno med volitvami), ampak v tem, da je že hipotetična kandidatura Kanyeja Westa pokazala, da se morda demokrati na tokratne volitve podajajo s prešibkim kandidatom.

Vedoč, da se je Donald Trump dodobra zasidral v republikanska srca in vedno igral na prave strune, da je istočasno provociral in nagrajeval točno tiste skrbi, strahove in dvome, ki so psihološko napajali ruralno Ameriko, bi demokrati morali za naslednje volitve ponuditi izredno kredibilnega, močnega, neomajnega nasprotnika. Vse bolj se zdi, da Joe Biden to ni.

Zmedeni intervjuji, nejasni odgovori in neposrečene izjave, kot tista, da 'črnci, ki ne volijo zanj, niso črnci', niso spodbudna popotnica za volitve, na katere se novembra podaja Amerika. Zato morda ne čudi, da Demokrate skrbi sifoniranje glasov h Kanyeju Westu in posledični razdor volilnega telesa.

Zdi se, da tudi sami nimajo kaj dosti zaupanja v kandidata, ki ga pošiljajo v boj. Sploh če ga lahko ogrozi ekscentrični zvezdnik, čigar trenutna kandidatura je tako nenavadna, da nihče zares ne ve, ali je sploh resnična.

Karkoli je dejansko v ozadju podviga, ki ga trenutno pelje Kanye West, je nekaj zagotovo – če se kdaj naveliča snemati glasbene albume, lahko mirno napiše nekaj knjig o umetnosti samopromocije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.