P.M. | 11. 11. 2022, 15:35

Karel III. že pol stoletja ni zapustil hiše brez ene stvari, nosil jo je celo med obiskom v Sloveniji

Profimedia

Gre za pomembno družinsko zapuščino, mnogi se seveda sprašujejo, kaj pomeni?

Kraljevi zlati prstan, ki ga Karel III. nosi na mezincu, je eden od simbolov kraljevske monarhije. Podedoval ga je po stricu princu Edvardu, prvič so ga z njim fotografirali že v sredini sedemdesetih let in nato leta 1981, ko je za roko zaprosil princeso Diano. Prstan je kasneje nosil tudi na poroki s Camillo Parker Bowles leta 2005.

S prstanom tudi v Sloveniji

Prstan se imenuje "pečatni" oziroma pogosteje "džentelmenski prstan", tradicija nošenja pa sega v čas Stare zaveze. Čeprav jih danes vidimo zelo poredko, prstan simbolizira osebni podpis in družinsko dediščino ter nakazuje na socialni status.

Še kot prestolonaslednik princ Charles je bil britanski kralj leta 1998 na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Poleg prestolnice Ljubljane so ga slovenski gostitelji popeljali tudi na Blejsko jezero in na izlet v hribe, nad katerimi je bil še posbej navdušen.

Bobo

Če pogledamo fotografije njegovega obiska pri nas, lahko na njegovem mezincu tudi takrat opazimo omenjeni prstan, za katerega velja, da ga ima vedno na roki. 

Profimedia

Ni le za moške ...

Pečatni prstan se običajno nosi na mezincu desne roke, sin kraljice Elizabete II. pa se je odločil, da ga bo nosil na levi roki, skupaj s poročnim prstanom. Čeprav je bilo nošenje prstana na mezincu bolj mišljeno za moške, so jih z veseljem nosile tudi ženske. Med drugim ga je nekoč nosila tudi princesa Diana.

Profimedia

Že pred Charlesom, septembra leta 2007, je bil na dvodnevnem obisku v Sloveniji tudi kraljičin tretji otrok, princ Andrew. Poleg pogovorov o dvostranskem sodelovanju in problematiki Zahodnega Balkana se je visoki gost udeležil tudi odprtja konference programa izobraževanja na področju energetike za jugovzhodno Evropo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.