Živa Avžner | 5. 11. 2021, 10:15

Katarina Mala: "Greva na kavico je odlična oznaka nas Slovencev. Ob kavi smo se sposobni dogovoriti vse - za poroko ali ločitev. (smeh)"

Tomaz Levstek

Zagotovo ste že slišali za Katarino Malo — za tiste, ki ne veste, za tem umetniškim imenom stoji izredno nadarjena in simpatična pevka. Nase je opozorila z uspešnico Ciao Ciao, ki ste si jo morda prepevali tudi sami, pred kratkim pa je izšla njena nova pesem Greva na kavico, s katero se boste prav zagotovo poistovetili že ob prvem poslušanju.

M: Občinstvu ste se priljubili s simpatičnimi pesmimi, ki jih navdihuje vsakdanje življenje. Kdo še poje o tem, kako je 'pucal' in se 'znucal'?

Ne morem si predstavljati, da bi pela pesmi, ki ne bi bile življenjske, hkrati pa tudi malo pikre. Prav tako pa je na slovenski sceni že ogromno ljubezenskih pesmi, zato se mi je zdelo nepotrebno, da bi še jaz pela o podobni tematiki. Ampak nikoli ne reci nikoli. Vedno delam iz srca in iskreno. Katarina Mala drugače ne bi mogla obstajati.

Celoten intervju s Katarino Malo si preberite v aktualni številki REVIJE STORY, ki jo že najdete na policah. Ne zamudite!
M: Je morda ravno to vaš adut – da se lahko poslušalci poistovetijo z vami?

Vse skupaj se je začelo res spontano. Ko sem pesem Ciao Ciao prvič poslušala, sem takoj vedela, da mi ustreza. Avtor pesmi mi je takrat sicer rekel, da te pesmi ni želela peti nobena druga pevka. Verjetno si je marsikdo mislil, da bi s takim besedilom izpadel nekredibilen, jaz pa sem v trenutku začutila, da jo lahko s svojim teatrskim navdušenjem in nastopom dobro interpretiram. Ravno zadnjič mi je zelo znan glasbeni ustvarjalec rekel: "Zmoti me, ker v pesmi Greva na kavico uporabiš besedo 'fotri', ampak ti jo tako dobro interpretiraš, da sploh ni več moteče." Takšne informacije so pomembne, saj nikoli ne bi želela zveneti ceneno ali celo primitivno. Bi pa na tej točki rada izpostavila, da na primer pesem Znucana ne govori samo o tem, kako je nekdo 'pucal' in se nato 'znucal', ampak tudi o tem, kako se velikokrat 'znucajo' ravno zveze, v katerih nastanejo nesoglasja glede vsakdanjih opravil. Še danes mi veliko žensk pove, da so se v tej pesmi našle. Nekatere se izpovejo z zaskrbljujočo bolečino. Ravno zaradi tega, ker so očitno res preveč obremenjene. Ampak tudi moški so jo lepo sprejeli. Predvsem tisti, ki so brez masla na glavi in enostavno razumejo.

Sašo Radej
M: Ste to pesem napisali po lastnem navdihu?

Ne. Svojih pesmi ne apliciram na bivše ali sedanje partnerje. Bodimo iskreni, da je imela ta pesem 'catchy' refren, in čeprav ima ogromno oboževalcev, ima tudi nekaj sovražnikov. Res pa je, da se je prijela, ker je očitno dovolj resnična.

M: Radi komunicirate s svojimi poslušalci?

Ja, rada komuniciram z njimi in veliko mi pomeni, da imajo radi mojo glasbo, ampak nekateri posamezniki enostavno ne odnehajo s tem konstantnim osebnim komuniciranjem. Ne razumejo, da nimaš vedno časa za klepete. Včasih zna biti malo naporno, če je tega preveč. Družbena omrežja so sicer odličen komunikacijski kanal za podajanje informacij, ne uspeš pa si ravno tipkati s čisto vsemi in vsak dan.

M: Se vam sploh uspe umakniti?

Družbenim omrežjem vladajo algoritmi, ki te pozabijo, če se za nekaj časa umakneš in nisi več aktiven. Nekako nas ravno tehnologija sili v to, da smo aktivni ves čas. Kadar imaš projekte in so stvari žive, je to odlična priložnost. Izjemno me pa moti in vem, da ne samo mene, da je danes glasbenikova pot nenehno na očeh javnosti. Samo pomislimo – danes najbolj znani slovenski glasbeniki, katerih življenja so bila vedno malo misteriozna, nenehno objavljajo svoje delo, hkrati pa tudi svoje zasebno življenje. Včasih bi se radi vsi vsaj malo odklopili. Sama sem se sicer umaknila za daljše obdobje, vendar je bila moja vrnitev ravno zaradi tega toliko težja.

Tomaz Levstek
M: V ozadju slišim vašega malčka, ki ne more brez vas, kajne? Morda že kaže pevski talent?

Zelo rad prepeva. Sem mama, ki otroka ne želi siliti v dejavnost, ki ga ne bi zanimala. Že v vrtcu je obiskoval glasbene urice Edgarja Williamsa, kar je v bistvu uvajanje v glasbeni svet. Zdaj redno obiskuje to šolo in se ima odlično. Prepričana sem, da kakršenkoli stik z glasbo izboljšuje in vpliva na posluh, posluh pa je pomemben za učenje jezikov.

M: Si morda prepeva kakšno vašo uspešnico?

Ja, zelo rad. Sem prijetno presenečena, kako zelo so mu všeč moje pesmi. Velikokrat ga slišim, da si prepeva Grem sam naprej in zdaj Greva na kavico. Izjemno rad pogleda tudi videospote.

M: Verjetno greste radi tudi na kavico. S kom najraje in kakšno pijete?

Vsak dan spijem kavo. Moj prvi jutranji ritual je turška kava. Vsako povabilo na kavico mi je pri srcu, tudi če gre za službeno kavo, saj tako ustvarimo prijaznejše okolje. V lokalu vedno naročim kavo z mlekom.

"Greva na kavico je odlična oznaka nas Slovencev. Trdim namreč, da smo se ob kavi sposobni dogovoriti vse - za poroko ali ločitev. (smeh) Smo narod, pri katerem je pitje kave kulturna karakteristika. Ko smo z družino dobivali tuje obiskovalce, na primer iz Velike Britanije, so bili šokirani, da so na petek dopoldne vsi lokali ob Ljubljanici polni. Spraševali so se, ali tukaj sploh kdo dela." (smeh)

Preberite tudi druge Dialoge: Filip Flisar: "Za božične večerje sem zadolžen s kuharsko oddajo ali brez nje."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.