N.Z. | 11. 2. 2022, 14:54

Kaj imajo drug o drugem (smešnega) za povedati: Z, X, milenijci, bumerji in tiha generacija!

profimedia

Na družbenih omrežjih, kot je TikTok, pogovor pogosto nanese na medgeneracijska zbadanja. Pripadniki ene radi pripisujejo stereotipe drugi generaciji, te pa jim nikoli ne ostanejo dolžne. In dokler vse poteka s ščepcem humorja, znajo biti takšne debate nadvse zabavne.

Žal nekatere v vnemi tudi zanese.

Tako generacija Z zmerja milenijce s 'posiljeno trendi', za babyboomerje pa je kriva za to, da se 'preobčutljiva in nesposobna mladež' ne zmore preseliti na svoje, kar naročnina na Netflix.

Generacija Z
Pripadniki generacije Z naj bi bili rojeni med letoma 1997 in 2012.

Generacija Z je polno digitalizirana generacija, ki se je rodila in rastla s hitrim tehnološkm napredkom. Digitalno je vse, kar poznajo.

Prav generacija Z je tista generacija, od katere se pričakuje, da bo spremenila svet. Še več. Študija, ki jo je junija 2020 izvedla aplikacija za zmenke Yubo, je pokazala, da 86 odstotokov ameriških Z-jevcev verjame, da je mogoče družbo korenito spremeniti z miroljubnimi protesti in političnimi demonstracijami.

Gre za zelo politizirano generacijo, katere pomembna predstavnica je tudi okoljska in klimatska aktivistka Greta Thunberg, ki se je pripravljena izpostaviti in izzvati tudi svetovne voditelje.

Prav Z generacija je tista, ki si zato, da bi ustavili rohnenja z vojno, na Instagramu upa nagovarjati ruskega predsednika Vladimirja Putina z 'Vladdy Daddy', hkrati pa izzvati vedno glasne milenijce in jih podražiti s tem, da niso najbolj trendi, pa tudi, da se jim ne obnese kaj dosti pretiran trud, 'da bi bili kul'.

Milenijci
Pripadniki milenijcev, nekateri jim rečejo tudi generacija Y, so bili rojeni med letoma 1981 in 1996.

Podobno kot generacija Z so tudi milenijci rastli obkroženi s tehnologijo, družabna omrežja in digitalne platforme pa poznajo bolje kot lastno dlan.

Milenijci so se proslavili s selfiji, svojo ljubeznijo do avokada (še najraje na toastu) in mantro, da je najboljša rešitev za vse tegobe kar kokosovo olje.

Avgusta 2018 so podatki Združenih narodov, ki jih je analiziral Bloomberg, pokazali, da bo generacija Z številčno kmalu presegla generacijo milenijcev.

Generacija X
Pripadniki generacije X so se rodili med letoma 1965 in 1980.

Ime so dobili po naslovu popularne knjige Douglasa Couplanda iz leta 1991: Generation X: Tales for an Accelerated Culture.

Pogosto jim pravijo 'srednji otrok' generacij, ker so ujeti med dvema ognjema: v večno medgeneracijsko vojno med milenijci in baby boomerji (skrajšano: bumerji).

Generacija X je znana po svoji solidni delovni etiki in neodvisnosti, odraščali pa so v času MTV-ja, rocka, punka in grungea.

Bumerji

Bumerji naj bi se (metrika se mestoma razlikuje) rojevali med letoma 1946 in 1964.

Ime 'baby boomers' so dobili po fenomenu nenadnega vzpona števila rojstev, ki je sledilo takoj po drugi svetovni vojni.

Za bumerje naj bi bilo značilno, da so zelo samostojni in neodvisni, prav nič pa jim ni težko niti vsiliti svoje avtoritete.

Ker je bilo v obdobju, v katerem so odraščali, lažje priti do nepremičnine, ne razumejo, da mlajše generacije ne bodo prišle do svojega stanovanja zgolj tako, da se bodo odpovedali naročnini na Netflix.

Tiha generacija
Pripadniki tihe generacije so se rojevali me leti: od 1920+ do 1945.

Ime tihe generacije so dobili zato, ker naj bi zanje veljalo, da so bili vzgajani tako, da so morali zase zadržati misli o aktualni zadevah. Pa vendar so se prav za časa te generacije razmahnila gibanja za človekove pravice.

Najvidnejši predstavniki tihe generacije so Martin Luther King, Jr., Bernie Sanders, Fidel Castro, Che Guevara in Malcolm X.

Zdaj pa le še najbolj smešen video o tihi generaciji ... ups?

TwitterSearch

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.