Petra Windschnurer | 8. 5. 2020, 10:32

Znani Slovenci o tem, kje si letos želijo dopustovati (če bo to le mogoče)

profimedia

Ljudje gojijo veliko zaupanje, da bo turistična 'industrija' dobro poskrbela za njihovo varnost. O tem, kje si želijo dopustovati letos, smo spregovorili tudi z Mojco Mavec, Nino Gaspari, Lorello Flego, Davidom Urankarjem ter Alenko in Kamenkom Kesarjem.

Poletni meseci se približujejo z veliko hitrostjo, zato številne evropske države tik pred zdajci razvijajo strategije, kako ravnati v času turistične sezone. Kdaj, kam in kako so vprašanja, ki so optimistično naravnanim tudi pri nas v Sloveniji veliko ljubša od trditve, da bomo letos morali dopustovati na domačem dvorišču. 

Trenutno nam na vsa zastavljena vprašanja v povezavi z dopustovanjem, ki je v Sloveniji že zdavnaj neuradno prispelo na seznam človekovih pravic ;), nihče ne more podati 100 % zanesljivih odgovorov. Kljub številnim pogovorom med državami, vladnimi skupinami in stroko za zdaj obstajajo le scenariji, ki so v svoje zadnje različice vključili samo predvidevanja o vrstnem redu, po katerem bi se turistični objekti lahko odprli, ter priporočilo, da bi se prva čezmejna potovanja lahko izvajala v sosednje države, seveda le pod pogojem, da se o tem strinjata obe sosedi, kar pomeni, da imata koronavirus pod nadzorom. 

Zeleno luč za obratovanje naj bi tako najprej dobili kampi, počitniški apartmaji in penzioni, šele nato hoteli. Slovenci bomo, ko se bodo odprle meje, kot kaže, tako najprej lahko odpotovali na Hrvaško.  

Ministra za turizem Slovenije in Hrvaške, Zdravko Počivalšek in Gari Cappelli, naj bi na zadnjem sestanku v Zagrebu med drugim urejala tudi pravila za prihod Slovencev na Hrvaško. Slovenci bi lahko (nič ni uradno potrjeno) ob dobri pandemiološki sliki obeh držav na Hrvaško vstopili konec maja oziroma v juniju.

Še vedno pa nihče ne ve, kdaj bo znova mogoče potovati v širšem pomenu besede. Kot kaže, bodo vlade v dogovoru z drugimi vladami za nas same izbrale varne mednarodne počitnice, še zlasti ko je govora o dopustovanju v gosto poseljenih državah v razvoju.

Pričakuje se, da bodo premožnejše države na vzhodu (Singapur, Tajvan, Južna Koreja, Avstralija, Japonska) svoje meje ponovno odprle z vključitvijo zelo selektivnega in strogega pregleda. Medtem ko naj bi bilo potovanje v države, kjer virus lahko ustvari velike in trajne zdravstvene težave (Indija, Indonezija), zelo omejeno.  

Glede na to, da se o potovanjih na počitniške destinacije z letalskim prevozom trenutno še ne razpravlja, številne države, kjer turizem predstavlja pomembno gospodarsko panogo, razmišljajo o gostih, ki bi lahko do njih prišli z osebnim prevozom. Verjamem, da ste o takšnih in drugačnih potovalnih koridorjih že slišali?

Prav tako v želji, da bi dopustovanje naredili čim bolj varno tako za goste kot tudi za zaposlene, vnašajo v turistično panogo številne spremembe. Gotovo ste na družbenih omrežjih že videli tisto smešno objavo, ki prikazuje plažo in poziv, da v morje na kopanje lahko odide gost številka 62. Sama si postavljam vprašanje, koliko resnice je v teh objavah.

Številni hoteli namreč že vpeljujejo novi protokol za prijavo, ki vključuje digitalno tehnologijo, številne točke za dezinfekcijo rok, dezinfekcijo prtljage, brezgotovinsko plačilo, odsotnost bazenov v primeru, da bo močno klorirana voda škodljiva za goste, prioritetno uporabo stopnic, za enkrat se bo treba posloviti tudi od samopostrežnih zajtrkov, brskanja po solatnih barih …

Sama si sicer težko predstavljam, kako bo vzdrževanje novih higienskih minimumov potekalo v večjih kampih, kjer si skupna stranišča, tuše in kotičke za pomivaje posode deli več kot 50 ljudi. Težko pa si kot resnično predstavljam tudi informacijo, ki razkriva, da naj bi bile križarke za naslednje leto že precej zasedene. Očitno je zaupanje ljudi, da bo turistična 'industrija' lahko zagotovila njihovo varnost, večje kot moje.

Da bi pomirili takšne, kot sem jaz, v Avstriji razmišljajo, da bi si morali vsi potniki, ki želijo našo severno sosedo obiskati kot turisti, ob vstopu v državo namestiti aplikacijo za sledenje prenosa covida-19, medtem ko v Angliji razpravljajo o tako imenovanih cepilnih/imunih potnih listih, brez katerih potovanja ne bodo mogoča. Kaj pa zdaj? Sama bom gotovo trikrat premislila, preden bom privolila v kaj takega, in bi kljub dvomom ta hip veliko raje s 50 ljudmi delila vprašljivo skupno stranišče v kampu.

O tem, kam si letos želijo na dopust  in kaj vse bi bila pripravljeni za to storiti, sem se pogovarjala tudi z Alenko in Kamenkom Kesarjem, Nino Gaspari, Mojco Mavec, Lorello Flego in Davidom Urankarjem.

Mojca Mavec, TV voditeljica

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mojca mavec (@mojcamavec) on

Dopust. Zdaj bi lahko sanjarila. Ampak letos ne bom, ker bo dopust pomenil bolj dopustiti, da pride na vrsto Slovenija. To je največ, kar lahko v teh norih časih naredimo za ponoven zagon slovenskega turizma. Od vsega, kar nas je naučil koronavirus, se bomo letos držali stran od množic in obleganih krajev. Slovenija ima zato idealne destinacije. Haloze namesto toskanskih gričev, Kostanjevica na Krki, vključno z največjo slovensko galerijo namesto Benetk. In najlepša senca ob opoldanski pripeki? Žička kartuzija s svojimi skrivnostnimi zidovi in kapelo. Poskusite. In nujno prespite kako noč več v Sloveniji. 

  • Nina Gaspari, podjetnica, učiteljica joge in podkasterka
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NINA | podjetniško svetovanje (@ninagaspari) on

Zadnjih nekaj let poletne dni najraje preživljam na svoji izbrani skali na otoku Krku in vsako zimo sanjam o dnevu, ko se ponovno srečam s turkiznim morjem, belo skalo in vonjem borovca, ki ji dela senco. Kako bo letos, si še ne upam predstavljati. Seveda ostaja želja, da tudi letošnje poletje kakšen dan ali dva preživim na Krku, a bom letos gotovo več energije, časa in podpore namenila predvsem slovenski turistični zgodbi. Gotovo se bom pogosteje odpeljala na slovensko obalo, kjer živita moja starša in je dejansko moj dom, v hribe, v načrtu pa imam tudi odkrivanje novih krajev, ki so že nekaj časa na enem od seznamov. Pri izbiri lovljenja poletnih žarkov bom upoštevala dva kriterija: varnost (povezano z zdravjem) in podporo slovenskim turističnim zgodbam.

  • Lorella Flego, TV-voditeljica
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lorellaflego on

Hm, nekaj so želje, druga je realnost. Že od januarja se vidim z nogami v pesku na Key Westu. Zelo sem se želela vrniti v ta kraj, iz več razlogov, med katerimi je tudi hiša Ernesta Hemingwaya, ki mi je lani ni uspelo obiskati. Kaj bi bila pripravljena storiti za ta dopust? Ker sem zaljubljena v ZDA, vedno pravim, da bi šla tja tudi z barko in ni pomembno, koliko bi trajalo. V dani situaciji bi šla kar plavat, da se mi malo zbistrijo misli in pozabim na vse slabe novice, ki smo jih bili prisiljeni prebavljati zadnje mesece. Razstrupljanje skozi ocean, to bi mi koristilo.

  • Alenka, voditeljica ter avtorica, in Kamenko Kesar, marketinški strateg in avtor
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Kesar (@alenka_kesar) on

Akontacijo za letošnji dopust sva s Kamenkom plačala dva dni prej, preden smo v Sloveniji dobili prvi potrjeni primer okužbe s covidom 19. Znova sva namreč rezervirala mobilno hišico v Šimunih, na otoku Pagu. Lani smo z najmlajšima dvema preživeli tam prelep dopust. Hišica je blizu morja, plaža je zelo lepa, najbolj pa nas je navdušil splav, s katerega sta punci vse dneve skakali v vodo. Zaradi koranavirusa sva želela rezervacijo odpovedati, aso nama iz Šimunov sporočili, naj z odpovedjo še počakava.  Midva se sicer ne bojiva, da bi se tam okužili, ne bi si pa želeli, da bi morali po prihodu domov v karanteno.

Tako da se bomo za dopust odločili na podlagi razmer. Ne bomo silili na morje za vsako ceno. Na srečo pred hišo na Rakitni vsako leto postavimo bazen, tako da nam poletnih radosti ne bo manjkalo. Letos je vse zelo postavljeno na glavo in pravzaprav ne vemo, kaj nas še čaka. Če bo morje odpadlo, bo pa naslednje leto toliko slajše in lepše.  

  • David Urankar, TV-voditelj 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar) on

Po pravici povedano, počasi res že pogrešam morje. Še zlasti zato, ker po navadi z Ajdo poleti ne načrtujeva ta dolgih počitnic, ampak te prihraniva za prvomajske in novembrske počitnice. Ravno za te, ki so minile v karanteni, smo že planirali kakšen pobeg v tople kraje, upam, da to nadomestimo jeseni. Čez poletje pa smo bolj vikend turisti, kar gre seveda lepo skupaj z oddajama Dobro jutro in Avtomobilist ter novim podkastom Avtomat, ki jih pripravljam tedensko.