A. Kl. | 3. 12. 2021, 14:28

Kdo je v resnici "Mojca, kraljica spleta", iz reklame za plačilno kartico?

Saatchi & Saatchi/NLB
Kdo je v resnici "Mojca, kraljica spleta", iz reklame za plačilno kartico? (foto: Saatchi & Saatchi/NLB)

Gotovo ste že opazili tv-oglas, v katerem nam prepoznavni glas Petra Polesa predstavi "Mojco, kraljico spleta", ki po težavah s spletnimi plačili končno odkrije pravo kartico zase.

Simpatična dolgolaska v glavni vlogi je Doroteja Škrabo - Skrabzi, 29-letna umetnica z Reke, ki je več let študirala in živela v Ljubljani, a se je, kot so zapisali na spletni strani Kina Šiška, "zaradi pandemije vrnila v svoj rojstni kraj, ker bi drugače preveč pogrešala morje". 

"Ukvarja se predvsem s fenomenom videa in slike v obdobju interneta – raziskuje odnose med novimi mediji, popularno kulturo in umetnostjo, zlasti v zvezi z omejitvami družbenih omrežij. V svojih kratkih spletnih videih razvija kritičen odnos do aktualnih trendov, poleg tega pa sodeluje na različnih umetniških razstavah," še opišejo njeno delo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by skrabzi (@skrabzi)

Letos poleti se je vsestranska Skrabzi v ljubljanski galeriji Dobra Vaga predstavila z razstavo Vacay Mode On, takrat so o njej zapisali tudi, da "se v svoji umetniški praksi ukvarja s fenomenom podobe na internetu, pri čemer raziskuje prepletanje popularne kulture, socialnih omrežij in umetnosti". "Želela bi postati “vplivnica” in s svojim delovanjem izbrisati stigmo, ki ga ta poklic nosi."

"Video kolaži, ki jih je svojim sledilcem sprva predstavila na spletni platformi Instagram, denimo prikazujejo znane prizore iz slik umetnika Davida Hockneyja, v katere se umešča in z brezskrbnim poležavanjem, namakanjem v bazenu, lenarjenjem in branjem v senci poskuša pričarati brezkrben, sproščen in lahkoten občutek poletnih dni."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by skrabzi (@skrabzi)

Profil vizualne umetnice, oblikovalke, animatorke ter spletne “zabavljačice” na Instagramu je resnično poln zabavnih domislic. Pred kratkim, ko je načrtovala selitev v Zagreb, je tako namesto oglasa "iščem stanovanje" priredila uvodno špico kultne serije Seks v mestu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by skrabzi (@skrabzi)

V spletnih objavah Skrabzi občasno sodeluje njena prijateljica Mila Peršin, študentka na Akademiji za vizualno umetnost in igralka, sicer pa hči direktorja Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaža Peršina in baletne plesalke ter nekdanje umetniške vodje baleta v SNG Opera in balet Ljubljana Sanje Nešković - Peršin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by skrabzi (@skrabzi)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.