29. 3. 2022, 16:50

Kraljica Elizabeta II. prvič po bolezni v javnosti: kaj jo je ganilo do solz?

Profimedia

Britanska monarhinja se je prvič, odkar je zabolela za covidom-19, pojavila na večji javni prireditvi, vidno ganjena. Kdo je sedel poleg nje?

Udeležila se je spominske slovesnosti v čast svojemu pokojnemu možu princu Filipu, ki poteka v Westminstrski opatiji. Prišla je oblečena v topel dolg temnozelen plašč, v rokah pa je nosila sprehajalno palico. Glede na to, da bo prihodnji mesec dopolnila že 96 let, se je cel čas dobro držala, premagala so jo le čustva - za soprogom je potočila solzo.

Zaradi težav z zdravjem se je monarhinja že mesece prej umaknila iz javnosti, udeleževala se je le najnujnejših dogodkov. Za njeno udobje so bili zato uvedeni tudi posebni ukrepi, vključno z ohranjanjem dolžine obreda na 45 minut ter njenim prihodom skozi zadnja vrata, kjer je bila pot do njenega sedeža krajša.

Za razliko od pogreba v Windsorju, kjer je bila kraljica v klopi sama, je imela tokrat ožje družinske člane na vseh sedežih okoli sebe. Sedela je ob svojem sinu princu Andrewu, ki se je v javnosti pokazal prvič, odkar se je z Virginio Giuffre pogodil glede obtožb o spolnem napadu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Najstarejša otroka kraljice Elizabete in princa Filipa princ Charles in princesa Anne sta sedela v isti vrsti, vnuk princ William je skupaj s svojo ženo in najstarejšima od treh otrok sedel v klopi takoj za kraljičino. Med številnimi člani kraljeve družine pa ni bilo princa Harryja in njegove družine. Kdaj se bo s soprogo in otrokoma spet vrnil v Združeno kraljestvo lahko le ugibamo, saj se kraljica Elizabeta z njimi ni srečala v živo že od rojstva Harryjeve hčerke Lilibet Diane, ki se je rodila lani junija.

Profimedia

Med preostalimi visokimi gosti so bili med drugim prisotni tudi britanski premier Boris Johnson, monaški princ Albert, danska kraljica Margrethe, norveški kralj Harald in kraljica Sonja ter španski kralj Felipe VI. in kraljica Letizia.

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.