A. Kl. | 5. 1. 2022, 11:53

V Hollywoodu osovraženi Spacey se je zatekel v Zagreb, kjer igra Tuđmana

Profimedia

Mimoidoči so v torek na zagrebški glavni železniški postaji zaslišali slavni govor Franja Tuđmana izpred 25 let, a v angleščini, besede pa so prihajale iz ust nikogar drugega kot Kevina Spaceyja.

Tam so namreč snemali drugo klapo igrano-dokumentarnega filma Tuđmanova Oluja, ki ga režira Jakov Sedlar po scenariju Hrvoja Hribarja. Gre za zgodbo o prvem hrvaškem predsedniku Franju Tuđmanu v trenutkih iz leta 1995, nekaj tednov po koncu razvpite vojaške operacije Nevihta, pišejo na N1.

62-letni Spacey, čigar hollywoodska kariera je zaradi obtožb o spolni zlorabi od leta 2017 v zatonu, se je po poročanju hrvaških medijev na vlogo pripravljal dva meseca. Kot pišejo pri Večernjem, je pogledal vse Tuđmanove govore, ki so na voljo na platformi YouTube in prebral štiri knjige o Hrvaški.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by showbuzz.hr (@showbuzzhr)

Poleg glavne postaje so film z angleškim naslovom "Tuđman Storm" snemali tudi v uradu predsednika, pri Oltarju domovine na Medvedgradu, na Inštitutu za zgodovino in na Mirogoju, Tuđmanovem zadnjem počivališču. Kot je povedal režiser Sedlar, mu je Kevin zaupal, da je bila zanj posebna čast obiskati Tuđmanov grob in snemati tam. "Vesel sem, da je Tuđmana upodobil najboljši igralec v Hollywoodu, mislim, da bi si to zaslužil," je sklenil.

V domovini imajo o 65-letnem igralcu nekoliko slabše mnenje: konec novembra je ameriško sodišče Kevinu Spaceyju naložilo, naj producentom serije Hiša iz kart, v kateri je igral ameriškega predsednika Francisa Underwooda, plača skoraj 31 milijonov dolarjev (27,5 milijona evrov) za finančno izgubo, ki je nastala, ko je bil odpuščen zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Preberite še: Kevin Spacey bo producentom Hiše iz kart plačal skoraj 31 milijonov dolarjev

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.