22. 6. 2021, 08:33 | Vir: STA

Kinoteka drevi predstavlja premiero sedmih digitalno restavriranih slovenskih klasičnih kratkih filmov

Shutterstock

Program izpostavlja pomembne filmske ustvarjalce iz zgodovine slovenskega filma in še posebej eksplozivno ustvarjalnost njihovega filmskega izraza, ki brez izjeme združuje formalne in narativne eksperimente.

Zgodovinski pregled, ki so ga v kinoteki pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC) in Slovenskim filmskim arhivom, se bo začel z dokumentarcem Franceta Štiglica o gradnji socializma po osvoboditvi Mladina gradi (1946), nagrajenim v Benetkah.

Nadaljeval se bo s filmsko reportažo Jožeta Bevca Bizoviške perice (1959), sledili bosta portret slikarja Jožeta Spacala in njegove umetnosti Barva spomina (1967) v režiji Jožeta Babiča in Giorgia Šestana in film Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970) priznanega direktorja fotografije in režiserja Karpa Godine.

Prav tako bodo na sporedu dokumentarni portret profesionalne striptizete Slavica exception (1971) Maka Sajka; poklon stari stavbi in njenim prebivalcem z veličastno preteklostjo in tragično sedanjostjo Cukrarna (1972) Jožeta Pogačnika; in Poljubi mehka me radirka (1984) Zvonka Čoha, ki velja za mejnik slovenske umetniške animacije.

Projekcija bo drevi na ogled v Slovenski kinoteki, med 23. in 27. junijem pa bodo filmi dostopni tudi na spletu prek Baze slovenskih filmov.

Kot so pojasnili v kinoteki, je po zaslugi iniciative Zveze evropskih kinotek (ACE) Sezona klasičnih filmov postprodukcijsko podjetje Iridium film digitaliziralo omenjenih sedem filmov, ki so bili potem digitalno restavrirani po napotkih in pod nadzorom strokovne skupine, ki jo je vodila Slovenska kinoteka.

Sezono klasičnih filmov sestavlja serija brezplačnih projekcij po Evropi, načrtovanih med decembrom 2020 in junijem 2021. Iniciativo, ki jo koordinira Zveza evropskih kinotek (ACE), po zapisu kinoteke podpira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa - Media. Filme predstavlja 22 članic ACE s ciljem povečati vidnost svojih bogatih zbirk in okrepiti ozaveščenost o ohranjanju filma in o kulturi, še posebej med mlajšimi odraslimi.

Vsaka filmska ustanova je izbrala film ali kompilacijski program iz svojih bogatih arhivov, da bi pokazala znane naslove, a tudi manj znane filmske dragulje. Izbrani filmi so predstavljeni v katalogu, ki je navdihujoč vir evropske filmske zgodovine za kuratorje filmskih festivalov po svetu, še piše v sporočilu za javnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.