14. 7. 2020, 09:10 | Vir: STA

Kiparka Laura Lian s turnejo kipa Johna Lennona po liverpoolskih četrtih

profimedia

Oktobra bo minilo 80 let od rojstva legendarnega glasbenika Johna Lennona. Kiparka Laura Lian, ki je pred časom ustvarila okoli 180 centimetrov velik glasbenikov kip, je ob jubileju predlagala, da bi ga poslali na turnejo po okolici liverpoolske četrti Merseyside, kjer se je Lennon rodil, je pisal britanski The Guardian.

Laura Lian, ki je ustvarila že skulpturi Bernieja Ecclestona in Billa Wymana, je Lennonov kip začela ustvarjati pred dvema letoma. Odkar je končan, je na ogled v londonskem Hard Rock Cafeju.

Umetnica si želi, da bi v letošnjem letu, ko mineva 80 let od Lennonovega rojstva, decembra pa tudi 40 let od njegove smrti, kip v spomin na glasbenika predstavila na razstavni turneji, ki bi se začela 21. septembra, na mednarodni dan miru, prav v Merseysidu, v naslednjih dveh letih pa bi zaokrožil po liverpoolskih četrtih.

Ob razgrnitvi ideje je kiparka spomnila, da je Lennon njeno generacijo v času protestov proti vojni v Vietnamu in grožnjami z jedrsko vojno navdihoval s tem, ko je razglašal pravico do miru za vsakogar. V času pandemije in drugih tegob aktualnega sveta se ji zdi na mestu, da se ob 80. obletnici glasbenika v njegov rojstni kraj vrne vsaj kip, še navaja The Guardian.

John Lennon je bil rojen 9. oktobra 1940. Leta 1960 sta s Paulom McCartneyjem ustanovila skupino The Beatles, ki je zaznamovala 60. leta prejšnjega stoletja in prodala več kot milijardo plošč po svetu. Po razpadu skupine je nadaljeval samostojno kariero in med drugim ustvaril mirovniško himno Imagine. V New Yorku ga je 8. decembra 1980 ustrelil Mark David Chapman.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.