Klemen Klemen: "Če boš skočil v reko, ker sem ti rekel, si sam kriv!"

3. 1. 2013, 12:51 | Scena | Vir: Liza

Klemen Klemen upa, da se poslušalci lahko prepoznajo v komadih ali vidijo, da niso sami, ampak imajo vsi kakšno reč. Ljudem poskuša povedati, da vsi delajo napake ...

Ste bili na kaj jezni, ko ste začeli rapati?

Klemen Klemen: Raperji ne rapamo le o jezi, ampak tudi o stvareh, ki so nam v življenju v veselje. Tako sem recimo opisoval svojo prvo ljubezen, vse, kar se nama je dogajalo, tudi to, da sva se razšla. Glede inspiracije ne bom rekel, da je le jeza, čeprav je je tudi veliko, trudiš se jo dati iz sebe. Glede keš pičk ... Takrat sem pač imel takšen pogled, ker mi je bilo 'glupo' in sem to tako opisal. Recimo za komad FBS (Fafing Bruther System) sem dobil idejo, ker je foter uporabljal ta izraz za določene modele. Tako sem kar začel pisati in sploh nisem vedel, kakšna tema bo ali kakšen naslov bom dal komadu. Včasih se kar prepustim, da nekaj začnem, potem pa vidim, kako se bo besedilo odkrilo in naredim nekakšen zaključek. Ko začnem, mi je dobro, da delujem po svoje, ne pa da imam že na začetku določeno temo. FBS je sedel naravnost na naš sistem – pa ne le na naš, tudi na svetovno sceno.

Koliko je pomembno, da to, o čemer pojete, tudi živite?

Klemen Klemen: Meni je to super, ker potem napišem kaj takega in mi je vau, saj je tu notri delček moje resničnosti in je tudi neke vrste osvoboditev. Je pa odvisno, kako kateri komad nastane. Nekateri so bolj pristni, delal pa sem tudi že domišljijske komade.

Kaj želite poslušalcem sporočiti s svojim rapanjem?

Klemen Klemen: Sporočam jim to, o čemur v komadih govorim, recimo v terapiji, da naj pogledajo malo vase in so v bistvu svoji zdravniki ... Podobne stvari. Upam, da se lahko prepoznajo v komadih ali vidijo, da niso sami, da imamo vsi kakšno reč. Poskušam ljudem povedati, da vsi delamo napake, povem, kaj mi je všeč in kaj ne. Ko delam besedila, poskušam biti razumljiv in enostaven. Ne delam kompliciranih tekstov.

Poskušate v besedilih kdaj kaj olepšati, pretirati?

Klemen Klemen: Kakor kdaj, kdaj tudi poskušam kaj olepšati, čeprav mi je bolje, da povem po resnici in pokažem bolečino, ki jo tudi jaz čutim v sebi. To me bolj sprosti.

So vaša besedila kritična v odnosu do sveta?

Klemen Klemen: V takem svetu živimo, svet se je malo spremenil. Danes je res denar pomembnejši, čeprav najbrž vsi strmimo k temu, kar potrebujemo, se pravi k duševnemu miru. Za vse na svetu bi bilo dobro, da gremo ven iz teh okvirjev, ker smo verjetno že pozabili na življenjske manire, kot je ljubezen. Se mi zdi, da imamo malo pomešane pojme. Ne vem, kako bo šlo naprej? Upam, da se bo kaj spremenilo, če ne drugje, pa vsaj v naši zavesti, ker je večinoma ta najpomembnejša. Ampak zdi se mi, da ti, ki so na položajih, vse to malo zavirajo.

O čem bo pripovedovala vaša nova plošča?

Klemen Klemen: Komade sem pisal ves čas, zadnjih devet let, odkar je izšla moja zadnja plošča, tako da imam že narejene in plošča ne bo govorila le o tem, kar sem doživel letos.

Ste pri mlajših poslušalcih, ki vas lahko imajo za idola, bolj previdni v izražanju?

Klemen Klemen: Tako kot so nam v osnovni šoli govorili, tudi sam vedno rečem: Če boš skočil v reko, ker sem ti rekel, si sam kriv. Mi pa je včasih tudi težko rapati pred ta malimi, recimo Keš pičko ali kaj podobnega. Komad je sicer pozitiven, razen nekaj besed, s katerimi to predstavim, kot recimo: Postrelit vse. V resnici jih ne bi postrelil. S tem včasih želim bolj grobo sporočiti, da začutijo, da mi to ni všeč.

Kaj želite podati ljudem za popotnico v novo leto?

Klemen Klemen: Zadnje čase želim v glavnem sporočiti, kot sem že zapisal v enem komadu: Odpri oči, sreča si ti. Ti si sreča zdravje in ljubezen, kaže pa, da moramo to šele dojeti in začeti gojiti pri sebi.