D.H. | 13. 1. 2022, 11:41

Kmalu bo za obisk Benetk potrebno kupiti vstopnico – zakaj ta nenadni ukrep?

Profimedia
Kmalu bo za obisk Benetk potrebno kupiti vstopnico – zakaj ta nenadni ukrep? (foto: Profimedia)

Italijanske oblasti so oznanile, da bodo začele zaračunavati obisk Benetk. Vstopnice, ki jih bomo lahko kupili na spletu, naj bi uvedli še letos, med drugim pa bodo oblastem omogočale, da omejijo dnevno število turistov.

Podatki kažejo, da Benetke obišče okoli 100.000 turistov na dan, kar je za malo obmorsko mestece veliko breme. Zato so se italijanske oblasti odločile uvesti plačljivo vstopnino, s katero želijo predvsem odvračati turiste, ki mesto obiščejo za en dan. Imenujejo jih kar 'hit-and-run' turisti.

Vstopnice, ki jih bo moč kupiti na spletu, bodo na voljo za 5 evrov, preverjanje pa bo mogoče preko mobilnega telefona.

»Cilj je zmanjšati enodnevni turizem, kjer ljudje pridejo za en dan in isti dan tudi odidejo, kar le utruja in obremenjuje mesto. Spodbujati želimo 'počasnejši' turizem,« je za tuje medije povedal Simone Venturini, podžupan Benetk.

500 kamer bo odslej nadzorovalo ljudi, ki vstopajo v mesto. S strogim nadzorom bodo na preži pred tistimi, ki v mesto želijo vstopiti brez vstopnice, obenem pa bodo imeli tudi možnost omejiti dnevno število turistov. Plačilo vstopnine bo na terenu preverjala beneška policija.

Z zmanjševanjem količine dnevnega turizma želijo predvsem izboljšati kakovost življenja prebivalcem Benetk, ki bodo tako predvsem lažje potovali po mestu za delo in vsakodnevne opravke.

Točen datum za uvedbo vstopnine v Benetke še ni znan, je pa ta predlog v obravnavi že kar nekaj časa, izvedba pa je bila tudi že nekajkrat prestavljena. Tokrat oblasti potrjujejo, da bodo vstopnino zelo verjetno uvedli že v naslednjih tednih, vsekakor pa pred pričetkom pomladi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.